Klachten met eten – slikken – boeren

 • #1

  Hoi,

  Sinds vorig jaar april 2020 heb ik opeens last gekregen van het probleem waarbij mijn eten niet zakt. Het voelt alsof het vastzit ongeveer ter hoogte van mijn borstbeen.

  Ik heb mijn arts bezocht in Suriname die schreef mij een ontlastingsonderzoek voor, het bleek De Helicobacter pylori bacterie. Ik kreeg een antibiotica voorgeschreven. Uiteindelijk zijn de klachten na deze antibiotica niet overgegaan waarna ik ongeveer 4 maanden later een gastroscopie onderging. Daaruit bleek dat de bacterie niet meer aanwezig was en het zag er verder oké uit. 

  Echter mijn klachten zoals het niet goed kunnen eten, afvallen (10kg), stekende pijn bij mij  borst bleven aanwezig. Dus kreeg ik omzeprazol (maagzuurremmer) voorgeschreven voor 90 dagen. Ook dit heeft mijn klachten niet verminderd.

  Sinds augustus 2020 ben ik woonachtig in Nederland, hier heb ik direct de huisarts bezocht. Zij vroeg de resultaten op uit Suriname en heeft aangegevens nogmaals een gastrocopie te laten doen bij de MLDkliniek. Dit gedaan te hebben kwamen er ook hier geen bijzonderheden maar de dokter beschreef het een lichte reflux. Ook uit het bloedprikken niet. Ze verwees naar een logopedist, maar na 4 sessies kwam daar ook niets uit.  Uiteindelijk verwees zij me door naar de KNO-arts maar die zag mij, keek even in mijn keel en zei; nee hier moet jij niet wezen. Alles ziet er goed uit.

  Fast forward naar maart 2021 ik kreeg medicatie die slikklachten aan het licht moet brengen. Lercanidipine HCI Mylan 10mg. Deze medicatie lijkt soms te helpen. Maar ik heb nog steeds dezelfde klachten zoals niet goed kunnen eten, niet normaal kunnen boeren (zelf de boer oproepen is mijn enige optie), pijn in de borststreek, en als ik overgeef omdat het eten vast zit is het vooral slijm wat eruit komt en het water wat ik gedronken heb om het eten maar te laten zakken.

  Ik ben ongeveer 12 kg afgevallen sinds het begin van mijn ziekte. Ik functioneer niet optimaal het belemmert mij in mijn dagelijks functioneren ik voel me zwak, futloos, ervaar bijna elke dag hoe het is als het eten vastzit en de dokter geeft aan dat het dan toch echt iets in mijn hoofd is/geestelijk probleem.

  Is er iemand die deze problemen herkent? of weet welke vervolgstappen ik nog zou kunnen zetten?

   

   

  Reageer
  #2

  Hallo ik herken ook een deel van de klachten. Ik heb ook slikproblemen en krijg regelmatig mijn voedsel niet weg. Door zelf te boeren zakt het eten enigszins. Heb ook verschillende onderzoeken gehad (slokdarm en keel) en dat schijnt er ook goed uit te zien. Ik heb daardoor niet veel zin in vast voedsel omdat ik daardoor het steeds voel. Licht en vloeibaar voedsel maakt dat ik minder last heb. Ik ben (nog) niet afgevallen maar weet het eigenlijk ook niet meer....Heb jij al meer duidelijkheid? Er is ook niet gereageerd op jouw verhaal wat ik raar vind op deze site; dat is toch de bedoeling?

  Reageer
  #3

  Hallo,

  Ik heb het ook. Ze kwamen door de "normale" onderzoeken er ook nooit achter. Altijd zag alles er goed uit.

  Uiteindelijk heb ik een manometrie (als ik de naam goed heb) gehad. Je krijgt dan een sonde in en je moet af en toe slikken. Toen zijn ze er bij mij erachter gekomen dat ik achalasie heb. Is niet zo heel bekend.

  Maar je slokdarm kan niet ontspannen. Daardoor kan eten in je slokdarm blijven zitten en kan je een krampend gevoel krijgen. Ook kan je veel boeren.

  Bij mij konden ze er niet veel aan doen. Ik heb nu ondansetron tegen de misselijkheid (had ik ook last van). Maar voor de rest kunnen ze niet veel doen. Als het eten vast zit, klop ik op mijn borst. Ook houd ik dan mijn adem in in de hoop dat het eten sneller zakt.

  Maar vraag om verwijzing naar mdl arts en vraag om een manometrie meting.

  Sterkte!

  Reageer
  #4

  Hi,

  Ik heb meer dan 20 jaar geleden met maag en darm klachten gelopen na en h.pylori infectie.
  In die jaren heb ik heel veel onderzoeken gehad en allerlei medicijnen gehad, maar niet bleek te baten. Uiteindelijk heeft magnesium citraat mij geholpen. Waarschijnlijk maag en darmen mede door stress en infectie uit balans geraakt.

  Reageer
Reageer op: Klachten met eten – slikken – boeren
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief