Gewichtstoename Paroxetine

 • #1

  Dag allen,

  Ik ben nieuw op dit forum, dus ik weet nog niet zo goed wat ik kan en mag verwachten, maar ik heb een vraag over het medicijn Paroxetine, dat ik gebruik vanwege trauma.

  Ik merk dat ik in een paar maanden zo'n 15/20 kilo ben aangekomen. Dit heb ik aan de huisarts gevraagd, en die zei dat het zou inderdaad zou kunnen komen door het gebruik van Paroxetine. Ze zei echter dat er geen 'tegen'-medicatie voor beschikbaar is en raadde eerst gezond eten & bewegen aan. Dit heeft niet geholpen, omdat ik dan enkel op dit gewicht blijf. Ik zal dus aan een hongerdieet moeten gaan of elke dag tientallen kilometers moeten hardlopen om af te kunnen vallen. Ik ben 19 jaar, 1.90 en was voorheen circa 80 tot 85 kilo, nu 100 tot 105 kilo. Ook is mijn conditie verslechtert. Ik zou graag van deze kilo's af willen komen, omdat het nu ook echt wel zichtbaar is dat ik wat overgewicht heb. Ik gebruik 30mg Paroxetine.

  Ik heb aan de huisarts gevraagd:
  1. Of het minderen van Paroxetine zou kunnen helpen met afvallen, en of dit misschien helemaal geen effect zou hebben omdat ik 'toch al' een hoeveelheid van bijvoorbeeld 20mg in m'n bloed zou hebben.
  2. Naar een andere SSRI/SNRI zou kunnen overstappen die dezelfde werking heeft. En daardoor ik vrijwel zonder enige moeite automatisch weer op mijn reguliere gewicht kom.

  Haar antwoord: 1. Het zou kunnen dat minderen zou kunnen helpen, maar dat wist ze niet zeker. Ook een psychiater die zij contacteerde met deze vraag, wist hier geen antwoord op te geven, omdat het wetenschappelijk niet onderzocht zou zijn en er daardoor weinig over bekend is.
  2. Een andere SSRI/SNRI zou mijn gewicht weer heel snel doen afnemen naar mijn reguliere gewicht, zoals het medicijn Sertraline, maar ze zei dat ik er dan niet vanuit kon gaan dat het precies zo zou werken als Paroxetine. Een grote kans van wel, maar zeker kon ze niet zijn. Ook bij navraag bij diezelfde psychiater kwam dit antwoord eruit.

  Dus... Kan iemand mijn eerste en wellicht tweede vraag proberen te beantwoorden? Ja, ik weet dat ik dit beter aan mijn eigen arts kan vragen, maar die, samen met een psychiater, weten het simpelweg gewoon niet. Ze heeft wat e-mailtjes gestuurd naar ervaren psychiaters, dus daar wachten we dan ook nog op. Maar ja, dat duurt ondertussen ook al weken. Ook i.v.m. corona. En in behandeling gaan bij zo'n ervaren psychiater willen de huisarts en ik niet, omdat deze bijna allemaal werken bij het psychiatrische ziekenhuis bij ons in de buurt. En de huisarts denkt dat dat niks voor mij is en ikzelf ook niet.

  Dus ja, wie wie kan mij helpen? Alvast bedankt!

  Reageer
  #2

  De antwoorden van je huisarts zijn toch de enige juiste antwoorden.

  Reageer
  #3

  Ja klopt, het is juist, maar zoals ik hierboven heb aangegeven: ''omdat het wetenschappelijk niet onderzocht zou zijn en er daardoor weinig over bekend is.'' We zitten beiden te zoeken naar mensen, psychiaters, artsen maar ook gebruikers van deze medicijnen en hun ervaringen. Want ervaringen zijn er alleen, omdat er geen onderzoek naar gedaan is/wordt. De huisarts zei ook letterlijk; ik moet gewoon iemand vinden die hier specifiek verstand van of ervaring mee heeft. En ik doe dat dus op deze manier ook.

  Reageer
  #4

  Antidepressiva remmen de heropname van serotonine. Omdat melatonine uit serotonine wordt aangemaakt, wordt ook minder melatonine aangemaakt. Door minder aanmaak van melatonine en vertraging van metabolisme kan je gewichtstoename krijgen. Ook zorgen medicijnen voor verlies van vitaminen en mineralen.
  Goed zorgen voor je voeding plus gebruik van wat voedingssupplementen zorgt ervoor dat je lichaam zelf serotonine andere geluksstofjes kan aanmaken. Samen met lichaamsbeweging en daglicht. Trauma's verminderen kan ook met methoden als body code en nei. Niet in plaats van hulp van psycholoog of psychiater. Zelf in het verleden ook van alles gebruikt maar voel me door de juiste voeding en voedingssupplementen stukken beter dan destijds.

  Reageer
  #5

  Dat kun je natuurlijk doen, ik vrees alleen dat het niet veel zoden aan de dijk zal zetten. Iedereen reageert namelijk anders op de medicijnen. Daarom is het ook niet te doen om daar wetenschappelijk onderzoek naar te doen. 1000 mensen = 1000 verschillende ervaringen

  Reageer
Reageer op: Gewichtstoename Paroxetine
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief