Diagnose

 • #1

  Beste leden
  Ik heb eigenlijk een vraag mbt een een aantal diagnoses die elkaar tegen spreken. Ik heb laatst een ct scan laten doen van mijn abdomen om te kijken of ik een ontsteking heb ergens. Deze kwam goed uit behalve dat ik een opzwelling had aan mijn dikke darm de laatste gedeelte en de overgang van sigmoide naar recto van 4.5 cm. Nu werd er gezegd dat het rectocolitis is. Ik beb doorverwezen naar een MDL arts die een sigmoidescopie heeft gedaan en hieruit blijkt nu dat ik geen ontsteking heb aan de hand van biopsies.

  Wat heel eigenaardig is, is dat ik altijd dus pijn heb aan juist die plaats waar de ct scan muj de diagnoe gaf alsook extreme verhoogde aandrang voor de stoelgang. Volgens mij klopt de uitslag van de CT scan echter zegt de mdl arts 10 biopten genomen te hebben en dat er niets te zien is. Ook is de calprotectine test heel laag.

  Wat is nu betrouwbaar? De verdikking van de dikke darm op de ct scan alsook de pijn die ik zelf juist op die plek ervaar wanneer mijn stoelgang daar aankomt

  Of

  De biopsies die zijn genomen en die negatief resultaat geven?

  Mijn huisarts schreef me entocort voor terwijl de MDL arts zegt dat dat niet nodig is en dat dat ook niet is voor colitis.
  Hij zei een lavement “salofalk oftewel colitofalk” is de juiste behandeling echter na 1 maal dat te gebruiken had ik al diarree.

  Wat moet ik nu vertrouwen en weet iemand misschien hoe ik van die ellendige buikpijn af kan komen…

  Reageer
  #2

  Op de scan kan iets worden waargenomen waarvan met denkt dat het een ontsteking is. De volgende stap is dan de MDL arts die een scopie doet en dan biopten neemt om vast te stellen dat het werkelijk een ontsteking is. Als dan de calprotectine erg laag is, zullen er dus ook geen ontstekingen zijn. Diarree is overigens wel een bijwerking van het lavement. Dat moet je dan met de voorschrijvend arts bespreken. Voor het overige zou je een verwijzing voor een second opinion kunnen vragen voor een MDL arts in een ander ziekenhuis

  Reageer
  #3

  Ik had vorig jaar een coloscopie en daar was niks te zien. Echter heb ik nu dus altijd pijn aan die overgang: rectosigmoide. Soms is mij ontlasting perfect maar soms enorm slecht plat. Dit komt door een darminfectie die ik ooit heb opgelopen. De klachten blijven dus zo afwisselend.

  Dus volgens u is een biopt veel betrouwbaarder dan een ct scan terwijl ik persoonlijk vind dat de CT scan mij een duidelijkheid gaf van mijn klachten.

  Persoonlijk heb ik meer de indruk dat de ct scan klopt en dat er degelijk wel een ontsteking zit die men niet kan aantonen aan de hand van biopten omdat deze door gezonde weefSel wordt afgenomen.

  Reageer
  #4

  De MDL arts heeft van het gedeelte van 4,5 cm dat op de scan te zien was biopten genomen. Dan is het toch echt zeer onwaarschijnlijk dat er alleen maar biopten van gezond weefsel zijn genomen.

  Reageer
  #5

  Ja de assistenten. De mdl arts was zelf niet aanwezig. Maar wat mij wel stoort is echt juist die plek dat ik echt pijn heb. Ik voel het gewoon op die plaats precies dat ik enorm pijn krijg zoals op de ct scan.

  De coloscopie was vorig jaar en de sigmoidescopie dus recent, dit was al eigenlijk mijn second opinion echter de CT scan gaf me veel meer duidelijkheid.

  Nu ben ik aan het overwegen voor een third opinion aangezien de pijn die ik ervaar compleet hetzelfde is als op de ct scan.

  Mesalazine lavement werkte wel averechts. Is het nu wel verstandig om entocort te gebruiken wat de huisarts heeft voorgeschreven of zou ik toch zeker gaan voor third opinion alhoewel ik er niet veel van verwacht… men gaat weer zeggen om biopten te nemen terwijl ik gewoon een medicatie wil die mijn rectosigmoid efficiënt en snel kan genezen.

  Reageer
  #6

  En welke medicatie had je dan in gedachten als er geen ontstekingen zijn te vinden? Ga voor een second opinion naar een ander MDL arts in een ander ziekenhuis

  Reageer
  #7

  Vraag vergeten te beantwoorden
  Entocort is een ontstekingsremmend middel... dus als je toch van overtuigd bent dat het wel een ontsteking is dan heb je wel het juiste middel.

  Reageer
  #8

  Is entocort wel goed voor het gedeelte rectosigmoid? De huisarts zegt van wel en de mdl arts zegt dat dat voor crohn is en niet voor colitis of rectocolitis.

  De mdl arts stelde pentasa voor maar aangezien hij op de biopten niets zag is dit dan niet voorgeschreven maar wel lavement colitofakk echter kreeg ik hiervan diarree en meer pijn. Ben er dus direct mee gestopt.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Of dat goed is kan ik dus niet zeggen. Het is een ontstekingsremmer... als er geen ontsteking zit is het niet goed. Het wordt overigens ook wel voorgeschreven bij colitis. Maar Pentasa zou in principe voorkeur genieten bij actieve distale colitis (uitbreiding niet verder dan sigmoïd)

  Reageer
  #10

  Volgens mij zit er wel een ontsteking en hou ik me bij de uitslag van de ct scan. Dit omdat ik zelf daar ook die helse pijn ervaar. Wat betreft de biopsies, daar heb ik geen antwoord op omdat ik ze zelf niet heb genomen en of het wel op de juiste plek is afgenomen kan ik dus ook niet weten.

  Ik zal sowieso advies van mijn huisarts volgen maar ben dus aan twijfelen tussen beide medicaties, entocort of pentasa. Lavement heb ik geprobeerd zoals de MDL arts heeft voorgeschreven echter maakte dat het erger.

  Reageer
  #11

  Bespreek de medicatie ook met je huisarts

  Reageer
Reageer op: Diagnose
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief