Afbouwen Venlafaxine

 • #1

  Sinds een jaar of 10 gebruik ik Venlafaxine Retard in verschillende sterktes. Momenteen zit ik op 75mg, maar ik wil eigenlijk het liefst helemaak van de medicatie af.

   

  Nu ben ik inmiddels bij de huisarts en een psychiater geweest om afbouwpogingen te doen, maar elke keer zijn de afkickverschijnselen te heftig om door te gaan.

  Nu las ik dat er een speciale afbouwkit beschikbaar is, maar deze is maar via één apotheek te verkrijgen en deze wordt vaak niet vergoed door zorgverzekeraars.

  Op een Amerikaans forum kwam ik echter een verhaal tegen van iemand die de capsules zelf opengemaakt had en daar elke keer een grotere hoeveelheid uit nam om zo af te bouwen.

  Nu heb ik hetzelfde gedaan en ik tel ongeveer 300 kleine bolletjes in elke capsule. Als ik met 5mg per dag zou afbouwen, komt dat dus op 20 bolletjes per keer. Op dag 1 zou ik er dan 20 af kunnen halen, op dag 2 40 enzovoort. De capsules zijn zeer gemakkelikl open te maken en weer te sluiten.

  Is er iemand die iets soortgelijks heeft geprobeerd? Is het überhaupt aan te raden?

  Ik hoor het graag.

  Reactie
  #2

  Hallo

  Ik zou nagaan of je venlafaxine neemt die in je darmen opgenomen wordt of in je maag. Als je degene neemt die in je darmen opgenomen wordt, dan mag je absoluut de capsules niet openen omdat ze dan niet meer goed bestendig zijn tegen je maagzuur. Zo zorg je ervoor dat de werking vermindert en de dosering niet meer klopt, wat nog voor meer nadelen kan zorgen. Ik ben ook gestopt, ondanks dat ik een lage dosis nam en heb gewoon een maand mijn tanden op elkaar gezet. Succes!

  Reactie
  #3

  Het is te doen. Er was eerder iemand die dat zo heeft gedaan. Maar niet met 20 bolletjes per dag. Dan ga je nog te snel. Maximaal 1 mg per dag, dus 4 bolletjes. En ook dan zullen er onttrekkingsverschijnselen zijn.
  https://www.taperingstrip.nl/download/venlafaxine/

  Reactie
  #4

  Persoonlijk advieseer ik je om de venlafaxine af te bouwen met tapering strips. Mocht je niet kunnen beschikken over de strips zou je de capsules open kunnen maken. Met advies is dan echter om niet per dag te minderen, maar per twee weken. Je neemt dan per twee weken 10 bolletjes minder. In de twee daar op volgende weken geef je je lichaam de tijd te stabiliseren en ontdek je een patroon hoe je lichaam reageert. Kies je voor de laatste optie, neem dan ook contact op met 'the road back'

  Reactie
  #5

  Ps. Zodra je bij de laatste 10 korrels uitkomt, gebruik je een ander ritme in de afbouw. Neem tegen die tijd sowieso hier contact op.

  Een aantal zaken die de ontwenning vergemakkelijken :

  - eet dagelijks vers fruit.

  - gebruik magnesium Citraat.

  - drink veel water

  -neem voldoende rust

  -visolie capsules met hoog EPA gehalte, 2 capsules per dag

  -zoek regelmatig de buitenlucht op

   

  Reactie
  #6

  Ik wil graag nog even toevoegen, ik gebeukte destijds zelf de methode met het korreltjes tellen en terug in de capsule doen. Het gaat erom dat de capsule heel blijft, maar nog belangrijker dat de balletjes niet beschadigen. In de balletjes zit volgens mij de vertraagde werking. Later hoorde ik ook dat je de balletjes met een lepel appel moes kunt innemen maar hier heb ik geen ervaring mee.

  Reactie
  #7

  Bedankt voor jullie antwoorden.

  Ik lees verschillende adviezen en heb het afbouwen al teruggebracht naar 10 bolletjes per dag. Vooralsnog gaat het goed. Als het toch op een gegeven moment slechter gaat, ga ik langzamer.

  @_87_ Je geeft aan dat ik per 2 weken 10 bolletjes minder zou moeten nemen. Is er een reden waarom je adviseert om het zo langzaam te doen? Ik bouw nu af met pak en beet 2,5mg per dag. Ik lees dat dat bij taperingstrips ook zo gaat. In 28 dagen zou je dan op 0 mg moeten uitkomen.

  En ik maak me inderdaad de grootste zorgen over het moment waarop ik onder de 50 bolletjes kom. Waarom moet ik dan mijn schema wijzigen?

  Je schrijft ook over 'the road back' Wat is dat precies?

  Ik hoor graag van je.

  Reactie
  #8

  Als je eerder een afbouwpoging hebt gedaan die niet is gelukt gaan ook de taperingstrips met 1 mg.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik maakte de stappen nog kleiner (en vooral deed ik het met langere tussenpozen), omdat ik mijn lichaam en geest alle tijd wilde geven om aan een steeds nieuwere situatie te wennen. Tevens wilde ik mijn lichaam ook beter leren begrijpen en ervoor zorgen dat ik er ook nog wat rijker uit zou komen. En daar trek je dat de tijd gerust voor uit. Ik kan het nu rustig vertellen, op dat moment vond ik het dood eng. Dat speelde absoluut mee in mijn keuzes.

  Reactie
  #10

  Om nog even in te gaan op je eerdere vragen. The road back is een soort van traject wat los staat van de reguliere zorg, maar die je wel kunnen helpen met een programma op maat om je te helpen om psycho actieve medicatie af te bouwen. Let wel, ook hun verkopen eigen producten, dus geheel belangeloos is het niet. Mij heeft het enorm geholpen omdat ik in de knoei lag met de reguliere zorg en afbouw methodes vanuit deze hoek.

  Vanaf de 50 bolletjes hoef je nog niet direct iets te wijzig ookal zou het kunnen dat het dan wel zwaarder aanvoelt dan in het begin. Je maakt nog stappen van 10 per 2 weken. 50 - 40 - 30 - 20 - 10. Daarna maak je de stap van 10 naar 0 en die stap is best groot. Het venijn zit hem echt in de staart bij dit middel. Wat ik adviseer bij de laatste 10 korrels is, iedere 3 dagen 1 korrel te minderen. Dus je begint dan na 2 weken op 10 korrels met 9, 3 dagen vasthouden en dag 4 neem je er 8. Enzovoort. Luister goed naar je lijf, als het je niet lukt blijf je langer op de hoeveelheid waar je je op dat moment bevind en wordt langzaam stabiel.

  Reactie
Reageer op: Afbouwen Venlafaxine
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief