Anemie

 • #1

  Ik heb al een decennium veel klachten. PTSS, psychosen, emotionele ontregeling, stemmingsproblemen. Ik heb talloze diagnosen gehad. Vanaf het begin heb ik geopperd dat dieet een belangrijke rol speelde, en ik wellicht lactose-intolerantie en non-coeliakie glutensensitiviteit had. Ik werd letterlijk uitgelachen en voor gek verklaard door de psychiaters. Een dieet werd geblokkeerd tijdens opname, een bloedtest geweigerd, er werd op me ingepraat om thuis ook geen dieet te volgen. Voeding en psyche zouden niets met elkaar te maken hebben.

  Tien jaar lang ging ik door een hel. Nu heb ik mezelf bevrijd van de psychiatrie. En besloten zelf de medicatie te stoppen toen ik daar trombose door ontwikkelde (april 2022). Ik besloot mijn dieet om te gooien. Ik eet nu geen zuivel en gluten. En ik probeer gezond te eten: veel groente, fruit, vlees, vis. Sinds ik hiermee gestart ben, ging het vrijwel acuut beter. Echt binnen een week. Ik heb in het geheel geen psychosen, flashbacks, angst en emotionele ontregeling meer.

  Ik heb alleen nog steeds extreme vermoeidheidsklachten, cognitieve en executieve problemen, haaruitval, hormonale klachten (PMS), koude-intolerantie, tintelende vingers, forse buikklachten van allerlei aard, droge haren/nagels/huid.

  Ik heb mijn psychiater gedwongen mijn bloed te testen. Er is nu een lactose-intolerantie vastgesteld. Niet verrassend. NCGS is uiteraard niet vast te stellen, maar heb ik wel, kijkend naar mijn dieet. En ik heb bloedarmoede. Mijn waarden:

  Ferritine: 6mcg/L. Referentiewaarde: 20-150.
  Hemoglobine: 6mmol/L. Referentiewaarde: 7.5-10.
  Hematocriet: 0.32. Referentiewaarde: 0.36-0.47.

  Ik vind dat zorgelijk, gezien het feit dat ik instinctief al 3x per dag vlees en veel groente eet. Mijn psychiater vindt het niet zo'n probleem. En zegt dat ik nog maar wat meer groente moet eten. Ondertussen ben ik volstrekt niet in staat mijn dagelijks leven te leiden, in welk opzicht dan ook, omdat ik doodmoe ben en niks onthoud. Ik ben 40. Zelfs douchen of eten koken kost me vaak al mijn volle energie voor die dag.

  Ik heb besloten dat psychiaters charlatans zijn, en ik liever elders mijn informatie haal.

  Wat denkt u van mijn bloedwaarden? Kunt u iets zeggen over de richting waarin ik kan onderzoeken? Qua oorzaak en qua oplossing? Ik denk zelf aan een combinatie van mijn myoom dat problemen veroorzaakt (bloedverlies). En mijn darm die door decennia verkeerd eten te weinig absorbeert. Iemand opperde ook pernicieuze anemie, wat in mijn familie voorkomt. Ik weet daar verder niets van.

  Ideeën welkom.

  Hartelijk dank,

  Emma

  Reageer
  #2

  Aanvullend: ik reageer ook heel sensitief op medicatie. Ik heb jaren benzodiazepinen, een SNRI en antipsychotica gebruikt. Wat uiteraard ook niet al te best voor lichaam en geest is. Wellicht is ook daardoor schade ontstaan.

  Reageer
  #3

  Het kan een opname probleem zijn als je wel voldoende ijzer binnenkrijgt. Maar daar zou je dan mee naar een MDL arts moeten gaan. Vraag aan de huisarts een recept voor ijzerpillen

  Reageer
  #4

  Hartelijk dank. Ik zal een doorverwijzing vragen naar de MDL-arts.

  Zijn ijzerpillen geen probleem als ik een opnameprobleem heb in mijn darm, en vrij actieve darmklachten?

  Reageer
  #5

  Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Hou kunnen maar bij een ernstig ijzertekort is een infuus ook nog een mogelijkheid.

  Reageer
Reageer op: Anemie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief