Ontstoken divertikel, hoelang duurt het?

  • #1

    Vraagje: vorige week woensdag kreeg ik last van buikpijn links en koorts. Stoelgang ging ook moeizaam. Naar de huisarts geweest, buik onderzocht, bloed laten prikken. Ontsteking (hoog bezinksel). Zeer waarschijnlijk ontstoken divertikel. Rustig aan doen was het advies en volgende maand weer bloed laten prikken. Na de zomer een inwendig darmonderzoek (eerst moeten de darmen gestabiliseerd zijn). Het ging even goed, de koorts was weg na twee dagen. De pijn werd ook stuk minder. Maar vanavond komt de pijn weer terug en net 38 koorts. Is dat gebruikelijk bij ontstoken divertikel? Hoe lang duurt het? Ik heb niet heel rustig aan gedaan eerlijk gezegd. Gewoon wezen werken.
    Verder vraag ik me af hoe ik aan die ontsteking kom. Ik eet juist veel vezels, beweeg veel en rook niet. Geen overgewicht (55 kg bij 1.62) Heb de afgelopen vier maanden wel een gezondheidsdieet gevolgd omdat ik hoog cholesterol had, die nu na die vier maanden drastisch is gezakt.

    Reageer
    #2

    Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Divertikels stulpen naar buiten uit. Ze ontstaan waarschijnlijk op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk gaan uitstulpen. Divertikels zijn volkomen onschuldig en zullen ook nooit kwaadaardig worden. Divertikels kunnen gaan ontsteken als ontlasting in de uitstulping blijft hangen. Het gezondheidsdieet zou eventueel een oorzaak kunnen zijn omdat er een verandering in de ontlasting is ontstaan.

    Over de duur is weinig te zeggen. Dat is voor ieder verschillend. Als de klachten blijven aanhouden zou er eventueel een antibiotica kuur kunnen worden gebruikt.

    Reageer
    #3

    Dank je wel Tandor voor de snelle reactie. Is het raadzaam nu gewoon te eten? Heb last van obstipatie maar durf geen darmprikkelende voeding te nemen. Wel een bord havermout genomen met amandelmelk aangemaakt.

    Reageer
    #4

    Probeer toch een beetje lichte voeding te gebruiken, voldoende drinken (1,5 ltr minimaal) en verse groente en fruit. Vezelrijk, fruit en drinken is belangrijk om je ontlasting zacht te houden.

    Reageer
    #5

    Kan de ontsteking ook door zuivel komen? Ik bedenk me dat ik sinds twee maanden elke dag kwark eet. voorheen gebruikte ik altijd amper zuivel. Wel kaas maar dat heeft misschien een andere samenstelling?

    Reageer
    #6

    Dat denk ik niet. Het veranderde voedingspatroon verandert ook je ontlasting. Misschien is daardoor ontlasting in het divertikel blijven hangen.
    Maar spontaan kan dat dus ook gebeuren.

    Reageer
    #7

    Hallo,

    Ik ben Lydia en bij mij komt de ontsteking wel van zuivel.
    En met name kwark.

    Reageer
    #8

    Ook bij mij.... Alles wat met lactose, melkproducten te maken heeft

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb sinds 2 weken heftige buikpijn; heb in het verleden 2x diverticultis gehad, 1x hiervoor opgenomen. Huisarts zegt nu dat ik moet afwachten, dat het vanzelf over zal gaan. Wel bloed geprikt, geen verhoogde ontstekingsreactie. Zij heeft Lactulose voorgeschreven en paracetamol. Hoe lang kan deze heftige pijn duren en gaat het inderdaad vanzelf over? Huisarts zegt dat antibioticum (vroeger wel gekregen) geen zin heeft. Graag advies.

    Reageer
    #10

    Als er geen ontsteking is dan heeft antibiotica inderdaad geen zin.
    Als de klachten blijven aanhouden ga dan terug naar de huisarts

    Reageer
    #11

    Ik heb ook divertikels en sinds paar dagen pijn/kramp links in onderbuik. Ook verhoging 37,7 maar ook bijna niet gegeten. Moet ik dan die zakjes macrogrol wel nemen???
    Bijna geen ontlasting gehad in de afgelopen dagen.

    Hoop op wat advies
    Bedankt

    Reageer
    #12

    Waar heb je de zakjes voor gekregen?

    Reageer
Reageer op: Ontstoken divertikel, hoelang duurt het?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief