Langdurig gebruik paracetamol

 • #1

  Goedenmiddag,

  Ik had een vraag over het langdurig gebruik van paracetamol. Ik ben afgelopen 2 jaar vaak onder het mes geweest, 2 keer een bijholte operatie, 2 keer een operatie aan een halsrib, eenmaal een ribresectie en een lisexcisie. Al met al slikte ik tot voor kort al 2 jaar lang de maximale hoeveelheid paracetamol 500 mg. per dag, 3 maal 2 stuks. Ik ben daar 2 weken geleden mee gestopt, maar ik vraag me nu toch af of dit gebruik een bepaalde schade ergens in je lichaam kan aanrichten. Mij is altijd verteld dat dat geen kwaad kon maar het is toch een stof die niet normaal in je lijf zit. (Neem ik aan althans).

  Ik hoop op een reactie.

  Reactie
  #2

  Bij langdurig gebruik van paracetamol wordt een maximale dagdosering van 3 tot 4 gram aangeraden.

  Als je meer dan 4 gram per dag gebruikt, bestaat er theoretisch een kans dat je de lever beschadigt. Echte schade aan de lever krijg je vanaf 12 gram paracetamol per dag.

  Als je tijdens het gebruik van de geadviseerde hoeveelheid per dag daarnaast alcohol gebruikt, dan kan dat ook schdelijk zijn voor de lever. Dus als je paracetamol gebruikt, drink dan niet.

  Andere risicofactoren naast alcoholgebruik voor schade als gevolg van paracetamol zijn: het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen; een ongezond dieet; in combinatie met het gebruik van andere pijnstillers (NSAID’s of opioïden); als de patient al wat ouder is; als je problemen hebt met de nieren en zelfs roken kan er van invloed op zijn.

  Als je risicofactoren hebt, gebruik dan maximaal 2 gram paracetamol per dag.

  Reactie
  #3

  Ik had hier ook nog een vraag over. Vanaf wanneer spreek je van "langdurig gebruik". Ik slik nu al een maand ibuprofen 4xdd 400mg en tegelijk paracetamol 4x de 1gr. Dit ivm hoofdpijn en nekklachten na een ernstig auto ongeluk, waarvoor ik momenteel nog niet behandeld kan worden.
  Graag hoor ik van u,

  Vriendelijke groet.

  Reactie
  #4

  ik slik 2x 3 paracetemol per dag voor mij nek klachten.

  ik heb daarnaast Lyrica 25/ mg ben aan het afbouwen zat op 150 mg maar dat hielp helaas miet.

  war is nu wijs lyrica toch verhogen of op paracetemol blijven wel heb ik met caffienne.

  Reactie
  #5

  Als de paracetamol voldoende helpt zou je die kunnen blijven gebruiken

  Reactie
  #6

  @Pompelmoentje. Paracetamol geeft een belasting van je lever.

  Anti-epileptica en andere medicijnen zorgen onder andere voor tekorten aan diverse B-vitaminen, vitamine D en K, wat op de kortere of langere termijn klachten kan geven.

  Het zal aan de aard van je nekklachten liggen of er ook wat anders aan te doen is. Als de boel vastzit kunnen stofjes als magnesium en molybdeen helpen. Bij een beschadiging zal het wat lastiger zijn. Verder zijn er wel natuurlijke pijnstillende middelen, zoals PEA (palmitoylethanolamide), MSM en CBD-olie. In elk geval ook zorgen voor voldoende voedingsstoffen om je zenuwstelsel te versterken.

  Reactie
  #7

  Ik gebruik 1 paracetamol per dag voor te slapen gaan.ik kan heel moeilijk in slaap komen.

  Reactie
Reageer op: Langdurig gebruik paracetamol
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief