‘Artsen neigen naar arrogantie’

 • #1

  Artsen neigen naar arrogantie, vindt acht op de tien artsen. Van de verpleegkundigen is zelfs negen op de tien die mening toegedaan. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Medisch Contact, weekblad van de artsenorganisatie KNMG, en Nursing, vakblad voor verpleegkundigen. Over de verpleegkundigen oordelen beide groepen een stuk milder. Bijna 30 procent van de artsen en 10 procent van de verpleegkundigen vindt hen naar arrogantie neigen. De samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen kan een stuk beter, vinden bijna alle verpleegkundigen en driekwart van de artsen. Een betere communicatie en meer respect voor elkaar kan een stuk helpen.

  Reageer
  #2

  Helemaal mee eens: Mijn internist is een arrogante zak, die zich duidelijk verheven voelt boven 'de leek'. Minachtend, kleinerend en trekt conclusies zonder medische gegevens en zonder enig inzicht te hebben in de leef- en eetgewoonten.
  Nu, na een simpel bloedonderzoekje en een urine-onderzoek ben ik weer terug verwezen naar mijn huisarts terwijl ik mij nog steeds belabberd voel. Mijn suggesties voor wat het zou kunnen zijn en mijn vraag voor doorverwijzing naar andere specialisten werden meteen van de hand gedaan. Hij had immers zijn arrogante en misplaatste conclusie al getrokken na de eerste ontmoeting (op basis van slechts een lichamelijk onderzoek en mijn klachtenverhaal) en was daar met geen mogelijkheid meer vanaf te krijgen!

  Overigens moet ik zeggen dat mijn huisarts absoluut NIET arrogant is!!!

  Reageer
  #3

  hai Michelle, ik herken je verhaal. Ik moest binnen 3 minuten vertellen wat mij dwars zat, terwijl ik ruim een maand op de afspraak ahd zitten wachten.
  Volgende keer neem ik een briefje mee met al mijn vragen en ga ik niet weg voor hij ze allemaal beantwoord heeft.

  Reageer
  #4

  Heel goed Bas! Ik moet zeggen dat die internist wel de tijd voor me heeft genomen, maar daar is ook alles mee gezegd. Maar het is inderdaad vaak dat je binnenkomt, in 3 minuten moet vertellen wat er aan de hand is (soms lukt dat, soms ook helemaal niet) en op basis daarvan wordt vaak de conclusie al getrokken....

  Helemaal als je een 'voorgeschiedenis' hebt, dan wordt alles daarop vastgepint!!

  Reageer
  #5

  Ik vind dat de patiënt ook zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Ga niet klakkeloos naar de dokter en laat niet alle beslissingen aan hem over. Bereid je voor, denk mee, en overleg samen de juiste beslissing.

  Als je niets zegt en braaf afwacht, tja, dan denkt de arts ook dat je het wel goede vindt en gaat hij door naar de volgende patiënt.

  Reageer
  #6

  Je kunt nooit alle artsen over een kam scheren.
  Wij hebben een kinderarts gehad die nooit arrogant is geweest. Het is een schat van een man. We hebben er prive kontakt mee. Hij heeft ook altijd gezegd wat hem dwars zat. Wij konden ons zelf zijn en hij was het ook. Wel heeft hij aangegeven dat hij dit nooit meer zal mee maken en dat het ook niet kan. Hij kan zijn werk dan niet meer naar behoren uitvoeren. Het was op een gegeven moment zo ver, dat we bij hem op de poli kwamen nadat ons zoontje 6 weken was opgenomen was geweest, hij zei dat hij van ons was gaan houden. Het kwartje viel op dat moment niet. Het was een emotioneel moment. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Zo zie je maar weer dat artsen ook maar mensen zijn.
  We hebben weer een arts waar we het enorm mee hebben getroffen. Totaal niet arrogant. Hij vraagt altijd hoelang we onderweg zijn geweest. We moeten nogal een afstand afleggen om in het ziekenhuis te komen. Het ligt er ook een beetje aan hoe je zelf bent. Als iemand arrogant naar mij overkomt dan prik ik er dwars door heen. Ze hebben mij er niet mee.

  Reageer
  #7

  Dank je wel Kroon, ik ben het met je eens. Het is eerder de onzekerheid van iemand om arrogant te zijn, en misschien een tekort aan medeleven.

  Reageer
  #8

  Hoi,

  Ik ben het voor een klein gedeelte wel met jullie eens. Maar wat dacht je van al die onzekere ouders en patienten die geen idee hebben wat hen mankeert maar wel aanvoelen dat er iets niet klopt.

  Wij moeten ook geregeld naar de kinderarts. Nu zal ik niet zeggen dat ze niet aardig zijn, maar duidelijkheid krijg je niet. Als je verder vraagt en naar eventuele opties, dan zitten ze je aan te kijken van "hoezo opties?". En dan (tenminste uit eigen ervaring) wordt je zo aangesproken op een toon van "wat een zeikerd zeg". Ik ben totaal geen zeikerd en als er iets aan mijn kind mankeert (wat ook het geval is) wil ik weten wat het is en dan wil ik me niet laten wegsturen met een onbevredigend antwoord. Wij moeten ongeveer anderhalf uur rijden voor nog geen gesprekje van 3 minuten om vervolgens weer met niets naar huis gestuurd te worden om daarna weer na een paar maand terug te komen.

  Groetjes
  Claudia

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Dat vind ik inderdaad dat het zo moet zijn
  ons gezin heeft een nieuwe huisarts en echt een vreselijke vent.
  Hij toont totaal geen emotie waardoor wij ons niet op ons gemak voelen en als je met een klacht komt zegt hij ja dat kan of niet en als iets niet kan dan zegt hij verder ook niks.
  Wij zijn ook direct gaan zoeken naar een andere huisarts.

  Reageer
  #10

  Ik vind wel dat je je huisarts wel de tijd moet geven om te wennen.
  Je kan wel direkt gaan weg lopen. Je weet niet wat je dan binnen haalt.
  Dit is geen arrogantie. Je moet ook altijd denken dat je je eigen huisarts gewend bent en een nieuwe arts werkt altijd anders. Bij mijn moeder in het dorp is een huisarts gestopt na 32 jaar. Nu komt er een andere. Geloof maar dat dit een harde kluif wordt voor de nieuwe arts. De vorige was een arts van de "oude stempel". Maar het is wel eens goed om te veranderen.Wij zijn zelf met ons zoontje in Nijmegen beland. Hiervoor moeten we elke keer 200 km rijden om er te komen. De artsen waar we naar toe gaan vinden het altijd vreselijk dat we zolang in de auto moeten zitten en plannen dan ook meerdere dingen tegelijk. Ze willen niet dat we voor 3 minuutjes komen.
  Wij weten ook niet hoe we zijn als we arts waren. Misschien vonden ze ons ook wel vreselijk.
  De mensen tegenwoordig zijn niet gauw tevreden en willen overal een stempel op. Dit zijn de woorden van onze vorige kinderarts. Daarom is het voor de artsen ook moeilijk om hun werk goed te doen. Vragen doen we altijd. Er is altijd een reden waarom bepaalde dingen wel of niet worden gedaan. Vraag hierom. Antwoorden ze niet dan gewoon zeggen dat je niet eerder zult gaan voordat je antwoord krijgt. Hebben we altijd gedaan en werkt perfekt. Dit wordt je niet altijd in dank afgenomen, maar wij hoeven niet veel meer te vragen, omdat we goede uitleg krijgen. Tegen ons wordt altijd gezegd dat ze het geweldig vinden hoe we het aanpakken. Wel moet je menselijk blijven en "de kerk in het dorp laten".

  Reageer
  #11

  Kroon, ik denk ook dat niemand hier beweert dat alle artsen arrogant zijn....integendeel, er zijn genoeg artsen die enorm zorgzaam zijn en samen met jou als patient aan je herstel wilt werken.

  Echter er zijn er een aantal die wel hun arrogantie laten spreken en dan ook echt op een hele verkeerde manier. Dit kan natuurlijk ook liggen aan hoe je zelf als persoon bent (dit kan clashen met het karakter van de arts) en hoe je met mensen omgaat, maar dit kan ook puur liggen aan hoe een arts zich opstelt. Dan kan een patient zich nog zo goed voorbereiden etc, maar dan ligt de 'fout' toch echt bij de arts.
  Als een arts bv zijn patient kleineert, klachten in twijfel trekt, zijn 'macht' laat spreken, je niet serieus neemt en een behandeling 'oplegt' dan kan dat door de patient als zeer vervelend ervaren
  worden!

  Reageer
  #12

  Daar kan ik het wel mee eens zijn.

  Al kan ik me het wel voorstellen dat je als huisarts zo kan worden.
  Je hebt maar een paar minuten per patient en moet dan een diagnose stellen.

  Maar als je wat zegt en het wordt gezien alsof je niet naar hem luisterd, dat is arrogant. Als je lang blijft praten snap ik dat wel, maar als je je klacht genuanceerder wilt uitleggen is dat niet te begrijpen.

  Ik ben nu bij een andere arts, maar hij doet weer hetzelfde als de vorige...even afwachten en dan verder kijken.

  Reageer
  #13

  Ik had een huisarts die een goede akteur maar een slecht arts bleek te zijn. Een neuroloog die mij min of meer bedreigde met de dood. Dankzij deze mensen ben ik chronisch ziek geworden en heb een zwaar leven. Helaas ben ik niet de enige, de kranten staan vol met gelijke ervaringen.

  Reageer
  #14

  Mijn vorige huisarts is een machtwellustige vrouw.
  Op alles zei ze nee. Ook als ik om een verwijzing vroeg vanwege pijn. Die kreeg ik niet,maar wel via een ander. Het bleek wel degelijk nodig te zijn deze verwijzing. Ik vind haar walgelijk. Ze roddels nu over mij bij de volgende en die doet nu dus ook achterlijk tegen mij. OP zin manier dat je er niets van kunt zeggen, omdat ik aanvoel dat ie dan zegt waar heb je het over??? Ontkennen dus. Nu hen ik last van pijn op de borst, maar wil niet naar de arts. Ik walg nu van ze. Wat stelt de eed van hypocratus nog voor? NIks. Ik heb schade van deze artsen en dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van huisartsen. Overigens ben ik geen moeilijk mens. Ik keek bij zorgkaart n,l en zag dat ze alleen slechte waardeingen heeft. Er zijn nog meer dokters in dei praktijk en die hele praktijk komt op een 5. Komt zeker door haar.Wat een naar mens.

  Anoniem

  Reageer
  #15

  Maak ontzettend veel arrogante artsen mee, die zich alleen maar goed voelen als je helemaal niets zegt. En dan nog niet. Misschien moet de artsenopleiding eens veranderen

  Reageer
Reageer op: ‘Artsen neigen naar arrogantie’
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief