Gele handpalmen en voetzolen

 • #1

  Mijn zoontje van 5 heeft eigenlijk altijd geel/oranje handpalmen en voetzolen. Het ziet eruit alsof hij net een zelfbruinende creme heeft gesmeerd.
  Dit valt mij al heel lang op, maar ik krijg er de laatste tijd veel opmerkingen/vragen over van anderen. Vandaar dat ik toch maar even navraag.

  Reageer
  #2

  Dit zouden symptomen van icterus (geelzucht: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geelzucht) kunnen zijn. Geelzucht veroorzaakt een geel oranje verkleuring van de handpalmen. Andere symptomen van geelzucht zijn een gele verkleuring van de slijmvliezen, bijvoorbeeld het oogwit of het tandvlees, een bruine verkleurding van de urine en een geel witte ontlasting zoals de kleur van stopverf.

  Een andere vaak voorkomende oorzaak van een geel oranje kleur op de handpalmen is een overmatige consumptie van beta-caroteen. Beta caroteen zit voornamelijk in groene bladgroenten en oranje groenten zoals wortelen. Lees caroteen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Caroteen en lees vitamine A: http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/voedingstoffen/vitamines-en-mineralen/vitamine-a.aspx

  Reageer
  #3

  Hallo Jody,

  Dank je voor je reactie.
  Geelzucht heb ik ook even naar gekeken, maar hij heeft echt alleen maar gele handpalmen en voetzolen, verder geen enkel ander symptoom.
  Ook heb ik gelezen over een te traag werkende schildklier die dit zou kunnen veroorzaken. Echter heeft hij het gedrag dat overeenkomt met een te snel werkende schildklier, dat kan ik dus ook uitsluiten.
  Als ik een keer bij de huisarts ben, laat ik er toch maar naar kijken, het zal wel niks zijn.

  Reageer
  #4

  Als de ogen niet geel zijn is dat een goed teken. Dan is er geen sprake van geelzucht, dat wél een serieuze ziekte is.

  Maar het lijkt erop dat er bij uw zoon sprake is van carotenemie, een gevolg van het eten van wortelen, pompoen, maïs, eieren, spinazie en bijvoorbeeld bonen. Carotenemie is onschuldig en hoeft niet behandeld te worden, en gaat vanzelf weer over. Zeker als er verder helemaal geen gezondheidsproblemen zijn met uw zoon. U kunt ook doorgaan met hetzelfde voedingspatroon. Het is natuurlijk wel een gemakkelijk testje om tijdelijk wat minder carotenen te gebruiken om te kijken of de gele handen en voeten dan verdwijnen.

  Als u naar de huisarts gaat, dan weet u het zeker. Laat u nog weten wat er aan de hand was?

  Reageer
  #5

  Hallo Wanda,
  Ontzettend bedankt voor de behulpzame reactie. Ik heb meteen even gegoogled en de afbeeldingen lijken er precies op, ook de informatie die ik verder gevonden heb.
  Mijn zoontje is verder ook kerngezond (voor zover ik dat beoordelen kan)en zijn handen/voeten zijn idd de ene keer meer geel/oranje dan de andere keer. Ik ga er zeker op letten of ik een verband kan vinden met voeding.
  Mocht ik een keer bij de huisarts zijn, zal ik zeker laten weten wat de uitkomst is.

  Reageer
  #6

  Hallo,

  Ons zoontje van 17 maanden ziet ook een beetje geel, vooral handpalmen en voetjes. We zagen dit vorig jaar, toen hij ongeveer 6 maanden was. Na een tijdje naar huisarts geweest en bloed geprikt in ziekenhuis. Alles was goed. Omdat ik toch een oorzaak zocht, heb ik sinds die tijd geen wortels (of olvaritpotjes met wortel erin) gegeven. Rond mei verdween de gele kleur inderdaad, we dachten dus de oorzaak te weten. Helaas niet, want sinds een paar weken is de gele kleur terug. Mijn vraag is of het misschien met zonlicht te maken kan hebben?

  Reageer
  #7

  Dat zou heel goed kunnen.
  Ik denk dat het goed is een verwijzing naar de kinderarts te vragen. Het kan een dermatologisch (huid) probleem zijn.

  Reageer
  #8

  Ik vraag me ook wel eens af hoe het nu komt dat ik dit heb, gele handpalmen en alleen aan de linkerhand, doktoren kunnen niets bijzonders vinden die hebben het ook wel gezien maar denken nog niets. Het houd bij mij twee tot zes dagen aan en dan opeens is het weer weg, maar als ik het heb heb ik ook veel last van spierpijn in alle spieren en doe het dan een paar dagen rustig aan, maar een oorzaak heb ik nog nooit kunnen ontdekken. Zelf denk ik wel eens dat het wel eens dat het een bepaalde stof die iets afgeeft aan het bloed om een voorbeeld te geven ik heb in het verleden een hartoperatie ondergaan en er is toen staaldraad gebuikt om het borstbeen aan elkaar vast te kunnen krijgen, maar naar jaren ben ik gegroeid en zijn de staaldraden gesprongen en eruit gehaald maar er zit er nog wel een in, en misschien geeft die nu een stof af in het bloed zodat mijn handpalmen nu geel worden anders kan ik niets bedenken.
  Maar mijn huisarts wil het nog verder onderzoeken maar in het verleden heb ik wel geelzucht gehad maar dan ben je ook heel erg moe en kan je het ene been niet voor het andere krijgen, echt doodmoe, dat is het zeker niet.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Gele handpalmen en voetzolen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief