Cymbalta tegen angst – aanvullen met tranquilizer?

 • #1

  Hallo,

  Ik ben een man van 42. Altijd al een stresserig persoon geweest, met agorafobie, angst- en paniekstoornis, hyperventilatie en noem het maar op.

  Laatste jaren ging het best redelijk goed met me, kon aardig functioneren, heb een vriendin, een huisje en een vaste baan. Ik gebruik wel Alprazolam (Xanax)

  Tijdens een drukke periode van 3 maanden ging het steeds moeizamer met me. Paniekaanvallen kwamen terug, thuis kon ik soms nauwelijks tot rust komen, liep te ijsberen door de kamer. Maar ik kon me niet ziekmelden, te weinig collega's om de zaak draaiende te houden. Na de drukke periode, waar ik me moet moeite doorheen heb gesleept, heb ik 2 weken vrij gehad. Dat ging wel redelijk, maar naarmate de dag kwam dat ik weer moest gaan werken werd ik weer steeds nerveuzer. De nacht er voor sliep ik nauwelijks. Nu zijn we weer een paar weken verder en voel ik helemaal ingestort. Ben nu vanaf donderdag thuis, ziek van het werk.

  Huisarts zei: 2 weken rust/thuis blijven. En hij schreef Cymbalta 30 mg voor. Omdat ik al eens erg heftig had gereageerd op anti-depressiva (Prozac destijds meen ik) wil ik eigenlijk geen AD. Maar hij zegt dat ik met AD mogelijk heel aardig van mijn angst- en paniek stoornis af kan komen.

  Na 2 maal een halve (capsule opengehaald) Cymbalta stond ik 's nachts al op m'n kop. Wat voel(de) ik me rot, gespannen, zweterig, angst. Na een paar uur wakker te zijn geweest beneden in de huiskamer, ijsberend door de kamer en na een extra Alprazolam (xanax) ingenomen te hebben voelde ik me nog steeds waardeloos en greep ik naar een biertje. Dat hielp wel even goed, (en het is natuurlijk niet verstandig) maar vanmorgen voelde ik me natuurlijk weer helemaal slecht.

  Momenteel weet ik niet wat ik moet doen. ik zou het liefst stoppen met die cymbalta (ben nauwelijks begonnen) en ik zou ook wel voorlopig willen bijkomen in de ziektewet. M'n werk is me altijd al zwaar gevallen, en nu ik deze terugval heb zou ik net zo goed helemaal willen stoppen met die baan, ik trek het gewoon niet meer.

  Van de tranquilizers (alprazolam) kan ik de bij (werking) beter overzien. Ik heb die ook wel eens langzaam afgebouwd en kon toen een jaar zonder, pas toen het weer moeizaam ging op het werk nam ik weer af en toe en nu ben ik er weer aan verslaafd.

  Ik moet ook stoppen met die biertjes 's avonds, maar ik ben daar ook aan verslaafd vrees ik (is altijd moeilijk om toe te geven).

  Ik weet het niet meer, morgen maar weer eens vragen aan de huisarts.

  Ik vind jullie zo dapper met die AD, als ik lees over door de zure appel heenbijten. Die appel is mij TE zuur. Is jullie ervaring dat de Cymbalta op den duur echt helpt tegen de angstklachten? Kan ik de moeilijke momenten verzachten met de Alprazolam?

  MVG,

  M

  Reageer
  #2

  Hai MHO, jeetje joh jij hebt het echt ffies helemaal gehad he?? Nou ik kan je vertellen, dat bij mij de Cymbalta ECHT heeft geholpen, zoniet nog helpt ook al ben ik aan het afbouwen. Ja en ik heb er ook een rustgevertje bij dus volgens mij geen probleem. Ik gerbuik diazepam. Met alcohol samen lijkt me geen goed idee, maar net wat je zegt, bespreek het met je huisarts en neem desnoods lekker de tijd om bij te komen, ga leuke dingen doen. KOM OP je bent het waard, je bent jong en je wilt wat !!!!
  Hoop dat ik je wat kan opbeuren. Als de ad je echt heel tegenstaat moet je het gewoon niet nemen. Bespreek de alternatieven met je huisarst. Alternatieve medicatie (dr. Vogel of zo?) Of therapie, kijken waar de klachten vandaan komen.
  MHO hou je goed he en hoop gauw van je te horen!
  Liefs PUCK

  Reageer
  #3

  Dank je wel voor je reactie Puck,

  Ik zit er behoorlijk doorheen ja, maar ja, als ik dit forum zo bekijk ben ik niet de enige. De AD is niets voor mij, ik wil het liever met tranquilizers en therapie proberen. Er is al een afspraak met een psycho-therapeute.

  Ik was eigenlijk al misselijk en had al last van m'n maag voor ik die twee halve AD's heb genomen, dus misschien ligt het op dat punt niet aan de AD maar iets van een buikgriepje want m'n vriendin had dat ook deze week, en zij had er koorts bij, ik heb geen koorts.

  Komende week wordt het aardig weer, dus ik zal proberen wat naar buiten te gaan, stukje wandelen of fietsen is meestal wel ontspannend.

  Volhouden maar allemaal, na spanning komt altijd wel weer een keer ontspanning,

  Groeten Maarten

  Reageer
  #4

  Heel goed Maarten, ik denk dat je echt je gevoel moet volgen wat betreft ad anders wordt het helemaal niets. Laat je nog iets van je horen?
  Doei doei PUCK

  Reageer
  #5

  Ja, ik hou je op de hoogte Puck, leuk dat je iedereen zo volgt en steunt.

  Mijn goede voornemens voor de komende dagen zijn:

  - Veel naar buiten en veel proberen te ontspannen.
  - Er over praten met vrienden/familie.
  - Geen alcohol gebruiken
  - Proberen weer normaler te gaan eten, ik heb een erg opgeblazen en misselijk gevoel en eet nu al een dag of 4 heel weinig, ben net begonnen met een liga fruitkick als ontbijt, want ontbijten is heel belangrijk om de spijsvertering voor de dag op gang te brengen.
  - Huisdokter op de hoogte houden.
  - Volgende maand eerste afspraak psycho therapeute.

  De meeste druk, waardoor ik nu eigenlijk overspannen ben, komt volgens mij toch echt van het werken. Dus daar zit een deel van het probleem, moet ik stoppen, kan ik soms tzt halve dagen gaan werken... Maar dat is van later zorg, nu even niet aan denken.

  Destijds was sporten in de sportschool toch ook goed voor me. Aan je lichamelijke conditie werken geeft zelfvertrouwen en vertrouwen in je lichaam. Door al die rare klachten die je hebt tijdens angstaanvallen en bijwerkingen van medicijnen werd ik erg onzeker over mijn lichaam en gezondheid. Misschien heeft iemand wat aan deze tip.

  Ik voel me vanmorgen in ieder geval weer iets beter. Momenteel gebruik ik dus geen AD maar alleen de kalmeringspillen, waarvan ik probeer niet meer te gebruiken dan nodig is.

  Iedereen die in de put zit of die last heeft van angsten en fobieen wens ik veel sterkte toe. Kom op en hou vol!

  Groeten,

  M

  Reageer
  #6

  Hai Maarten als ik je vorige schrijven lees denk ik dat je HEEL GOED bezig bent. Wat voor een soort werk doe je? Heb je teveel verantwoordelijkheden of ben je iemand die alles naar zich toe trekt en weinig uit handen kan geven? (herkenbaar nl). Maar....waarschijnlijk gaat alles gewoon door op je werk he?? Zorg eerst heeeeeellll goed voor jezelf en dan komt de rest pas. Rustig opbouwen met eten, lekker en gezond. Neem een pilletje als het nodig is en denk maar niet ik stel het uit, want dan word je alleen maar veel obsessiever (goed geschreven) van. Echt je gevoel volgen. Jammer dat er altijd zo lang op een psychotherapeut gewacht moet worden he? Maar ja wat hebben we eigenlijk te klagen, WIJ hebben een huis, eten, werk en natuurlijk ons leed is ons leed en dat weegt zwaar, maar af en toe relativeren kan ook geen kwaad. Nou kerel zet 'm weer op he?
  Doei PUCK

  Reageer
  #7

  Hi M,

  Zit zelf momenteel weer (nadat het 2 jaar goed met me is gegaan) weer in een cirkel van angst/paniekaanvallen en kan zelfs de slaap nog maar nauwlijks vatten.
  Ben naar de huisarts en geweest en heeft ook mij (weer) alprozalam voorgeschreven. Heb het de afgelopen weken alleen gebruikt in de avond zodat ik wat rustiger mijn bed in kon stappen. Helaas gister heb ik al met al door de paniekaanvallen het niet meer aan te kunnen maar een uur geslapen.
  Vier jaar geleden kwam ik in een burnout terecht en heeft mijn huisarts me Cymbalta voorgeschreven. Ook ik had slechte ervaring met Prozak dus zag AD niet zitten maar zij vertelde me dat Cymbalta meer op het lichaam gericht is.
  In het begin kon ik moeilijk slapen en had heel verwarrende dromen en ben toen de Cymbalta s'morgens gaan slikken.
  Dat heeft echt een verschil gemaakt en heb toen verder weinig last gehad van bijwerkingen.
  Misschien zou jij dat eens kunnen proberen.
  Ik ga zelf maandag ook maar weer eens naar de dokter om het er over te hebben. Tot nu toe heeft ze de boot afgehouden maar zo kan ik ook niet doorgaan.

  Groetjes Sheila

  Reageer
Reageer op: Cymbalta tegen angst – aanvullen met tranquilizer?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief