Mirtazapine stoppen

  • #1

    Hallo zijn er hier mensen die gestopt zijn met mirtazapine? Ik ben op dit moment heel langzaam aan het afbouwen in een vloeibare vorm. Maar het gaat nog steeds niet zonder klachten. Op internet is het ook heel moeilijk om mensen te vinden die er helemaal mee gestopt zijn en daarna nog redelijk kunnen functioneren. Ik gebruik het nu ongeveer 5 maanden 15mg en ben benieuwd of er mensen op dit forum zijn die er mee zijn gestopt.

    Reageer
    #2

    Antidepressiva onttrekken diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen aan je lichaam, waaronder Q10, magnesium en vitamine B. Antidepressiva uit een andere groep werken ook remmend op het melatonine maar deze heeft dat volgens mij niet. Zorgen voor volwaardige voeding plus wat voedingssupplementen kan schelen in de afkickverschijnselen. Wat afbouwen kan ik je niet adviseren. Doe het in elk geval met kleine stapjes en zorg dat je de rust hebt. Naast diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren zijn er specifieke middelen bij depressieve en andere klachten. Sommige middelen mogen niet samen met antidepressiva.

    Reageer
    #3

    Ik denk dat je niet moet verwachten dat afbouwen van een antidepressivum geheel zonder klachten zal gaan. Bouw vooral rustig af en leer op je lichaam te vertrouwen. Alles komt goed, het kost alleen wat meer tijd dan we doorgaans zijn gewend of wensen.

    Reageer
    #4

    Dat klopt zeker en daar heb ik me ook op ingesteld alleen was benieuwd of er misschien nog andere mensen hier zijn die succesvol hebben afgebouwd. Dus ik wacht nog even af.

    Reageer
    #5

    Ik ben 'succesvol' afgebouwd van efexor. Dit is een ander antidepressivum.

    Reageer
    #6

    Succes met het afbouwen. Je kunt het.

    Reageer
    #7
    1. ik ben nu drie weken gestopt, en ben ik op zoek naar bewezen afkickverschijnselen zonder succes... ik heb jeuk , paniek aanvallen, slaapproblemen, emotioneel uit balans wat te verwachten was. Volgens mijn huisarts is mitrizepine niet verslavend voor het lichaam dus zal al uit mijn systeem moeten zijn... ik ben zelf medisch onderlegd en werkzaam als verpleegkundige... ik heb in drie maanden tijd wat dus te snel is afgebouwd want ik heb geen geduld.... helaas had ik het anders moeten aanpakken... buiten dat ik denk buiten fysieke afhankelijkheid zit het vooral in het brein en dus soort van tussen je oren... je brein maakt jou wijs om te denken dat je niet zonder kunt dus aanmaak van serotonine en vitamine... je neuronen die alle informatie verwerkt is beïnvloed door de antidepressiva en moet zonder ineens de weg weer gaan vinden wat duidelijk lastig is maar haalbaar.... de brein is zo complex en de helft weten we nog niet...
    Reageer
    #8
    • Goedenavond, ik heb vele jaren 15 mg mirtazapine gebruikt en ga nu afbouwen via de drankvorm.Heb eerdere stoppogingen geprobeerd via tabletten, in korte tijd, maar deze zijn mislukt.Wil er nu ruim de tijd voor nemen (eerst 20 druppels=15 mg ?, ik ga apotheek nog bellen of dit klopt) Vervolgens in een paar maanden afbouwen dmv telkens 1 druppel eraf.Nu lees ik dat té lang erover doen juist meer onttrekkingsverschijnselen kan geven.Heeft iemand goede ervaring hiermee en wellicht nuttige tips?
    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Tsja, wat is te lang?

    Ik zou mezelf niet teveel aantrekken van wat er op het internet staat geschreven en vooral proberen naar je eigen lichaam te luisteren.

    Ik heb mijn medicatie destijds afgebouwd door er zelf mee te gaan knutselen, en dat wordt alles behalve aangeraden. Maar het was voor mij wel de enige manier die werkte. Ik deed hierover een half jaar.

     

    Reageer
    #10

    Het is belangrijk om daar ruim de tijd voor te nemen....
    1 ml = 20 druppels = 15 mg

    Reageer
    #11

    Ik heb bij een kortere depressieve periode mirtazapine geslikt. 1/2 tablet dus 7.5 milligram. Ik ben gestopt met de medicatie zonder in mijn beleving al teveel bijwerkingen. Antidepressiva krijg je niet voor niets. Dus in overleg net huisarts afbouwen. Wat ook van belang is, is of je situatie weer in balans is. Dat maakt het afbouwen vaak makkelijker en de afkickverschijnselen wellicht milder.

    Reageer
    #12

    Na het krijgen van mijn vierde kind, kreeg ik mijn tweede Postnatale depressie. Ik ben toen gestart met mirtazapine 15 mg. Heeft altijd goed gewerkt. Wel wat gewichtstoename, oedeem, droge mond en wat duf maar dat is door de tijd wel wat afgenomen. Na een jaar ben ik naar 7,5 mg gegaan. Nog steeds prima.

    na 7 jaar dit medicijn te hebben geslikt, ben ik nu twee jaar lang heeeeeel rustig aan het afbouwen geweest.
    Sinds de zomer van 2020 overgegaan op de vloeibare variant. Heel rustig aan afgebouwd tot 1 druppel ( is 0,5 gram) Ik ben toen naar de huisarts gestapt en die heeft me moed ingesproken. Ik ben nu vier weken medicijn vrij. Drie weken lang heb ik last gehad van ontrekkingsverschijnselen, de eerste nachten slecht slapen, ( drie nachten), jeuk, een beetje druk in mijn hoofd en wat overvallen door emoties.

    Langzaamaan is dit allemaal afgezakt en volgens mij ben ik er doorheen!

    Het slapen is wat anders. Ben nu soms eventjes wakker maar val wel weer in slaap. Ik denk dan maar: zelfs met drie uurtjes slaap red ik het wel. De volgende nacht gaat het vaak beter.

    Mijn oedeem, droge mond en dufheid is over. Mijn emoties zijn wat intenser maar daar geniet ik van.

     

    Ik ben vooral heeeel trots op mezelf.

     

    Één tip: doe het heel rustig aan. Blijf soms even op een lagere dosis zitten en ga dan weer verder met afbouwen. Ik kreeg nog 0,5 mg en heb er toch drie weken ontrekkingsverschijnselen door gehad.

    Reageer
    #13

    @Moskje, stoppen is stap een en knap maar denk ook aan het goed zorgen voor je hele gezondheid, zoals ook met voedingssupplementen. Een postnatale depressie komt door ontregelde hormonen, soms ook schildklier en bepaalde tekorten. Wel advies vragen. Kan ook schelen met slapen als je hulp zoekt met het in balans komen.

    Reageer
    #14

    Ik heb een jaar 3,75 mg mirtazepine geslikt ivm burn-out, angststoornis en bovenal ernstige slapeloosheid. Nu 1/1 begonnen met afbouwen via een taperingstrip van de regenboog apotheek. Mijn huisarts en psychiater dachten dat ik wel gewoon zo kon stoppen maar een goede vriendin die psychiater is wees mij op de taperingstrip (die natuurlijk niet vergoed worden, medicijnen doorslikken wordt vergoed, er vanaf komen op een duurzame en stabiele manier niet…lang leven ons zorgsysteem). In 28 dagen ging ik naar 0, met wat slapeloosheid ging het best prima. Echter kwamen de eerste grotere klachten pas nadat ik echt niets meer slikte. Niet in slaap vallen. Niet doorslapen. Weer jachtig gevoel overdag. Ik ben nu bijna een week medicijnvrij en ga doorzetten. Begrijp dat - ondanks mijn lage dosering - dit wel weken kan duren. Maar ik ga volhouden. Al voelt het soms als een terugval. Ik denk echt dat mirtazepine mijn veertje van Dombo was.
    Hij kan ook wel zonder vliegen, maar durfde het niet meer. Fijn om - hoewel veel oude reacties - alles hierboven te lezen. Ik had al vaak gezocht naar succesvol gestopte mirtazepinegebruikers, maar vond nog niet eerder deze site. Ik typ dit dus misschien ook vooral voor degene die na mij zoekt of afbouwen en mirtazepine, om die een hart onder de riem te steken. Houd vol (zeg ik ook tegen mijzelf), dit gaat goedkomen, maar na je laatste pil komen pas de echte ontwenningsverschijnselen. Geef het een maand of twee, grijp niet te snel weer terug. Zeker als je langzaam hebt afgebouwd, is er geen reden om te denken dat het niet ‘goed’ is gegaan, je lichaam heeft gewoon tijd nodig een nieuwe balans te vinden. Overigens heb ik ook veel aan cognitieve gedragstherapie voor insomnie!

    Reageer
    #15

    Hallo wat een toeval. Ik heb deze ook gehad in de 37.5 mg .weet even niet meer de ervaring met afbouwen, maar ook met de strip van de regenboog, weet niet of je er wat aan hebt  maar kijk eens naar rhodiola rosea natuurlijk product. Niet pakken inc met antidepressiva. Of lees eerst ervaringen Google   niet te veel lezen trouwens  je verhaal over de citalopram sprak  me wel aan .zit zelf zeer aan de bodem Maar goed dat wil ik je besparen (heel verhaal) het is toch erg lastig om een goed alternatief te vinden en een goede hulp.van hier uit hoop ik dat het beter met je gaat ,en dat je goede en gepaste hulp mag vinden blijven vol houden. Hypnose terapuet ook misschien een ide .Kijk wel voor een goede. En nee je bent gewoon bij kennis niks zweverigs aan .he groetjes van hier  uit .En sterkte x jan

    Reageer
Reageer op: Mirtazapine stoppen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief