Jeukende handpalmen? Dit kan er aan de hand zijn

Jeukende handpalmen? Dit kan er aan de hand zijn

Jeuk aan je handpalmen kan erg vervelend zijn. Gelukkig heeft dit vaak een onschuldige oorzaak. Echter, dit kan ook een serieuze oorzaak hebben. Wat kan er aan de hand zijn bij jeukende handpalmen?

Wat is jeuk?

Jeuk is een kriebelend gevoel, waardoor je sterk de behoefte hebt om te krabben of te wrijven. Jeuk kan dusdanig erg zijn dat iemand zich tot bloedens toe krabt. Het advies is om bij jeuk niet te krabben, omdat dan de jeuk vaak vanzelf over gaat. Echter, wanneer dit niet het geval is, dan kan er iets anders aan de hand.

Oorzaken jeukende handpalmen

Droge huid

Wanneer je een droge huid hebt, dan is deze gevoelig, kan schilferen en jeuken. Vooral tijdens de wintermaanden kun je last hebben van een droge huid. Probeer weinig zeep te gebruiken en smeer je handen in met een vette crème die je huid hydrateert. Hierdoor kan de jeuk verminderen.

Allergie

Jeukende handen kunnen ontstaan omdat je ergens allergisch voor bent. Eén van de symptomen van zo’n allergische reactie is jeuk. In sommige gevallen is het lastig te achterhalen wat deze allergische reactie veroorzaakt, omdat de jeuk niet altijd direct begint. In sommige gevallen kan het ook pas na een uur ontstaan. Heb je naast jeuk ook andere symptomen, waaronder een rode huid, een branderig gevoel en bultjes, neem dan contact op met je huisarts.

Eczeem

Bij eczeem is er een ontsteking in je huid. Bij deze ontsteking komen er bepaalde stofjes vrij die de zenuwen in je huid prikkelen, waardoor je jeuk krijgt. Het is een aandoening waar je een paar dagen of weken last van kunt hebben en daarna dan weer een aantal maanden niet.

Psoriasis

Psoriasis kan ook een oorzaak zijn van jeukende handpalmen. Deze chronische huidaandoening kenmerkt zich door platte plekken met een rode, schilferige huid. Deze plekken jeuken, vooral als je ze net hebt. Ook psoriasis is een aandoening die soms een paar weken blijft, om vervolgens weer een paar maanden rustig te zijn.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen jeuk als bijwerking hebben. Dus heb je nieuwe medicijnen gekregen en jeuken je handpalmen, dan kunnen deze medicijnen de oorzaak hiervan zijn. Neem in dat geval even contact op met je arts om te kijken of hier iets aan te doen is.

Leverziekte

Bij levercirrose is er in je lever zoveel littekenweefsel aanwezig dat dit de structuur van de lever aantast. Dit noemen we ook wel verlittekening van de lever. Dit kan komen door een chronische infectie, een vergiftiging of een chronische (lever)ziekte. Eén van de symptomen van levercirrose is rode en jeukende handpalmen.

Nierziekte

Wanneer de nieren niet goed werken, zoals bij nierschade en nierfalen, dan verandert er veel in je lichaam. Eén van de veranderingen is dat de huid droog en schilferig wordt, waardoor je last kunt krijgen van jeuk.

Diabetes

Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar ook diabetes kan zorgen voor jeukende handpalmen. Jeuk bij diabetes ontstaat als gevolg van een slechtere doorbloeding, zenuwschade of gevoeligheid voor infecties.

 

Bronnen: Healthline en Radboud UMC

Delen:  
4 reacties op “Jeukende handpalmen? Dit kan er aan de hand zijn
 1. Ik kreeg jeukende handen na het onbeschermd soppen met een allesreiniger. Dus een reactie op een chemisch goedje.
  Ook heb ik zo nu en dan een onverklaarbare jeuk aan de handpalmen, maar dan van binnenuit en helpt daar geen krabben tegen.
  En dan tot slot een grapje erover: vroeger zei men bij een jeukende hand, dat je je geld kon ontvangen (links) of geven (rechts) 😉

  Geschreven door Gee Enzo op
  • Zeg ik ook altijd. Geld of slaag als mijn handpalm jeukt. Mijn ma zei dat vroeger.

   Geschreven door Bibby op
 2. Ik heb jeuk door het carpaal tunnel syndroom.

  Geschreven door li op
 3. al jaren kamp ik met jeukende handen, vooral ’s nachts word ik wakker door branderige jeukende handen. Men zegt eczeem, maar al 30 jaar kamp ik met dit probleem. Ik heb van alles er aan gedaan maar het werkt niet. Om depressief van te worden, draag altijd katoenen handschoenen.

  Geschreven door ank op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief