Brokgevoel in keel leidt tot misselijkheid en borrelgeluid

 • #1

  Hoi allemaal,

  Nu zo'n anderhalf jaar heb ik last van het gevoel van een brok in mijn keel. Het gevoel is zo'n beetje constant aanwezig en leidt soms zelfs tot misselijkheid. Daarnaast hoor ik wanneer ik op mijn rug lig kort na slikken een 'gootsteengeluid' uit mijn keel komen. De last van het gevoel van de brok, is in vlagen erger dan op andere momenten, maar een echt patroon is hierin niet te ontdekken. Het gevoel is het best te beschrijven als het gevoel dat er een soort vacuĆ¼m heerst, net onder mijn adamsappel. Ik heb de volgende onderzoeken al gehad: scopie slokdarm, slikfoto, echo schildklier, 24-uur pH-meting en gastroscopie maar hieruit is geen oorzaak gekomen. Daarnaast ben ik al behandeld door KNO-arts (maagzuurremmers), masseur, fysiotherapeut en logopedist, dit alles ook zonder enige baat. Heeft er iemand enig idee wat het verder nog zou kunnen zijn, maar ik misschien over het hoofd zie? Heeft er iemand tips om dit brok-gevoel wellicht te kunnen verlichten?

  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groeten, Harrie

  Reactie
  #2

  Heb je veel stress of spanningen?
  Doe eens de test op
  https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je reactie John!

  Ik ben 23 jaar oud, heb een gezonde BMI en levensstijl. Ik sport veel, oa voetbal en krachtsport. Ik heb eigenlijk vrijwel geen stress en/of spanning dus ik denk niet dat dit de oorzaak kan zijn. In de test scoorde ik net onder de norm van hyperventilatie.

  Mvg. Harrie

  Reactie
  #4

  Als je tussen 39 en 41scoorde zou het toch hyperventilatie kunnen zijn. Vraag is dan alleen waar het vandaan komt.

  Reactie
  #5

  De score was 39. Ik vind het op zich wel vreemd dat een huisarts of KNO-arts dan nooit hyperventilatie heeft benoemd. Is dit ook niet iets wat meer in aanvallen komt, i.p.v. dat het constant aanwezig is? Wat raadt u aan om te doen?

  mvg. Harrie

  Reactie
  #6

  Dat hoeft niet in aanvallen te komen. Er is namelijk een chronische vorm en dat is daarom moeilijk vast te stellen . Ga voor ademhalingsoefeningen naar een fysiotherapeut

  Reactie
  #7

  Goedendag,

  Inmiddels heb ik ademhalingsoefeningen geprobeerd met de fysiotherapeut. Vooralsnog maakt dit eigenlijk helemaal geen verschil. Ik ben ook nog een keer bij de huisarts geweest maar die weet eigenlijk niet wat er verder nog onderzocht zou kunnen worden. Heeft er iemand misschien nog idee wat ik verder zou kunnen proberen?

  groetjes Harrie

  Reactie
  #8

  Vraag een verwijzing voor de MDL arts

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi John,

  Die heb ik gehad. Die heeft de pH-meting en gastroscopie uit laten voeren. Dit was allemaal normaal.

  Groetjes Harrie

   

  Reactie
  #10

  Misschien gaat er dan iets met slikken fout. Bespreek met de huisarts om een slikfoto te laten maken of ga naar een logopediste

  Reactie
  #11

  Slikfoto heb ik ook al gehad en ben ook al behandeld door een logopediste. De laatste paar dagen is het globusgevoel wat erger geworden en ook heb ik de laatste maanden steeds vaker een soort trillerig gevoel en het gevoel dat ik regelmatig licht in m'n hoofd/duizelig wordt. Herken je deze klachten in combinatie met de globusklachten?

  Reactie
  #12

  Ik herken deze klachten vooral van angst en stress...
  Heb je last van angsten?

  Reactie
  #13

  Nee, eigenlijk helemaal niet, en stress ook niet. Ik kan ook helemaal geen patroon in de klachten ontdekken. Soms is het erger aanwezig dan andere momenten maar het brokgevoel is er wel altijd. Het is ook niet zo dat ik het alleen voel tijdens het slikken, maar de hele tijd. Zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat er een zenuw bekneld zit of zoiets als dat? Wat voor onderzoek zou ik verder nog kunnen doen om nog meer dingen uit te kunnen sluiten?

  Reactie
  #14

  Je hebt in principe alle onderzoeken gehad, behalve de neuroloog.
  Heb je overgewicht of veel schommelingen in het gewicht? Geen vermoeidheidsklachten?

  Reactie
  #15

  Nee ik heb een gezonde levensstijl en geen overgewicht. Ook geen schommelingen in gewicht. Ik ben misschien wat sneller vermoeid dan normaal, maar weet niet of dit echt noemenswaardig veel meer is.

  Reactie
Reageer op: Brokgevoel in keel leidt tot misselijkheid en borrelgeluid
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief