Ontzettende keelpijn & bulten achterop de tong

 • #1

  Beste dokter,
  of iemand die mij advies kan geven.

  Ik zit op moment in Toronto, Canada. Woensdagavond kwam ik thuis van een erg koude dag, ik had wat keelpijn en voelde een griepje of dergelijks opkomen. Toen ik donderdagochtend wakker werd, kon ik nauwelijks slikken of praten zo dik was mijn keel. Toch heb ik mijn belangrijke presentatie gedaan en ben ik daarna rillend naar bed gegaan.
  Veel geslapen donderdag, en vrijdag waren de (wat koorts leek) en rillingen over, maar de keelpijn bleef. Nu al 4 dagen!!

  Ik ben niet verkouden, en heb al onwijs veel geslapen. Maar mijn keel blijft ontzettend veel pijn doen. Het voelt niet als een normale keelontsteking die ik thuis ookwel eens heb, die normaal wel minder wordt, het blijft maar doorgaan en doet een schuurend soort pijn, als ik slik, praat, drink, ik kan niet eens eten!

  Als ik slik voelt het alsof mijn speeksel ergens langs moet, en nu voelde ik net met mijn vinger achterop mijn tong in mijn keel en voel ik gekke bulten, stuk of 3, alsof het blaren/of wratten zijn!
  Het doet ongelofelijk veel zeer, en ik heb alles al geprobeerd! Ben nogal ten einde raad nu.
  Vooral omdat ik in Canada zit, en alles hier anders gaat, en ik moeilijk kan uitleggen aan de apotheek wat ik voel en watvoor medicijn ik nodig heb, ik weet het niet!

  Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen?
  Groetjes,
  Mirjam

  Reactie
  #2

  Het is bij een aanhoudende keelpijn van belang te beoordelen of er sprake is van een peritonsillair abces. Hierbij neigt de huig naar een kant als gevolg van een zwelling aan de andere zijde. Dit wordt deviatie van de uvula genoemd.

  Bij een peritonsillair abces is er verder sprake van roodheid en zwelling van de tonsil. Pus geeft uitsluitsel, en dan dient u uw arts te raadplegen.

  Het is aan te bevelen bij ernstige keelpijn naar de huisarts te gaan voor een beoordeling van de keel.

  Reactie
  #3

  Neem contact op met uw huisarts:

  als u na drie dagen nog steeds koorts heeft;
  als drinken of slikken niet meer gaat;
  als de keelpijn samengaat met huiduitslag in uw gezicht en op uw romp;
  als de keelpijn langer dan zeven dagen aanhoudt;
  als u steeds zieker wordt.

  Lees meer over keelpijn de folder van het Nederlands Huisartsen genootschap over keelpijn:

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R1698831043187532

  Reactie
  #4

  IK ben gister naar de dokter gegaan en ze denken hier dat het een het HSV virus is. Ik heb medicatie gehad en vandaag gaat het al een stuk beter, geen koorts meer en goed geslapen.
  Hartelijk bedankt voor de reacties in iedergeval!!
  Grt, Mirjam

  Reactie
  #5

  Herpes Simplex kan een SOA zijn. Wees voorzichtig met seksueel contact. Er is geen medicatie voor herpes simplex. Is Gonorroe niet logischer bij een SOA en keelpijn?

  Hier kun je alles lezen over het herpes simplex virus:

  http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/herpessimplex.htm

  Reactie
  #6

  Ik heb nu sinds drie weken pijnlijke bultjes achter op mijn tong. Eerst dacht ik dat het gewoon keelpijn was, gezien het slikken erg pijn doet. Echter, toen ik eens goed keek zag ik dat ik bultjes op mijn tong heb. Deze zijn niet wit, ze zitten achter op de tong, ook aan de zijkant.
  Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn?

  Reactie
  #7

  Kun je een foto van de tong plaatsen? Heb je een camera?

  Reactie
  #8

  ik heb gisteren bultjes achter op mijn tong gekregen en heb een rode keel.
  ik heb er niet echt last van maar wat kan het zijn .
  kan dat kanker zijn.
  oh ja en soms moet ik hoesten maar verder voel ik me goed
  .

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Keelpijn wordt meestal door een verkoudheidsvirus veroorzaakt. Het virus nestelt zich in het slijmvlies van de neus en keel en veroorzaakt daar een ontsteking. Dit gaat vaak samen met verkoudheid en hoesten.

  Keelpijn kan ook ontstaan door een bacterie. Meestal is dit een bacterie met de naam streptokok. Een keelontsteking met de streptokok wordt ook wel angina genoemd.

  Keelpijn kan ook ontstaan door irritatie van de keel: bijvoorbeeld door verkeerd stemgebruik (schreeuwen, zingen, veel praten), veel schrapen van de keel, droge of verontreinigde lucht, en roken. Irritatie van de keel kan ook heesheid veroorzaken.

  De een heeft last van een licht branderig gevoel, de ander heeft heftige pijn in de keel. Door de keelpijn of door zwelling van het slijmvlies in de keel ontstaan slikklachten. Het keelslijmvlies en uw keelamandelen kunnen rood worden en opzwellen. Achter in de keel ziet u soms witte stippen of dik, taai slijm. Vaak zijn de klieren in uw hals opgezet en gevoelig. Bij keelpijn kunt u ook koorts hebben.

  Lees verder:
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR6a.htm

  Reactie
  #10

  Keelontsteking (faryngitis) is een ziektebeeld waarbij de patiënt vooral klaagt over keelpijn en pijn bij slikken.

  De arts ziet een rodere keel dan normaal, soms met gezwollen tonsillen en/of huig, al dan niet met witte beslagplekken erop. In de hals zijn meestal ook gezwollen lymfeklieren te voelen en de patiënt heeft niet zelden een fikse koorts, die tot 39 of 40 graden kan oplopen.

  Oorzaken: viraal ('gewone' virussen, Epstein-Barrvirus - de ziekte van Pfeiffer of bacterieel (vaak een streptokok).

  De meeste keelontstekingen in Nederland worden veroorzaakt door een virus. Keelontsteking die door bacteriën wordt veroorzaakt, kan versneld overgaan door gebruik van antibiotica. Bij virale keelontsteking heeft het geen zin om antibiotica te geven. Omdat de meeste 'virale' keelontstekingen ook voor een deel bacterieel zijn, wordt door sommige artsen bij deze 'virale' keelontstekingen wel antibiotica gegeven. Bij de volgende kenmerken is de kans op een bacteriële keelontsteking tamelijk groot (>50%): koorts, keelpijn, vergrote halsklieren, niet hoesten. gezwollen tonsillen met witte punten.

  In deze gevallen is aangetoond dat het geven van een smalspectrum-antibioticum, zoals feneticilline de gemiddelde ziekteduur met ca 2 dagen bekort. Het antibioticum dient dan wel gedurende 10 dagen te worden gegeven.

  Keelontsteking kan ook het gevolg zijn van de ziekte van Pfeiffer, dit kan door bloedonderzoek worden aangetoond. In het geval van de ziekte van Pfeiffer werkt geen enkel medicijn en moet er gewoon veel rust genomen worden.

  Er wordt vaak aanbevolen veel te drinken; of meer drinken dan normaal inderdaad de ziekte gunstig beïnvloedt is echter niet onderzocht.
  [bewerken] Complicaties

  Het peritonsillair abces komt gelukkig zelden voor maar vereist chirurgisch ingrijpen als het optreedt.

  Reactie
  #11

  Lees meer vragen en antwoorden over keelpijn bij het slikken
  http://www.dokter.nl/search_gcse/?q=FORID%3A11&cx=partner-pub-8575168267605921%3Aeak94u-kmbq&ie=UTF-8&q=keelpijn+slikken&sa=zoeken#1084

  Reactie
  #12

  Lees ook:

  Pijn aan tong en keel
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/288086-pijn-aan-tong-en-keel.html

  Langdurige stekende en brandende keel
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/98780-langdurige-stekende-brandende-pijn-achter-in-de-keel.html

  Slikproblemen en pijnlijk strottenhoofd
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/181393-Slikproblemen-en-pijnlijk-strottenhoofd.html

  Reactie
  #13

  Ik heb 4 bultjes achter op mijn tong en ook last van het slikken.. Wat kan ik daar nu het beste aan doen?

  Reactie
  #14

  Ik heb 2 dagen geleden ondekt dat ik rode bultjes achterop mijn tong heb en een witte waas over m'n tong ik heb veel pijn bij het slikken , weet iemand wat ik heb ?

  Reactie
  #15

  ik heb al langere tijd witte stippen achter in mijn gehemelte. ik voel me zwak en misselijk en kan moeilijk adem halen. ben ook afgevallen. zie dubbel en waanzin. hartkloppingen en droge mond. wat is dit???

  Reactie
Reageer op: Ontzettende keelpijn & bulten achterop de tong
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief