Ontwenning Mirta

  • #1

    Dag allen,

    Ik weet dat dit een vrij "persoonlijke" vraag is, en dat zeer veel variabelen invloed erop hebben, maar graag wil ik hem toch even stellen, in de hoop dat een enkeling het herkent en/of wat tips heeft!

    1,5 jaar geleden begonnen met 15mg Mirtazapine. Dit werkte redelijk, maar nog niet hoe het zijn moest. Omdat ik toch vrij sceptisch was over het verhogen van de dosering heb ik dit voor de duur van 10 maanden geslikt. Het hielp immers ook voor eetlust EN slapeloosheid.

    Uiteindelijk toch opgehoogd naar 30mg. Hier de eerste 2 weken zeer veel bijwerkingen van ondervonden (tot aan de kamer niet uit durven) maar uiteindelijk zette de werking door en ik werd de somberheid de baas. Na zeer veel en intensieve therapie de medicatie weer aan het afbouwen. Het blijft toch een vrij zwaar medicijn.... Ik heb het ongeveer een half jaar op 30mg geslikt. Vervolgens:
    Week 1-2: 22,5MG
    Week 3-4: 15MG

    De verlaging van 30 naar 22,5mg verliep zonder meer prima. Enkel wat minder slaap maar het gaf nagenoeg geen problemen.

    Vervolgens in week 3 naar 15MG en dit ging ook aardig goed. Nu zit ik in begin week 4 en merk naast lichamelijke dingetjes ook behoorlijk wat schommelingen in stemming. M'n hart gaat tekeer, ik word 20 keer per nacht wakker, doe de dagelijkse dingen met meer tegenzin, ga niet graag naar buiten (doe het wel), en maak "sneller van een mug een olifant."

    Dit alles heb ik aangegeven bij mijn arts, maar hij laat mij de keuze wat te doen.

    Medicatie weer ophogen naar 22,5 of door de "zure appel heen bijten" . Nu weet ik niet wat het verstandigst is aangezien ik op de vorige dosering (week 1-2) al min of meer stabiel was. Staat er bij Mirtazapine ontwenning een termijn voor waarna het wat stabiliseert of doe ik er verstandiger aan een tijdje terug te gaan naar 1,5 tablet?

    Alvast bedankt voor jullie hulp!

    Barrie

    Reageer
    #2

    Het is te snel gegaan! Maar ik zou wel doorzetten. Alleen iets langer doen over 15 mg.
    Hoe je ook afbouwt, het zal altijd gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen.

    Reageer
    #3

    Dag Tandor!

    Volgens de arts is dit wel een gepaste snelheid van afbouw mbt Mirtazapine. Het zou veel minder "heftig" zijn dan de afbouw van een SSRI. Maar goed om uw mening te weten. Ik weet dat dit voor iedereen anders is, maar hoelang zal ik dit - gezien de symptomen - aankijken?

    Alvast bedankt!

    Reageer
    #4

    Dat is moeilijk te zeggen, want zoals je zelf al schrijft, is dat voor iedereen anders. Maar ik zou het zeker nog een week aankijken.

    Reageer
    #5

    SSRI's zorgen voor tekorten aan bepaalde B-vitamines en verlaging van het melatonine, tricyclische antidepressiva zorgen voor tekorten aan bepaalde B-vitamines en Q10. (site Rineke Dijkinga) Van de tetracyclische antidepressiva weet ik het niet maar zal een soortgelijk verhaal zijn.
    Bij het afbouwen en stoppen met je medicatie kan het schelen om te zorgen voor volwaardige voeding en wat aanvulling, in de vorm van voedingssupplementen. Bij een depressie speelt een verstoorde biochemie van je lichaam en gebruik van medicatie dus nog meer. Wat stofjes als magnesium, vitamine B en Q10 zou kunnen schelen in de afkickverschijnselen.
    Zelf in het verleden hele karrevrachten medicijnen gebruikt en op het laatst alleen een kalmeringsmiddel, waar ik uiteindelijk ook mee ben gestopt. Was misschien een makkelijker manier om te stoppen.

    Reageer
    #6

    Dank jullie wel voor jullie hulp / reacties.

    Voeding is het probleem niet Catootje, daarnaast slik ik een B-complex en magnesium (aspartaat-vorm > meestal in combinatie met zink en een kleine dosering B6).

    Doordat de spanningen behoorlijk opliepen ben ik teruggegaan naar 22,5 mg (1,5 tablet Mirtazapine). Nu is het gekke dat - tegengesteld aan wat de arts zei - de slaapproblematiek verergerd is. Sinds 3 dagen zelfs minder dan 3 uur per nacht (!) Ik slik al wel geruime tijd een lage dosering Midazolam voor het slapen maar de werking is hier nooit echt minder van geworden....

    Nu wil de arts zelfs terug naar 30 mg (2 tabs) Mirtazapine. Zelf heb ik sterk het idee dat dit niet zal baten aangezien de verhoging naar 22,5 mg alles alleen maar weer erger heeft gemaakt. Er zijn op dit moment tevens weinig stressfactoren in m'n leven die dit in de hand zouden kunnen werken.

    Hoe denken jullie daarover (?)

    Dank,

    Barrie

    Reageer
    #7

    Ook bij het verhogen van de dosis treden er bijwerkingen op. Hoe lang ben je nu met 22,5 mg bezig?

    Reageer
    #8

    Dag Tandor,

    Na 2 weken weer 15 mg te hebben geslikt, zit ik sinds 3 dagen weer op 22,5 mg. Volgens de arts zou o.a. slaap onmiddellijk verbeteren. Stemming zou wat langer de tijd nodig hebben.... Nu wil de arts weer naar 30, maar als dit NOG meer bijwerkingen in de hand werkt functioneer ik helemaal niet meer begrijpt u?! Het is nu al kantje boord...
    Ik ben behoorlijk radeloos.

    Groet,

    Barrie

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik zou voorlopig ook niet verhogen. Daar gaat het niet beter van worden. Je zult eerst even stabiel moeten worden op de 22,5 mg. Helaas gaat dat niet zonder slag of stoot....

    Reageer
    #10

    Ik zou heel langzaam afhouwen Iedereen is anders en  reageert anders met afbouwen  De afbouwschema’s zijn heel algemeen. Echt heel rustig afbouwen en dan betekend het ook misschien dat je pilletjes moet snijden. Je kunt ook aan je arts vragen of hij de mirta in vloeibare vorm voorschrijft. Ik hoop dat je er helemaal vanaf komt! Succes!

    Reageer
    #11

    De meeste mensen denken gezond te eten maar eten niet evenwichtig. Belangrijk is onder andere om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Wat voedingssupplementen zou je advies op maat moeten vragen, bijvoorbeeld bij een orthomoleculair therapeut. Er zijn wel natuurlijke middelen die de aanmaak van stofjes als gaba en melatonine helpen te verbeteren, zoals creatine en 5htp.

    Reageer
Reageer op: Ontwenning Mirta


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief