Iemand ervaring met Herpes aan het oog?

 • #1

  Al een week heb ik last van een rode oog (het wit van mijn oog vertoont vertakkingen, lijkt een beetje alsof een adertje is gesprongen). Omdat ik nog geen verbetering heb gezien, ben ik vandaag maar naar de dokter gegaan.
  Hij is niet zeker maar denkt aan Herpes omwille van de vertakkingen en een klein blaasje. Maar omdat ik geen last heb van irritatie of pijn, geen last heb van licht in het oog of waterige ogen twijfelt hij. Daarom heeft hij nu zalf en druppels voorgeschreven en als het maandag niet beter is dien ik zo snel mogelijk naar de oogarts te gaan.
  Nu lees ik op internet dat herpes wel best gevaarlijk kan zijn in het oog. Daarmee vroeg ik mij af of ik er wel goed mee doe zolang te wachten en ook of iemand er meer ervaring mee heeft?

  Reactie
  #2

  Oculaire herpes wordt met zijn kenmerkende klachten en symptomen door de huisarts eenvoudig herkend.

  Oogherpes (oculaire herpes) wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus type 1.

  Deze infectie kan ontstekingen van het hoornvlies veroorzaken met koortsblaasje op het oog.

  Bepaalde vormen van oogherpes kunnen blindheid veroorzaken. De volgende vormen worden beschreven:

  Keratitis als gevolg van een herpesinfectie beïnvloedt over het algemeen slechts de buitenste laag van het oog, ofwel het epitheel, van het hoornvlies, en heelt gewoonlijk zonder littekens. Hierbij is er dus geen gevaar voor blindheid.

  Stromale keratitis gaat dieper in de lagen van het hoornvlies. Dit kan wel littekens geven, en dus verlies van zicht veroorzaken, en soms zelfs tot blindheid leiden.

  Iridocyclitis is de meest ernstige vorm van oogherpes waarbij de iris en het omringende weefsel binnen het oog ontstoken raakt. Het veroorzaakt stekende pijn, een vaag zicht en roodheid. Wanneer de besmetting de retina bereikt wordt het herpesretinitis genoemd.

  De symptomen van herpes van het oog zijn afhankelijk van de vorm en de ernst.

  Een ontsteking van het hoornvlies veroorzaakt irritatie en/of een snel opkomende pijn in het oog. Het hoornvlies raakt geïnfecteerd met een onscherpe visus tot gevolg. Andere kenmerken van oogherpeszijn: zwelling rond het oog, irritatie (alsof er iets in het oog zit), roodheid en pijnlijke plekken in het oog, tranenvloed en een overgevoeligheid voor licht

  De behandeling voor oogherpes is afhankelijk van de 'diepte' van de besmetting. Als de hoornvliesbesmetting slechts oppervlakkig is, kan eenvoudig worden gestart met een antivirale zalf of antivirale orale mediscatie (pilletjes)

  De oogarts zal bij een oogherpes de besmette epitheliale hoornvlies cellen proberen 'wegs te schaven'. Dit schoonmaken wordt debridement genoemd. Hierna wordt tijdelijk een zachte contactlens voorgeschreven om het hoornvlies beter te laten herstellen. Soms is een aanvullende behandeling met steroïden gewenst.

  In geval van een ernstige infectie met dreigende blindheid wordt chirurgisch behandeld.
  Een hoornvliestransplantatie kan worden geadviseerd om de visus te herstellen.

  Reactie
  #3

  Ik heb ook herpes aan het oog ( en de neus). Wanneer je een herpesremmende oogzalf voorgschreven hebt gekregen zou dat de duur van de infectie moeten verminderen. De meningen onder de doktoren en studies zijn verdeeld over de werkingen van herpes remmende middelen.
  Gevaarlijk is het zeker omdat je er ook blind van kan worden wanneer het herpes op je hoornvlies gaat zitten. Een bezoek aan de oogarts is altijd goed. Des te sneller, des te beter! Veel succes ermee!

  Reactie
  #4

  Bij infectie van het oog met het het Herpes simplex virus is meestal het bindvlies en het hoornvlies aangedaan. De symptomen niet bijzonder maar een gewoon geïrriteerd rood oog met tranen, troebel of wazig zicht en dagglicht wordt vermeden. Het litteken van een HSV-infectie op het oog kan blijvend zichtverlies veroorzaken. Zorg dus bij een mogelijke infectie voor snelle diagnose en behandeling.

  Reactie
  #5

  Meer berichten over herpes en het oog:
  http://www.dokter.nl/search_gcse/?q=FORID%3A11&cx=partner-pub-8575168267605921%3Aeak94u-kmbq&ie=UTF-8&q=herpes+oog&sa=Zoeken#1474

  Reactie
  #6

  Herpes aan het oog en net zwanger
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/220550-herpes-aan-het-oog-en-net-zwager.html

  HSV herpes simplex in het oog
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/96909-HSV-herpes-simplex-in-het-oog.html

  Reactie
  #7

  Ik heb zelf herpes op mijn oog gehad. Zelf had ik een rood, tranend en geïrriteerd oog. Naar de huisarts geweest, toen naar de oogarts en kreeg er oogzalf voor. Veel controles gehad in het ziekenhuis. Het wou namelijk moeilijk genezen.
  Nu een paar jaar later heb ik nog veel last van, want heb nu een flink litteken op mn oog waardoor mijn gezichtsveld blijvend is aangetast.
  Heb al eens een lens aangemeten gekregen (enorm joekel van een lens) maar daar zaten zo veel nadelen aan dat ik die al niet meer draag.

  Dus heb je laat van je ogen, ga naar de huisarts. Je hebt maar 1 paar.

  Reactie
  #8

  Herpes is over het algemeen goed te behandelen. Een paar dagen afwachten kan geen kwaad. Wat wel belangrijk is, is het voorkomen van kruisbesmetting!
  D.w.z dat je alle oogschaduw, eyeliner en alle andere make up artikelen die je voor je ogen gebruikt NIET meer mag gebruiken. Al deze spullen zijn nl eveneens besmet. Ze verder gebruiken wil dus zeggen dat je je oog voortdurend weer opnieuwe besmet. Dat is overigens de meest en vaakst voorkomende reden dat herpes aan het oog langdurig behamndeld moet worden. Die kruisbesmetting is ook van toepassing voor andere herpes infecties in het aangezicht.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  hey ik heb ook herpes aan mijn oog gehad ik zou zeggen wacht er niet mee !! hoe rapper hoe beter! zorg er ook voor dat je geen was handjes of zakdoekken ertegen houd dat maakt het nog veel erger. Normaal gezien schrijft de dokter je een zalf voor: ZOVIRAX

  Reactie
  #10

  geachte
  ten eerste niet laten zo hoe het is uiteindelijk hebben we maar deze twee ogen. ik heb er ook niet onmiddelijk op reageert ben naar spoed opnamen moeten gaan omdat het ook mijn aangezicht aantaste de infectie dus naar een oogspeciaalist gaan onmiddelijk je krijgt druppeltjes en zalf want zeg nu zelf wil jij blind worden op onze leeftijd door dat je er zelfs niets hebt aangedaan ik niet ik ben blij dat er dokters en de nodige medicatie er is
  en denk eraan ieder zijn vak (ga niet voor ogen naar een gewone dokter want voor een verkoudheid ga je ook niet naar een oogspeciaalist
  ik hoop dat je verder kunt
  met vriendelijke groeten mj ilka-ilona

  Reactie
  #11

  Ik heb al jaren last van een terugkerende herpesinfectie aan het oog: daarbij is soms alleen het oppervlakkig deel onrustig en soms ook de diepere lagen (stroma). Bij een actieve periode 'kruipt' als het ware de slapende infectie naar het uiteinde van de zenuw en slaat zijn slag. Vanwege diverse terugkerende infecties (recidiven) gebruik ik normaliter dagelijks 500mg zeltrex tablet en 1 oogdruppel dexamethason en dat ging bijna twee jaar goed. Nu heb ik weer een actieve fase: de buitenkant wordt behandeld met 5x daags zovirax zalf, de binnenkant met dexemathason druppels (4xdaags) en een stootkuur van. 6x500mg Zelitrex tabletten per dag. Daarbij wekelijks controle bij AMC, op basis waarvan de afbouw van de medicatie weer kan worden ingezet. Dat betekent meestal een variatie in de verschillende middelen.
  Mijn TIP: het herpesvirus kan blijvende schade aan het oog toebrengen, dus als je oog niet goed voelt, rood is, je slecht ziet of het lijkt of je een zandkorrel in je oog hebt: ga naar de huisarts of specialist. Zij kunnen vaststellen of er sprake is van een bacteriele of virusinfectie en kunnen daarop de behandeling afstemmen. Ik heb de pech dat ik al veel recidiven heb gehad, maar in de meeste gevallen blijft het bij goede behandeling maar bij 1 infectieperiode.

  Reactie
  #12

  Ook ik heb regelmatig last van herpesinfectie aan een oog. Soms ook bacteriële infectie5. Mijn arts heeft mij het advies gegeven niet te wachten, gelijk een arts raadplegen. Zodra ik iets voel moet ik gelijk contact opnemen.

  Reactie
  #13

  Ik heb al jaren last van een herpes in mijn oog
  De eerste keer dat ik het kreeg was in de vakantie om dat ik te lang gewacht had was ik 20% kwijt aan mijn oog ik had jaren een schat van een oogarts als ik maar even voelde dat het weer op kwam zetten moest ik gelijk bellen en kon ik gelijk komen ik moet ook altijd zofirax in huis hebben toen ik ging verhuizen naar het buitenland kocht ik daar gewoon zovirax bij de apotheek dat je gebruikt als je een koortslip hebt nu terug in Nederland krijg je het via de dokter of oogarts maar door de verzekeringen is dit een zofirax die veel minder werkt dus koop ik de zofirax bij de aphotheek voor een koortslip dan ben ik er met een paar dagen vanaf en de zofirax via de verzekering zit je er weken mee

  Reactie
Reageer op: Iemand ervaring met Herpes aan het oog?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief