Infectie na heupoperatie

 • #1

  Goedendag allen,
  Na even zoeken op internet ben ik op dit forum terecht gekomen. Ik hoop dat ik hier wat advies in kan winnen.
  Mijn vader is 12 februari geopereerd i.v.m. een versleten heup (totale heupprothese)
  In eerste instantie leek alles goed te gaan, echter begon de wond na ongeveer 3 dagen wondvocht te lekken. Dit was helaas in het weekend waardoor wij op de SEH zijn beland. De verzorgsters in ons ziekenhuis moeten naar mijn mening allemaal een cursus wond verbinden volgen. Nadat wij weer thuis waren aangekomen viel ongeveer 4 uur na het opnieuw verbinden alles op de grond. Het was totaal doordrenkt met wondvocht en de wond bleef maar lekken. Wij zijn toen dezelfde dag weer terug geweest om het opnieuw te laten verbinden.
  De dag erna (maandag) was alles weer compleet doordrenkt met wondvocht. Het is toen op de poli opnieuw verbonden, maar je raad het al.. in de middag weer hetzelfde verhaal. Totaal zijn wij ongeveer 10x terug geweest om het opnieuw te laten verbinden + een aantal keer zelf thuis.
  Het ziekenhuis heeft geen goed advies gegeven naar mijn mening en geeft ook niet de juiste verbandmiddelen mee om iets thuis te verbinden. Ook op de SEH liggen alleen kleine vingerpleisters of een 10x10 centimeter pleister, maar over een wond van 30cm gaat dit niet lukken natuurlijk.

  De wond heeft inmiddels 1,5 week gelekt en sinds gisteren kwam er allemaal pus uit de wond. Wij zijn toen weer naar de SEH gegaan. Hier bleek dat de ontstekingswaarde (CRP) 315 was, hierdoor is hij meteen aangesloten aan de antibiotica, en moest hij opgenomen worden.
  Er is ook besloten om het weer opnieuw te opereren, en uit voorzorg de heupkom opnieuw te vervangen i.v.m. alle bacteriën die daar nu achter en tussen zitten. Dit gaat nu vanmiddag gebeuren.

  Mijn vraag is: heeft het ziekenhuis hier nu fouten gemaakt? of is het gewoon vette pech.
  De ontstekingswaarde had naar mijn mening al veel eerder gecontroleerd moeten worden, zeker als de wond al 1,5 week wondvocht lekt.
  Ook het maar telkens blijven lekken van de wond en opnieuw verbinden is naar mijn idee niet de juiste manier geweest.
  Er wordt ons wijs gemaakt dat er een vochtkweek genomen is een aantal dagen terug, maar als dit zo is had er al in de kweek naar voren moeten komen dat er een bacterie aan het groeien was. Gezien de hoeveelheid pus en kracht waarmee dit uit de wond kwam waar zelfs de verpleging van schrok kan dit nooit in 1 dag zijn ontstaan.

  Reageer
  #2

  Wat een naar verhaal en wat vervelend voor je vader!
  Uit eigen ervaring met een conflict met een medische instelling die, in de ogen van iedereen, behalve hun eigen,aantoonbaar fouten heeft gemaakt waardoor ik blijvende lichamelijke schade heb, raad ik je aan een letselschade advocaat te zoeken en daarmee de "zaak" te bespreken.
  Eentje die veel ervaring heeft met zaken tegen ziekenhuizen en andere medische instellingen.
  Want je kunt hier van 100 mensen horen dat er fouten zijn gemaakt, als het ziekenhuis dat ontkent,sta je nergens.
  Zij hebben dusdanig handige juristen in dienst dat dergelijke dingen gewoon recht gepraat worden.
  Gezien jou verhaal zou ieder weldenkend mens zeggen dat er misschien anders gehandeld had moeten of eerder ingegrepen had moeten worden, het ziekenhuis zal het op gooien op vette pech en het risico wat bij een operatie hoort en dat de patiënt van te voren in gewaarschuwd voor complicaties. Een vriendin van mij heeft dit vorig jaar ook gehad toen een operatie wond open ging, ontstoken raakte en pas na ruim 4 maanden dicht was met een zeer pijnlijk litteken als gevolg. Tegen haar werd letterlijk gezegd dat deze complicaties bij nog geen 5 procent van de patiënten voor kwam en dat zij net de pech had daartoe te behoren. Zij heeft van de (gerenommeerde) kliniek waar zij geopereerd was geen enkele nazorg ontvangen, haar huisarts mocht het probleem oplossen.
  Ik vind het trouwens wel dapper dat je vader zich nog steeds in dat ziekenhuis laat behandelen,dat had ik niet gedaan, denk ik!

  Reageer
  #3

  Is dit nou bot?

  Reageer
  #4

  @Anoniem
  Nee, helaas harde realiteit......

  Reageer
  #5

  Bedankt voor je reactie @Suus. Uiteindelijk is gisteren alles gereinigd en zijn de delen die (makkelijk) te vervangen zijn vervangen. De heupkom etc. Is blijven zitten dus dat valt tot nu toe mee. Ook is vandaag gebleken dat 7 dagen na de operatie de bacterie al aanwezig was.
  Binnenkort gaan wij een gesprek aanvragen om hier uitleg over te krijgen. Het is even kijken hoe dit gesprek zal verlopen, dan kan altijd de rechtsbijstandverzekering worden ingeschakeld.

  @anoniem, of het bot is nou niet perse. Maar wel een ziekenhuis waar een hoop processen, of protocollen verbeterd kan worden. En de kennis/kunde van het personeel.

  Reageer
  #6

  @Robin

  Goed dat jullie in gesprek gaan,dan weet het ziekenhuis in ieder geval dat jullie in dat op zicht niet alles maar over je heen laten komen.
  Ik zou je aan willen raden van te voren even contact op te nemen met je rechtsbijstandverzekering.
  Zij hebben waarschijnlijk vaker mensen bijgestaan in een dergelijke situatie en kunnen jullie tips geven hoe je dingen het beste aan kunt varen.
  En je voorbereiden op de meest waarschijnlijke reactie die het ziekenhuis gaat geven en hoe je daar het beste op reageren kunt om in gesprek te blijven ipv afgepoeierd te worden.
  Het kan helpen te laten merken dat je zelf juridisch advies hebt ingewonnen en voorbereid naar het gesprek bent gekomen.
  Sterkte,ook voor je vader na de operatie!

  Reageer
Reageer op: Infectie na heupoperatie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief