asbest

  • #1

    hallo

    ik was laats aan het werk en toen moest ik in de meterkast kijken buiten en zag asbest isolatieplaten in gebroken toestand boven de meterkast eerst zag ik het niet dus heb toen die deur open gemaakt en die is tegen die platen gekomen zijn er nu vezels losgekomen?

    en hoe gevaarlijk is het als je vezels hebt ingeademd?

    Reageer
    #2

    vezels inademen is heel gevaarlijk, maar je moet maar zo denken dat er duizenden mensen hebben blootgestaan aan vezels en er zijn er "gelukkig " maar een paar ziek van geworden. de vezels moeten wel zo zijn ingeademd dat ze in je longen terecht zijn gekomen, meestal is dit niet zo.
    Snap dat je bent geschrokken, heb je er wel meteen melding van gemaakt, zodat ze het weg laten halen?
    Brenda

    Reageer
    #3

    Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid. Als losse asbestvezels worden ingeademd lopen zij vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Daar worden de kleine vezels opgenomen door macrofagen (opruimcellen). Vezels die hiervoor te groot zijn, kunnen gaan migreren (wandelen) in de weefsels. Ook kunnen zij zich via de lymfebanen verspreiden en zo terecht komen op plaatsen ver verwijderd van de kleine luchtwegen. Opgehoeste losse vezels en macrofagen kunnen worden ingeslikt en verlaten het lichaam via het darmstelsel.

    Als gevolg van blootstelling aan asbest, kunnen verschillende asbestziekten ontstaan:

    asbestose
    asbestpleuritis
    longkanker
    mesothelioom (zowel aan longvlies, buikvlies als hartzakje)
    pleura verdikking
    De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren nadat de blootstelling aan asbest heeft plaatsgevonden en zijn niet of nauwelijks te genezen. In Nederland sterven jaarlijks naar schatting zo'n 700 mensen aan asbestziekten.

    De kans op het krijgen van asbestziekten is afhankelijk van de totale hoeveelheid ingeademde asbestvezels. De zogeheten cumulatieve blootstelling, met als eenheid vezeljaar, is het product van de blootstellingsconcentratie (uitgedrukt in vezels per kubieke centimeter) en de blootstellingsduur (in arbeidsjaar). Eén vezeljaar is dus 1 vezel per ml x 1 arbeidsjaar. Eén arbeidsjaar bestaat uit 240 werkdagen van 8 uur. Naarmate het aantal vezeljaren toeneemt, neemt ook de kans op asbestziekten toe.

    Voor het blootstellingsniveau van asbest, waaronder er geen verhoogd risico op kanker of mesothelioom zou voorkomen, is er geen veilige grens. Eén ingeademde vezel kán dus al gezondheidsschade veroorzaken, zij het dat dit een te verwaarlozen risico is. Voor het krijgen van asbestose moet er minimaal 5 vezeljaar blootstelling aan asbest zijn geweest. Het relatieve risico op longkanker na blootstelling aan asbest is 3,5.

    Aanvankelijk werd gedacht dat het vooral de chemische samenstelling van asbest was die verantwoordelijk is voor de kankervorming. Dit leidde tot de veronderstelling dat blauwe asbest de boosdoener was en dat witte en bruine asbest door hun andere chemische samenstelling minder gevaarlijk zouden zijn. Deze opvatting is terug te vinden in de wetgevingen op dit gebied in een aantal landen: gebruik van blauw asbest is verboden, gebruik van de andere soorten aan strenge regels gebonden. Tegenwoordig gaat men er vanuit dat de 'vezelgeometrie' (lengte-diameterverhouding) van de asbestvezels bepalend is voor het kankerverwekkend vermogen. Asbest is dan ook niet kankerverwekkend in de biochemische zin; kankerbevorderend is een juistere omschrijving.

    In de jaren '60 van de 20e eeuw deed de Nederlandse bedrijfsarts J. Stumphius onderzoek naar de effecten van het gebruik van asbest als isolatiemateriaal bij scheepswerf De Schelde. Hij toonde aan dat werken met asbest kan leiden tot mesothelioom, een zeldzame, maar dodelijke vorm van kanker van het long- of buikvlies. Hij promoveerde in 1969 op dit onderzoek, dat werd gepubliceerd onder de titel Asbest in een bedrijfsbevolking. In dit boek waarschuwde hij voor de enorme gevaren en riep hij de Nederlandse overheid op maatregelen te nemen. Pas bijna 25 jaar later, in 1993 werd asbest verboden in Nederland. Sindsdien worden geen nieuwe producten gemaakt met asbest. Er is echter nog veel asbest in Nederlandse gebouwen aanwezig: naar schatting enkele miljoenen kilo's. Bij beschadiging van een gebouw (bij verbouwing, sloop of brand bijvoorbeeld) vormt dit asbest een groot gezondheidsrisico voor iedereen die zich in en rond het gebouw bevindt.

    Voordat asbest verwijderd wordt, moet een asbestinventarisatie gemaakt worden. Of asbest moet worden verwijderd is afhankelijk van de wijze waarop het asbest gebonden is in het materiaal. Hechtgebonden asbest kan meestal beter blijven zitten. Dit materiaal levert geen gevaar op als het in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt. Of er in het geval van losgebonden asbest (of: niet-hechtgebonden asbest) maatregelen nodig zijn, hangt af van het feit of het materiaal al dan niet is afgeschermd. Verder speelt de afweging een rol of het asbest zich op een plaats bevindt waar regelmatig mensen komen.

    In Nederland staat het de eigenaar van een gebouw vrij te beslissen over wel of niet verwijderen van asbesthoudend materiaal. Indien tot verwijdering van asbest wordt besloten, moet men zich houden aan de regels die door het Asbest-verwijderingsbesluit en de gemeentelijke bouwverordening zijn gesteld. In de meeste gevallen is voor het verwijderen van asbest toestemming van de gemeente nodig. Er gelden strenge voorschriften voor het verwijderen van asbest. Het niet volgens de voorschriften verwijderen van asbest is vaak een stuk gevaarlijker dan het laten zitten van dit materiaal. Op het niet volgens de voorschriften verwijderen zoals hierboven genoemd staan dan ook hoge boetes.

    In Nederland dient alle asbestafval gestort te worden. Asbest valt onder de "gevaarlijke afvalstoffen" en mag alleen gestort worden op een gespecialiseerde stortplaats. Er bestaan in Nederland vier stortplaatsen die gevaarlijk afval accepteren.

    Reageer
    #4

    Beste

    Wij hebben een huis gekocht van 1977. Volgens het asbestattest zit er asbest in het dak en de isolatie van de ramen. In het pleisterwerk zou geen asbest zitten.

    Gisteren zijn wij daarom begonnen met het verwijderen van het pleisterwerk. Ik zag in het pleister stro zitten. Even later zag ik ook zeer kleine dunnen draadjes die op asbest lijken. Hierdoor pen ik in een paniekaanval geraakt en heb ik ontzettend veel schrik dat ik in aanmerking ben gekomen met asbest.

    Over heel het huis werd volgens mij dezelfde bepleistering gebruikt. Volgens het asbestattest werden er op 4 plaatsen monsters genomen en werd er een mengmonster opgestuurd naar het lab (niet van de badkamer). Uit de resultaten van het lab blijkt dat er geen asbest aanwezig is. Echter ben ik helemaal niet gerust na het zien van deze vezels.

    Kan het zijn dat het asbest niet aanwezig was in de monsters, maar toch aanwezig is in het pleisterwerk?
    Is het zo dat, wanneer je een monster neemt, het geen asbest kan hebben, maar als je het monster 2cm meer naar links had genomen er wel asbest aanwezig zou kunnen zijn?
    Wanneer er asbest gebruikt zou zijn, zou dit dan in heel de bepleistering zitten en altijd gedetecteerd worden in het onderzoek?

    Ik maak mij ontzettend veel zorgen en vraag mij af wat de risico's nu zijn. Wij hebben een volledige badkamer gestript.

    Reageer
    #5

    Dat zijn geen vragen voor een medisch forum voor een bouwkundige. Er zal dan eerst duidelijkheid moeten zijn over de aanwezigheid van asbest buiten het attest voordat je iets over risico's kunt zeggen

    Reageer
    #6

    Hoe herken je asbest in pleisterwerk? Oud pleisterwerk of pleisterwerk met asbest is te herkennen aan de bruine laag op het pleisterwerk en de aanwezigheid van de bestanddelen strovezels en/of paardenhaar. Strovezels zijn niet zichtbaar met het blote oog en worden aldus vaak over het hoofd gezien.
    Kan me voorstellen dat je hierover paniekeert.. maar is nu toch waarschijnlijk te laat. Probeer te relativeren…niet iedereen die met asbest in aanraking komt gaat dood. Ik zou wel stoppen met de werkzaamheden!
    Ik weet 10 jaar terug ging mijn vriend op onze slaapkamer een gat maken voor ventilatie kanaal in asbest houdende platen (wat hij niet wist) daarna lekker de vezels met de stofzuiger opzuigen (dat ook door de stofzuiger weer wordt rond geblazen)
    Ik was in alle staten van paniek en durfde daar niet meer te gaan slapen! Tja t ebt weg…. Het is gebeurd je kunt t niet terugdraaien. En ik probeer maar te relativeren en denken er krijgen zoveel mensen kanker…..ook die nooit in aanmerking zijn geweest. Ik geloof 1 op de 3
    Dus ja….

    Reageer
Reageer op: asbest


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief