Buikklachten

 • #1

  Hallo John,

  Ik ben William en 35 jaar oud.
  Sinds een corona infectie (zelf zie ik dit als het begin van mijn klachten) heb ik wisselende klachten. Een hoop van deze klachten zijn inmiddels over gegaan.

  De (rest) klachten spelen zich momenteel voornamelijk af rondom mijn buik, soms hoog in de buik, soms laag. Wisselend vermoeid en soms wat stijve gewrichten. Toen de klachten aan mijn buik niet over gingen kwamen hier ook wat angstige gevoelens bij over wat er aan de hand zou kunnen zijn.(deze spelen momenteel de zwaar de overhand)

  Mijn buikklachten zou ik omschrijven als: licht zeurend gevoel met name in lig (vaak in de ochtend), soms in de nacht wanneer ik (denk ik zelf) wat vet gegeten heb een branderig gevoel onder de ribben. Vaak moet ik ‘s morgen direct naar het toilet om te ontlasten. Die ontlasting is dan ook wisselend. Ene keer wat verdund en lichter van kleur en zie ik voedselresten. Andere keer normaal van kleur en vorm en wel eens met wat beperkte slijm vorming. Ik heb nog nooit een signaal als bloed bij de ontlasting geconstateerd.
  Mijn buik kan soms veel “borrelen” en onrustig zijn. Sinds ik klachten heb rondom mijn buik ook afgevallen (+/- 10kg) in 10 maanden.Ik vind met name mijn spiermassa rondom mijn benen en billen behoorlijk afgenomen.

  In het tijdsbestek van deze 10 maanden heb ben ik geregeld gezien door de huisarts. Deze heeft mijn urine, ontlasting en bloed destijds onderzocht. Deze testen kwamen “normaal en gezond” terug. Alle waarden klopten en waren zelfs erg netjes. Calprotectine waarde 4. Ook de waarden van bloed in ontlasting waren normaal. Geen bacterie zoals helico bacter of ander gevonden.
  Ook heeft ze mijn buik middels palpatie onderzocht, viel niets vreemds te vinden.

  Mijn klachten bleven echter aanhouden en na enig aandringen van mijzelf doorverwezen naar een internist in het ziekenhuis voor onderzoek.
  Hier zijn nogmaals mijn urine, ontlasting en bloedwaarden bekeken en kwamen allemaal “goed” terug. Erg lage calprotectine <10 en normale waarden van bloed in ontlasting <20. Er is nog een echo van mijn buik en liezen gemaakt. Hier viel ook niets afwijkends op te zien. Ten slotte nog een foto van mijn longen gemaakt. Ook deze waren normaal.
  Eindconclusie: je bent een gezonde jongeman, die zich erg veel zorgen maakt en angstig is voor “een ziekte”.

  Dit ging een tijdje goed, voelde me weer wat relaxter en had vertrouwen dat er niets aan de hand is. Tot ik een mevrouw sprak die me vertelde dat haar man darmkanker bleek te hebben ondanks dat zijn bloedwaarden en ontlasting “goed” waren terug gekomen. Toen zijn bij mij de angsten weer uit de hand gelopen en sindsdien weer veel meer buikklachten. Ik weet natuurlijk niet wat er waar is van haar verhaal… maar toch heeft het me angstig gemaakt.

  Door dit verhaal ben ik weer angstig geworden en heb contact opgenomen met de huisarts. Deze zag mijn stress en angst en heeft nu een afspraak via de internist gemaakt voor een virtuele scopie. Maaaar vertelde ze nogmaals, de internist en ik hebben beide geen reden om dit te doen, behalve om wellicht jouw angst weg te nemen. Hierna ben ik gaan researchen dat dergelijk onderzoek niet altijd zonder risico is (straling plus het goedje dat je dient te nemen 2 dagen van tevoren niet optimaal is voor darmflora). Ik ben nu bij mezelf gaan nadenken of ik dit onderzoek eigenlijk wel echt wil doorzetten… ik ben bij mezelf gaan nadenken dat het eigenlijk puur uitsluiten van is omdat mijn angst zo de overhand heeft genomen.

  Verder weet ik niet zo goed bij wie ik nog kan aankloppen om mijn buik klachten te verminderen.
  Mijn vraag is, wat vind jij van mijn verhaal? Past het in het straatje PDS? Dat vermoeden krijg ik zelf.. zou ik het ct onderzoek wel moeten doorzetten? Ondanks dat de artsen aangeven geen enkel vermoeden te hebben op bijv. darmkanker.

  Ik zou graag je mening horen omtrend dit verhaal, alvast bedankt!

  William

  Ps. Hieronder zet ik nog enkele foto’s van mijn ontlasting onlangs.

  Reageer
  #2

  Het past bij PDS maar vooral bij angst/stress en spanningen. En in plaats van een onderzoek zou je beter met een psycholoog kunnen praten

  Reageer
  #3

  Goedemorgen John,

  Bedankt voor je antwoord en de tijd die je hebt genomen het door te lezen.
  Ik moet eerlijk bekennen dat je niet de enige bent die tegen me zegt dat het vanuit stress/spanning en angst komen kan. Soms vind ik dit lastig te geloven.

  Doordat ik dit lastig te geloven vind zoek ik al snel naar lichamelijke oorzaken om de klachten mogelijk te kunnen verklaren.
  Maar uit mijn verhaal lees jij ook niets alarmerends? De ontlasting? Het lijkt erop dat de vertering niet helemaal goed loopt… maar ook dit kan vanuit stress las ik… het branden soms in de nacht achter het borstbeen? Kan dit voortkomen vanuit stress/angst of pds? En het verhaal van de dame waar mijn angst door is versterkt, kun je hier iets over zeggen? Zijn dat echt uitzonderingen dat de bloedwaarden en ontlasting niets in te zien valt en er toch iets blijkt te zijn (kwaadaardig).

  Ik sta inmiddels op een wachtlijst voor psychologie, deze zijn vrij lang. Even afwachten nog. Zijn er vormen van therapie die je zou kunnen aanraden passende bij mijn klachten? Of is dit niet jouw terrein… ? Ik hoorde laatst iemand met goede ervaringen rondom EMDR om (kleine) trauma mogelijk op te lossen.
  Mogelijk verder nog tips?
  Ik wandel iedere dag 40 minuten, zwem en tennis beide 1x per week. Hierna vaak wel erg vermoeide spieren. Ik eet zo gezond mogelijk, rook niet, drink geen-weinig alcohol.
  Heb een aantal keer meditatie en ademhalingsoefeningen geprobeerd. Vind het soms lastig vol te houden.

  Alvast nogmaals dank voor je antwoord.

  Reageer
  #5

  Hoi william,

  Heb na mijn corona infectie ook buik klachten overgehouden. Uitgebreide onderzoeken van bloed en ontlasting tot een coloscopie en ik blijk dus pds te hebben en het lijkt erop dat covid de trigger was.

  Zit nu aan een pijnstiller om het beetje draaglijk te maken maar het is een vervelende ziekte plus mijn eetgewoonte is soms niet goed voor
  Pds.

  Sterkte kerel!

  Reageer
  #6

  EMDR en cognitieve gedragstherapie zijn goede mogelijkheden al dan niet ondersteund met medicatie.
  "Soms vind ik dit lastig te geloven. Doordat ik dit lastig te geloven vind zoek ik al snel naar lichamelijke oorzaken om de klachten mogelijk te kunnen verklaren." Dat is dus typisch voor mensen die een angststoornis hebben... en dan vooral zoeken om toch een bevestiging te krijgen dat je angsten waar zijn

  Reageer
  #7

  Goedemorgen John,

  Dank voor je laatste antwoord. Nog een vraag voorlopig…
  Sinds een aantal dagen heb ik naast de buikklachten last van een branderig gevoel net onder de ribben /borstbeen.
  Dit gevoel is met name wanneer ik iets dieper inadem. Dit is nu voor zover ik weet sinds een aantal dagen. Vanmorgen werd ik er redelijk vroeg door wakker. Ik voel het soms ook wanneer ik voorover buk/buig.
  Heb je hier nog enige verklaring voor?

  Gr William

  Reageer
  #8

  Dat branderige gevoel kan van je maag komen. Iets te veel maagzuur waarschijnlijk

  Reageer
Reageer op: Buikklachten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief