“Pruttelend” geluid bij uitademen

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Ik heb sinds een paar dagen last van een vervelende hoest. Het begon met een vreselijk drukkende pijn op mijn borst. Dit is inmiddels over. Maar zodra ik ga liggen ga ik gekke geluidjes maken, waardoor ik extra moet hoesten. Het is een soort pruttelend geluid, wat ik alleen hoor bij uitademen. Hierdoor moet ik alleen nog meer hoestenIk denk zelf aan vastzittende hoest, maar hoestdrank daarvoor helpt ook niet. Lig nu ook al 2 dagen met 40 graden koorts in bed. Moet ik me zorgen maken of is t gewoon een griepje en een vastzittende hoest?

  Reactie
  #2

  Het zou een griepje kunnen zijn met vastzitten hoest. Dat heerst wel.
  Hoestdrank gaat daar inderdaad niet bij helpen.
  Het kan ook een luchtweginfectie zijn. Misschien goed om toch even bij de huisarts langs te gaan en even naar je longen en luchtwegen te laten luisteren.

  Reactie
  #3

  Ga alsjeblief naar de dokter (of bel er een zodat hij langskomt dan moet je niet buiten komen)! Het kan zijn dat er niet meer aan de hand is als een stevige griep, maar ik vind dit zéér verdacht voor hartfalen!
  Hoe oud ben je??
  Ik hoop dat je snel een antwoord geeft...

  Reactie
  #4

  Oh "Tandor", ik ben heel erg teleurgesteld in je. Je doet alsof je overal in thuis bent en je bent heel goed in mensen met banale klachten geruststellen, maar je slaagt er niet in de mogelijk (duidelijk?) ernstige gevallen eruit te halen!!

  Die pijn op de borst zou een hartaanval geweest kunnen zijn (nee, daar val je niet altijd gelijk van dood!), waardoor een deel van de hartspier is afgestorven. Je lichaam gaat dit opruimen en dat gaat gepaard met koorts. Als je gaat liggen, gaat het bloed van je benen door het opheffen van de zwaartekracht meer richting je hart stromen. Je hartspier is verzwakt, kan daarom dat extra bloed niet aan. Hierdoor ontstaat een opstopping en de druk in de bloedvaten van je longen gaat verhogen. Daardoor krijg je vocht op je longen en ga je hoesten en pruttelen.

  Ik ben erg ongerust en ik hoop dat de topic starter nog even reageert...

  Reactie
  #5

  Ik kan niet iedereen blij maken.
  Maar op hartfalen/hartinfarct duiden die klachten in ieder geval niet. Ik vind je reactie dan ook zwaar overtrokken. Een longontsteking zou eventueel nog wel kunnen maar zeker geen hartinfarct.

  Met hetgeen je beschrijft kan ik je verzekeren dat de vraagsteller niet meer in staat zou zijn geweest om achter de pc te gaan zitten maar allang in het ziekenhuis was beland. Je beschrijft namelijk zeer ernstig hartfalen.

  Reactie
  #6

  Ik zou niet zomaar zo'n dingen schrijven als ik er niet bijna zeker van was.
  Hoest en pruttelend geluid bij het neerliggen is een zéér kenmerkend symptoom van hartfalen, en hevige drukkende pijn op de borst past ook perfect bij een hartinfarct. Zeker niet alle hartinfarcten leiden tot hartstilstand, en ook zeker niet alle mensen met longoedeem liggen in het ziekenhuis. De vraagsteller vermeldt trouwens ook al 2 dagen in zijn bed te liggen met 40 graden koorts. Ten eerste lijkt dit mij, zeker in combinatie met het feit dat hij met hevige drukkende pijn op de borst niet meteen naar de spoed is gegaan, een teken dat hij niet iemand is die voor het minste naar de dokter gaat, en ten tweede ook niet meteen een teken dat hij nog fit en gezond rondhuppelt.
  Ik ben eigenlijk nogal beledigd door het feit dat je met zoveel overtuiging verzekert dat dit in geen geval hartfalen kan zijn, en daarmee mijn totale onkunde en onwetendheid insinueert. Wel, ik kan je verzekeren dat je met mild tot matig hartfalen zeker en vast longoedeem kan hebben (en al helemaal in liggende houding) en dat je daarmee nog perfect op een stoel achter je pc kan gaan zitten en zelfs nog rondlopen. Ik heb er al genoeg op consultatie gezien om ook te kunnen verzekeren dat dit zeker geen ultrazeldzame uitzondering is!
  Trouwens, als men van hartfalen met longoedeem altijd acuut zou neervallen, dan zou hartfalen helemaal geen diagnostisch probleem vormen. Maar het is niet voor niks dat hartfalen altijd in de differentiaaldiagnose staat van vage klachten zoals vermoeidheid, en al helemaal op nummer 1 bij hoesten in liggende houding (samen met reflux en Zenker divertikel maar die geven een heel ander klinisch beeld en dat lijkt me hier niet van toepassing).

  Reactie
  #7

  Het spijt me dat je je beledigd voelt maar dat was zeker niet mijn bedoeling.

  Reactie
  #8

  Maar daar gaat het hier in feite helemaal niet om!
  Ik was eigenlijk vooral benieuwd naar uw klinische ervaring met hartfalen, en waarom u zeker bent dat dit in geen geval hartfalen zou kunnen zijn?
  Misschien kan u uw ervaring delen, zodat we van elkaar kunnen leren?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik vind het vervelend voor je dat je wellicht zelf last hebt van hartfalen. Maar om nu Tandor iets ''kwalijk'' te nemen voor het gene hij adviseerde aan TP lijkt me zwaar overdreven. Stel hij heeft iets aan z'n hart. Moet je hem dan via een in'et forum anoniem helemaal gek maken? Hierbij opgeteld vertelt Tandor ook in z'n eerste reactie dat het ''verstandig'' is langs de HA te gaan. Nee.. Ben het niet met je eens. En al heeft hij last van ''hartfalen'' dan nog is het niet Tandor zijn schuld of verantwoording dat meneer hier op het FORUM om geruststelling komt vragen. Overigens staat er duidelijk op dat dit forum geen consult met een arts in real ''overbodig maakt'' Hieraan toevoegende zou ik ook graag zeggen dat deze vorm van griep(en vast-zittende/benauwende) gevoelens a/d luchtwegen zeker heersen.,., Verder lijkt het me vrij sterk dat als je 40graden koorts hebt gezellig een forum-berichtje te gaan schrijven ipv.. even de dokter/het ziekenhuis te bellen....

  Groetjes

  Reactie
  #10

  Beste Tandor, ik had niet in de gaten dat dit forum enkel dient om geruststelling te zoeken, ik had dit verkeerd ingeschat waarvoor mijn excuses. Maar dan nog vind ik geruststelling niets waard als je de mensen die wel echt iets hebben en dus geen nood hebben aan geruststelling maar echt hulp nodig hebben, ook zonder meer gaat geruststellen en gaat verzwijgen wat er echt aan de hand zou kunnen zijn. Zeggen dat hij 'misschien wel eens langs de huisarts zou kunnen gaan' is lang niet voldoende bij een persoon die hartfalen heeft. Als je daarbij gaat zeggen dat het best wel eens een griepje zou kunnen zijn, dan blijft die man toch gewoon lekker in zijn bed liggen tot het griepje voorbij is! Ik persoonlijk zou al zeker niet naar de dokter gaan, al had ik 40 graden koorts, als ik er van overtuigd was dat het maar een griepje is!
  Ik probeer hier helemaal niemand anoniem gek te maken, maar ik ben mij ervan bewust dat sommige mensen graag vertrouwen hebben in zo'n zelfverklaarde arts als u, ook al weten ze helemaal niet wie u bent, en al zeker als u hen met zoveel overtuiging verzekert dat ze maar een griepje hebben. Mensen geloven nu eenmaal liever dat ze een griepje hebben dan dat ze eventueel hartfalen zouden kunnen hebben. Ik geef heel erg om mensen, en ik trek me het lot aan van mensen die ik zou kunnen helpen (ook al kan mij zogezegd niets kwalijk genomen worden moest ik het niet doen), daarom dat ik ook voor het beroep als arts gekozen heb.
  Als u vindt dat u enkel geruststelling moet bieden en dat het helemaal niet u verantwoordelijkheid is als het slecht afloopt met iemand omdat hij/zij heeft vertrouwd op uw foute adviezen, dan moet u vooral zo verder doen, dat is uw zaak. Persoonlijk heb ik daar mijn twijfels bij, maar ik geloof dat vrije meningsuiting een recht is.
  Tenslotte vind ik het zeer jammer dat u zich moet verschuilen onder een anoniem account om u te verdedigen. Als u zo overtuigd bent van uw goed doen, dan kan u toch wel gewoon onder uw eigen naam schrijven?

  Reactie
  #11

  Ik vind deze discussie langzaam vervelend worden.

  Ik reageer nooit anoniem. In al mijn reacties is mijn account/profiel terug te vinden. De reactie waarop je nu reageert is dus ook niet van mij.
  Ik heb niet de behoefte en geen noodzaak om mij achter wat dan ook te verschuilen.Ik ben geen arts en pretendeer ook niet dat te zijn. Om mij een "zelfverklaarde arts" te noemen vind ik behoorlijk schofferend.
  Misschien is het goed om de disclaimer onder aan de pagina eens te lezen.
  Voor mij is deze discussie dan ook klaar. Mijn tijd is mij te kostbaar om ze aan dit soort onzinnige discussies te besteden.

  Reactie
  #12

  Met verbazing lees ik de reactie van degene die zichzelf alhier arts noemt.
  Ipv een goede genuanceerde uitleg over het onderwerp waar de TO een vraag over stelt geeft hij "ongezien" 1 vaststaande diagnose ... no doubt.
  Er zijn meerdere oorzaken die ten gronde liggen aan het beschreven onderwerp. Jammer dat we niets meer gelezen hebben van TO wat er precies gespeeld heeft. Vooral leerzaam! Hopelijk maakt hij/zij het goed.
  Maar om je als "arts" beledigd te voelen op een forum en druk te gaan maken om iemand anders goed bedoelde raad op bovenstaande wijze ...onprofessioneel en voornamelijk enorm met zichzelf bezig!
  Daar zal je als patient maar aan overgeleverd zijn zeg ... 🙁

  Reactie
  #13

  Maak je niet zo druk.
  Ik heb ook wel eens aanvaringen met Tandor gehad.
  Uit de OT blijkt duidelijk dat Tandor wel gelijk had.
  Een luchtwegaandoeding klinkt dan misschien mild, maar het was een fikse griep (dus een virus-infectie), een bronchitus of een longontsteking. En 40 graden koorts past bij alledrie prima. Voor de rest staat in de OT niet veel dat wijst op een (lichte) hartaanval.
  TS schrijft zelf over een vastzittende hoest, wat weer op alledrie kan wijzen. Het is flink vastzittend slijm waardoor het geluid wordt veroorzaakt.
  Bij een (lichte) hartaanval ga je geen pruttelende geluidjes maken en loop je ook niet 2 dagen rond met 40 graden koorts. Daarbij mis ik klachten als kortademigheid, tintelingen in ledematen, last van duizeligheid, last van koude, aanhoudende druk op de borst, pijn in linker-arm etc.
  Dat ook ter lering van iedereen die zich om niks druk maakt.
  Daarbij heeft Tandor zich nooit uitgegeven als arts (al moet ik toegeven dat de website er wel onduidelijk over is) en TS doorverwezen naar de huisarts.

  Reactie
  #14

  na mijn griep is mijn hoest zo goed als weg maar het pruttelend geluid blijft.

  ik word er gek van. heeft iemand daar ook last van ?

  Reactie
  #15

  Ja, zittend is er bij mij vrijwel nooit wat te horen, maar liggend pruttelt het gevoelsmatig vooral links. De kromming van de nek (of hoofd min of meer vooruit) bij het liggen doet er ook toe.

  Verder beter niet overgevoelig reageren op elkaar op een forum. Niet antwoorden kan ook. :glimlach:

  Reactie
Reageer op: “Pruttelend” geluid bij uitademen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief