Kleuter overstuur van geluiden

  • #1

    Mijn dochter van net 4 raakt soms compleet overstuur van bepaalde geluiden, harde muziek, zingen in de klas, droger. Ik krijg haar niet meer kalm maar ze heeft dit niet altijd, soms hebben we thuis de muziek hard aan en is er niks aan de hand. Ook als we in de auto zitten is de muziek oke, maar op het moment dat we stilstaan MOET de muziek uit, ze is dan erg overstuur. Dit is sinds de laatste maand ineens. Gister zette ik een dvd op van thomas de trein, deze moest direct af worden gezet toen ze het begin ervan (zacht) hoorde. Ik begrijp dat ze bang is voor iets, ze kan niet goed benoemen wat er dan is. Ze zit op dansles, altijd goed gegaan tot vanmiddag, ineens moest de muziek zachter en ging ze weer over de rooie. Ik weet gewoon niet goed hoe hiermee om te gaan, en herkent iemand dit, van de ene op de andere dag angst voor geluiden? Alvast bedankt.

    Reageer
    #2

    Harde spontane muziek gerelateerd aan de dansles die ze sinds kort volgt. Wat versta je onder dansles? Ben jij als mama erbij? Zie je je dochter verkrampen wanneer de muziek opgezweept wordt?

    Wat voor schoentjes draagt ze? Vaak doen die klassieke balletschoentjes ontzettend pijn aan de hieltjes van die kleine meiskes, terwijl wij het er 'zo schattig uit vinden zien'.

    Misschien een combi van luide muziek en pijn aan voetjes?

    Groetjes, Harm

    Reageer
    #3

    Nee het heeft echt met geluiden te maken, die schoenen zitten prima. Als de muziek harder word moet het uit. net wilde ze ook niet slapen vanwege het geluid van de droger, ook huilen en steeds uit bed komen dat hij uit moet.

    Reageer
    #4

    Ja, ik denk daar ook aan. Probeer het te zoeken in de muziek in combinatie met de schoentjes. Als de muziek stopt, heeft ze er kennelijk geen last meer van. Als het klassiek ballet dansles is, kunnen die 'pukkertjes' ook wel een gewoon schoentje dragen. Dus niet zo'n afgekneld elastiek schoentje. De psyche van kleine kinderen gaat veel verder dan wij denken hoor! Mijn dochter is veranderd van klassiek ballet naar paardrijden. En weet je, ze is nu 10 jaar... zegt ze dat ze ballet wel leuk vond, maar dat die ballet schoentjes zo'n pijn deden en dat de juf af en toe de muziek zo hard zette dat ze er misselijk van werd!

    Nou, misschien heb je iets aan deze ervaring. Sterkte en liefs aan je meisje!

    Lana

    Reageer
    #5

    hallo
    je zegt dat ze er voorheen nooit last van heeft gehad. Kan het zijn dat ze pas geleden een nare ervaring heeft gehad met iets met hard geluid, waardoor ze nu ineens van alle harde geluiden schrikt of in paniek raakt? Misschien ook een goed idee om aan haar leerkracht op school te vragen of daar iets is voorgevallen, of hoe ze in de klas functioneert? Verder kun je er op het moment van paniek waarschijnlijk weinig uit krijgen, maar op een rustig moment als er helemaal niets aan de hand is kun je wel proberen om met haar te praten. Geen waarom-vragen, dat is heel lastig voor een 4-jarige, maar bijv "ik merk dat je harde muziek niet meer fijn vindt. Klopt dat? Kun je daar wat over vertellen? Doet het ergens pijn dan, hoe voel je je dan, voel je je boos/bang/verdrietig ? etc".
    Hoop dat het wat oplevert!

    Reageer
Reageer op: Kleuter overstuur van geluiden


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief