Neuspoliepen – anosmie

  • #1

    Beste allen,
    Ik heb over dit onderwerp al een en ander opgezocht in de hoop dezelfde symptomen terug te vinden waarmee ik nu al enkele jaren mee sukkel, maar heb helaas niemand gevonden met dezelfde aandoening of verschijnselen. Het begon zo’n 6 jaar terug toen ik een fess-operatie onderging voor het wegnemen van neuspoliepen (aanleiding hiertoe was steeds verstopte neus en reuk/smaakverlies). Na 6 jaar opnieuw fess wegens nieuwe aangroei van neuspoliepen. Sinds de eerste operatie snuif ik dagelijks (voor levenslang) een corticosteroïde op (Nasonex/Mometasone). Tijdelijk ging het goed maar dan weer totaal reukverlies (anosmie). Neusspoelingen gedaan met zoutwater + Celestone(oraal)behandeling (betamethason, ook een corticosteroïde) die mij kortstondig (14 dagen) het reukvermogen teruggaf, daarna weer af. Vervolgens kreeg ik van mijn kno een behandeling met Medrol (pillen) voorgeschreven (alweer een corticosteroïde), echter met hetzelfde resultaat. Daarbij werd mij ook aanvullend Rupatadine (anti-histaminicum) en Montelucast voorgeschreven om astma en allergieën te bestrijden, gecombineerd met Inuvair (inhalatievloeistof onder druk, puffen dus). Kortom, momenteel gebruik ik op aanraden van mijn kno Nasonex-Montelucast-Rupatadine-Inuvair, zonder herstel van mijn reukvermogen. Ademhalen gebeurt wel vrij en astma is onder controle. De kno zegt dat het neusslijmvlies ter hoogte van het reukepitheel de boosdoener is en dat het wellicht ook een ‘mechanisch’ probleem zou kunnen zijn (hierover heb ik echter geen duidelijke verklaring gekregen), en dat ik mij mogelijk ook bij de situatie zal moeten neerleggen. Ik ben 66 en vind het moeilijk om mij neer te leggen bij het idee dat ik nooit volledig mijn reukzin/smaak zal terugkrijgen, tenzij slechts zeer tijdelijk na een extra periodieke behandeling met corticosteroïden.
    Kan iemand zich terugvinden in deze problematiek en bestaan er alternatieve medicijnen (zonder cortisone), therapieën of behandelingen die goede resultaten hebben opgeleverd bij het herstel van het reuk- en smaakvermogen? Alvast bedankt om mij uw ervaring te delen!

    Reageer
Reageer op: Neuspoliepen – anosmie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief