zoontje zakt door benen

 • #1

  Mijn zoontje van 4 jaar oud zakt, wanneer hij na een nacht slapen uit bed komt, steeds door zijn benen. Hij huilt dan en zegt dat zijn been zeer doet (rechter heup). Nu heeft hij deze verschijnselen zelfs als ik hem na een korte rit naar school uit het fietsstoeltje til. Hij heeft een goed matras, dus afknelling door een te hard/dun matras lijkt onwaarschijnlijk.
  De klachten houden een minuut of 10 en soms langer aan en verwdijnen weer vanzelf.

  Heeft iemand een idee wat hij kan mankeren?

  Groetjes Eva

  Reactie
  #2

  Vlak na de geboorte worden de heupjes gecontroleerd of de kop van het heupbeen goed in het kommetje van de heup past. Dit groeit in de eerste jaren tot een functionerend gewricht.

  Bij uw zoon kan het zijn dat hier een (geringe) afwijking bestaat die mogelijk nog nadere behandeling behoeft. De naam waar ik op doel is heupdysplasie.

  Het zou verstandig zijn de heupen door de huisarts te laten beoordelen.

  Reactie
  #3

  Gisteren naar huisarts geweest en die stuurde me direct door naar een kinderorthopeed om inderdaad foto's te laten maken van zijn heupen omdat hij tijdens de zwangerschap in stuit ligging lag. Ik kon gisteren nog terecht en de uitslag was goed, zijn heupen zijn normaal en zouden geen klachten moeten geven. Wel loopt hij iets op zijn tenen en heeft platvoetjes, maar dat gaf niet. Ik zou dus blij moeten zijn dat het "niks" is, maar vanochtend kon hij weer bijna niet lopen toen hij uit bed kwam. Raar..........ik hoop dat we er ooit nog achter komen hoe dit kan.

  Groetjes Eva

  Reactie
  #4

  Goed van je! Gelijk actie ondernemen! En heeft de kinderorthopeed je zoontje nog verder onderzocht en heeft hij niets kunnen vinden?

  Reactie
  #5

  OK, dan is heupdysplasie dus uitgesloten, maar blijkbaar vond de huisarts de situatie ook zorgelijk. Ik kan mij voorstellen dat verder aanvullend onderzoek geïndiceerd is. Ben je inmiddels naar een neuroloog verwezen, of word je eerst nog terugverwacht bij de orthopeed?

  Reactie
  #6

  De orthopeed heeft echt alleen naar z'n bekken, heupen en knieën gekeken. Ook of zijn beentjes even lang zijn en of er geen rode zwellingen zijn wat kan duiden op artritis. Dit was allemaal goed en toen heeft hij foto's laten maken en direct bekeken, maar dat zag er allemaal goed uit. We moeten eind mei bij de orthopeed terug komen en laten weten of de klachten er nog zijn, zo ja dan gaat hij verder zoeken. Ik heb zelf ook aan een neuroloog gedacht omdat ik vermoedde dat er misschien wel iets bekneld wordt, zeker omdat hij ook haast niet kan lopen als ik hem na 10 minuten fietsen uit het fietsstoeltje til. Een klein kind uit z'n ongenoegen toch vaak door te zeggen dat iets pijn doet, ook al is het bijv. een slaapbeen. We moeten dus nog even geduld hebben en afwachten.
  Bedankt dat jullie een meedenken.

  Groetjes Eva

  Reactie
  #7

  Sterkte.

  Tip: Houd een schriftje bij met de klachten. Schrijf hierin op wanneer je dingen opvallen, wat je opvalt, wanneer hij klaagt, waarover hij klaagt, het verloop in de dag (ochtend/avond), relatie met vermoeidheid, enzovoort.

  Voor je weer op consult gaat kun je dan een goede samenvattng maken, en duidelijk aangeven wat de symptomen zijn.

  Reactie
  #8

  Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop zit bovenaan het bovenbeen. De kom is een holte in het bekkenbot. Kop en kom passen mooi in elkaar zodat het gewricht soepel kan bewegen, bijvoorbeeld bij kruipen, lopen, rennen, springen, fietsen en zwemmen.

  Bij een kind met DHO hebben de heupkop en de heupkom niet helemaal de goede vorm. Het heupgewricht beweegt daardoor minder soepel. Als de kom te vlak is, glijdt de kop er gemakkelijker uit. Van de honderd kinderen tussen nul en een half jaar hebben er drie een afwijkende heup. Meestal gaat dit vanzelf over. Herstelt de heup niet, dan kan het kind later ernstige problemen krijgen met lopen.

  Bron: Stoornis in de ontwikkeling van de kinderheup
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/Stoornis-in-de-ontwikkeling-van-de-kinderheup-1.htm

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: zoontje zakt door benen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief