Overgeven, depressie, zwak door morfine + heel veel medicijnen osteoporose

  • #1

    Hallo,
    Ik schrijf hier vanwege mijn moeder (64).
    Haar diagnose in 2019: Longkanker met uitzaaiingen
    Ze heeft chemo, bestraling en immuuntherapie gehad. De kanker is toen eigenlijk volkomen weg gegaan (er is nog minimaal iets op de scan te zien maar de artsen gaan uit van littekenweefsel.) Sinds 3 jaar steeds controle scans gehad, de tumoren zijn nooit teruggekomen. Mijn moeder is door de hele therapie erg verzwakt, maar was op een beterende weg tot ongeveer 5 maanden geleden:

    Ze kreeg osteoporose en heeft een wervelfractuur gehad. Hierdoor kreeg erg veel pijn.
    Ze krijgt nu eigenlijk geen echte behandeling, alleen medicijnen tegen de pijn. Hierdoor voelt ze zich heel erg suf, depressief, ze moet bijna iedere dag overgeven, ze is misselijk, kan amper lopen, kan amper nadenken, is vergeetachtig, heeft geen eetlust meer, heftige buikpijn, heeft een lager zuurstofgehalte in het bloed (85%) etc. Nu wordt dit eigenlijk allemaal op haar medicijnen geschoven (Zonder dat iets van de symptomen onderzocht wordt), maar er wordt ook niet gekeken of ze misschien iets kan afbouwen of hoe ze haar lichaam juist weer kan opbouwen.
    Het enige antwoord op haar problemen met de bijwerkingen is of dat ze nog meer medicijnen moet gaan slikken of dat er niets aan te doen is.

    Ook wordt door haar ondersteuner er steeds op gewezen dat ze naar een hospice kan gaan. Terwijl het dus op het moment alleen maar over osteoporose gaat (ook de laatste longkanker scan was gewoon goed.) Ik ben vrij raadloos, mij lijken al deze medicijnen heel erg veel voor "alleen maar" osteoporose, en van osteoporose heb ik nog nooit iemand gezien die naar een hospice gaat. Dit is haar medicijnenlijst:

    - Hydromorfon 6 mg ochtend + 4 mg avond
    - Versatis plijster 700 mg ochtend
    - ASS (Acetylsalicylzuur) 100 mg middag
    - dexamethason 4mg ochtend
    - Lixiana (Edoxaban ) 30 mg ochtend
    - Pantoprazol 40mg middag
    - Lorazepam 2,5 mg avond
    - Novalgin (Metamizol-natrium-monohydraat) 100 druppels (Flesje heeft 500 mg/ml) per dag
    - Vertanical (cannabisolie/ THC50 10gr + CBD50 10gr) 16 druppels per dag
    + Ze krijgt calcium en vitamine D

    Is dit wel degelijk oke voor "alleen" osteoporose en wat is met het advies van het hospice? Ik denk zelf dat mijn moeder daar alleen maar meer depressief van zal worden. Voor de wervelfractuur had ze een heel normaal leven, ging alleen boodschappen halen, met vriendinnen afspreken of wandelen. Ze was alleen sneller moe en had een slechtere conditie, omdat ze die weer opnieuw moest opbouwen.

    Alvast bedankt voor advies!
    PS: Wij wonen sinds een paar jaar in Duitsland, vandaar dat bepaalde medicatie misschien afwijkt van Nederland.

    Reageer
    #2

    Die opmerking over het hospice vind ik dan ook een opmerkelijke als je moeder niet in de palliatieve fase is.
    Het is nogal een lange en vreemde lijst voor osteoporose. Je zou haast denken dat er toch nog iets anders aan de hand is dan alleen maar osteoporose. Maar dat zul je dan met de behandelend arts moeten bespreken

    Reageer
    #3

    Ik zou dit met haar huisarts of behandelend arts bespreken, dat is degene die kan kijken of er minder of andere medicatie gebruikt zou kunnen worden. En of er vormen van (fysio) therapie zijn die haar qua revalidatie zouden kunnen helpen.

    Reageer
    #4

    Bedankt voor jullie reacties!
    De arts had blijkbaar inderdaad foutief het dossier van mijn moeder overgenomen, en dacht dat ze nog steeds tumoren had, vandaar ook de verwijzing naar het hospice. Hoewel ze nu dus weten dat mijn moeder geen tumoren meer heeft, vinden ze de medicijnen nog steeds oke voor haar.

    Mijn moeder is helaas in de tussentijd gevallen en heeft twee ribben gebroken. Na de operatie had ze ineens 3 weken lang geen last meer van misselijkheid en overgeven, hoewel het nu ineens toch weer terugkomt. Haar maag is onderzocht maar daar is niets gevonden.
    Nu moet ze iedere avond overgeven. Ik denk nog steeds dat het waarschijnlijk aan de lijst van medicijnen ligt, maar de arts vind dat deze lijst helemaal oke is voor iemand met osteoporose.

    Reageer
Reageer op: Overgeven, depressie, zwak door morfine + heel veel medicijnen osteoporose


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief