Dokter hulp vraag

 • #1

  Hallo dokter.nl .
  Ik zit met een probleem , ik heb al een paar maanden een apparte pijn links boven in mijn buik , bij de maag alvklier en dikkedarm loopt daar ook net nog . Nu wil de ha dat ik een colonsxcopie laat doen en een maagscopi .. Ik heb gevraagd om een ct scan maar de ha zegt dat hun bepalen en niet ik .. maar ik lees overal dat de dokter je moet helpen met alternatieven als die er zijn.. ik zou graag eerst een ct willen zodat ze alles in een keer kunnen zien zowel de alvleesklier tot dr maag en darm etc .. en ik zie dat ze dat met een simpele ct zo gedaan hebben hoe krijg ik dit voor elkaar ? Als mijn ha dit niet wil laten doen ? Ik hoorde van mijn oom dat hij bij buikpijn vrijwel zonder probleem een ct kon laten doen ?

  Reageer
  #2

  De huisarts moet zich naar je zorgverzekering toe kunnen verantwoorden welke onderzoeken en waarom hij of zij verwijzingen voor uitschrijft.
  Daarom kan de huisarts niet zomaar een ct voorschrijven als daar niet direct een aanleiding voor is.
  De huisarts kan sowieso niet overal zelf verwijzingen voor geven.
  Vaak moet je daar eerst voor bij een specialist geweest zijn.
  En daar ga je dus naartoe voor de colonscopie en maagscopie.
  Als je die hebt gehad,wordt er verder gekeken of er meer onderzoeken nodig zijn.
  Als iedereen op eigen verzoek allerlei scans zou kunnen laten doen, zouden de zorgkosten nog veel hoger worden en de wachtlijsten jaren lang,ipv maanden of weken.

  Reageer
  #3

  Oke duidelijk ! Bedankt goeie uitleg.
  Als de specialist waar ik dan straks heen ga ook de scopies wil doen ? En ik dat bijvoorbeeld niet wil doen ? Zou hij dan een ct kunnen doen ? Of kan ik dat niet aan hem/haar vragen ? Ik ben niet bang voor de scopie of iets maar ik heb vrij weinig tijd ben zzper en kan niet zomaar 1 werk dag stoppen ben extreem druk .. en een ct duurt maar een paar minuten las ik . En word ook veel gedaan .. ik snap dat scopie duidelijker is als ze iets zien maar op de ct zien ze ook of het mis is of niet en daar gaat het mij meer om ..

  Reageer
  #4

  Ik snap wat je bedoelt,maar zo werkt het helaas voor jou niet.
  Je huisarts heeft de specialist waar je naar toe gaat gevraagd om die scopie te doen,omdat dat het meest logische onderzoek is om eerst te doen.
  De scopie staat ingepland en kan niet ter plekke in een ct veranderd worden.
  Ook een ziekenhuis is gebonden aan bepaalde regels met betrekking tot de volgorde van onderzoeken om onnodige zorgkosten te voorkomen.
  Als jij een ander onderzoek wilt,zul je van tevoren contact met de arts in het ziekenhuis op moeten nemen, vragen of die een ct zinvol acht en dan vervolgens je huisarts een nieuwe verwijzing voor een ct vragen.
  Dat een ct maar een paar minuten duurt,ben ik trouwens niet met je eens.
  Zeker als de arts besluit dat er contrast vloeistof gebruikt moet worden,ben je daar minstens zo lang mee onderweg als met een scopie,misschien wel langer.

  Reageer
  #5

  Denk dat je met een scan niet alles kan zien. Zal er aan liggen wat er loos is. Bij sommige buikklachten kan osteopathie helpen. Had zelf pijn op een andere plek en is verholpen op die manier.

  Reageer
  #6

  Nee korter dan een ct scan lijkt me niet, een ct scan duurt als ik eenmaal lig een paar minuten , heb er een gehad na een ongeluk een aantal jaar geleden , nou dat ging erg snel hoor het apperaat ging over me heen en terug en dat was het.
  Een scopie van de maag neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Een echo-endoscopie van de alvleesklier duurt ongeveer één uur. En de Colonscopie duurt zonder roesje 30 minuten . Dus de maag en colon die ik dan krijg is dat 45 + 30 min en de maag zonder roesje is haast niet vol te houden vertelde mijn huisarts . En het na het roesje wakker worden moet ik nog 2 controle uurtjes blijven . Al met al een 3/4 uur gaat het duren , dit staat er over de ct scan -
  U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. U ligt ongeveer 5 minuten in de CT-scanner bij een CT SCAN BUIK .
  Ik vind dit wel een heel groot verschil dan de 3/4 uur en na het roesje kan ik die dag nooit meer hard werken dan weet ik nu al want er staat ook dat de kans groot is dat ik misselijk blijf die dag en geen auto mag rijden etc etc .. Dusja ik zal dit opnieuw moeten bespreken ben ik bang heeft u nog tips ? Hoe ik misschien mijn huisarts een verwijzing voor ct bovenbuik kan laten geven ?

  Reageer
  #7

  Je zult dat toch met je huisarts zelf moeten bespreken.
  De reden waarom jij een ct wilt,is geen medische reden en ik denk niet dat de huisarts dat gaat (lees: mag) doen om die reden.
  Ik denk ook dat je misschien iets minder stellig uit moet gaan van alles wat je leest.
  Er zijn genoeg mensen die na een scopie geen klachten of minimale klachten hebben.
  En nogmaals,mijn ervaring met ct is dat een stuk langer duurde dan een paar minuten.
  Er kan ter plekke besloten worden contrast vloeistof te gebruiken, ga je dan zeggen dat dat te lang duurt?
  Zo werkt het helaas niet, dan kun je naar huis zonder onderzoek.
  En daarnaast, er is een scopie aangevraagd omdat verwacht wordt dat daar je klachten mee in beeld gebracht zullen worden.
  Je hebt dus ook nog kans dat je na een ct alsnog een scopie moet ondergaan.
  Kost het je 2x werkuren!
  Ik zou proberen die halve dag vrij te plannen door op andere dagen of tijden de "verloren" uren in te halen en gewoon de onderzoeken ondergaan waarvoor je bent doorgestuurd.

  Reageer
  #8

  Mijn huisarts wilt een scopie laten doen er is nog geen scopie ingepland dat heb ik ook niet getypt ? . En nogmaals met contrast heb ik allang een ct gehad 3 jaar geleden na een ongeluk . Na 5 minuten was alles al klaar het contrast spoten ze in toen ik op de ct scanner lag en dat duurde letterlijk 10 seconde en daarna maakte ze de scan dat duurde bij elkaar nog geen 5 minuten dus dat klopt gewoon wat op de ziekenhuis website staat hoor dat heeft niks met stellig zijn te maken , ik heb het zelf ook al gehad 3 jaar geleden. Dat een ct even lang duurt of nog langer dan een scopie is niet waar ! En als ze op de ct niks ernstigs zien of poliepen zien of een maag probleem dan hoef ik ook geen scopie . Want er staat dat een ct het beste onderzoek is die door alle organen heen kan en een mri kan niet in de darm of maag kijken alleen eromheen dus een ct kan naar mijn inlezen op ziekenhuis websites toch wel egt duidelijkheid geven .

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik begrijp je wel, tijd is geld. Maar als je wel wat mankeert, heb je hopelijk wel een AOV? Je moet soms ziek kunnen zijn nl.

  Reageer
  #10

  Ik denk dat je deze discussie beter met je huisarts, het ziekenhuis en eventueel je zorgverzekering aan kunt gaan.

  Dan kun je aangeven wat jou ideeën zijn en waarom en kunnen zij beargumenteren waarom zij andere ideeën hebben.

  Mijn ervaring met een ct is duidelijk anders dan die van jou, ik ga daarover niet met je in discussie. Ik probeer alleen aan te geven dat niet iedere ct hetzelfde gaat en het dus ook anders kan dan dat jij aangeeft.

  Dus bespreek het met je artsen,het heeft geen enkele zin om hier een discussie te blijven voeren. Jij wilt iets, dan zul je zelf in gesprek moeten gaan met de mensen die daar over gaan.......

  Reageer
  #11

  Antwoord op alias , ja tijd is geld maar dat is mijn probleem niet, ik ben pas voormezelf begonnen en zit voor een maand of 2 volgeboekt dat ik naar klanten toe moet dus als ik er 1 afzeg waar ik een heledag werken moet dan word het een probleem ik kan niet zeggen ik kan niet komen ik kom over 2 maanden pas, dan zoeken ze een ander en ben ik een vaste klant kwijt dat vind ik erger dan 1 dag geld mis lopen alhoewel ik dat nu ook in het begin hard nodig heb idd en als er iets is ja dan ben ik verzekerd maar dat weet ik nu nog niet daarom eerst een onderzoek. Antwoord op Suzan , ja bedankt verder voor de hulp en ik wil geen discussie starten maar misschien wist u hoe ik dit anders kon oplossen en kon zeggen tegen de h.a maar ik probeer het zelf met een gesprek . Danku

  Reageer
  #12

  Succes met je bedrijf, ik snap je overwegingen.

  Als ik even met jou meedenk, zou ik nu aan de huisarts vragen me door te verwijzen naar de internist of mdl-arts. En dan kan die bepalen of een ct akkoord is. Ik vind sowieso niet altijd goed dat huisartsen dit soort dingen zelf proberen te onderzoeken, aangezien ze geen specialist zijn (veel weten van weinig) maar een generalist (weinig weten van veel).

  Een specialist vind een ct misschien wel prima. Vwb de vergelijking met een endoscopie is een ct minder heftig en is er minder voorwerk voor.

  Een ct met contrast kan redelijk snel als infuus er makkelijk ingaat. Wel letten op voldoende drinken, want ct is best belastend voor je nieren. Plus dat het qua intensiteit gelijk staat aan de straling van zo'n 10 rontgenfoto's, dus ook niet te vaak doen.

  Voor alles is wat te zeggen. Laat je goed voorlichten wat voor jou het beste resultaat geeft.

  Reageer
  #13

  In Nederland kan een verwijzing voor een CT scan in principe alleen worden gegeven door een specialist

  Reageer
  #14

  3 Jaar geleden was ik nog gezond, nu kan ik amper nog lopen. Daarom dat onderzoeken en bloedproeven opnieuw moeten verlopen. Wat denk jij John?

  H u g o

  Reageer
  #15

  @ Hugo

  Heb je wellicht je bericht in een verkeerd onderwerp geplaatst?  Ik kan hier voor de rest nergens een Hugo vinden, maar volgens mij wel in een onderwerp van gisteren

  Reageer
Reageer op: Dokter hulp vraag
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief