Corona – Brok-in-keel gevoel – Moeite met slikken

  • #1

    Beste Allemaal,

    Mijn bericht vloeit eigenlijk voort uit onzekerheid, mede veroorzaakt door de huidige coronacrisis; de huisarts wil niets doen, waardoor ik zelf ook niet meer weet wat ik moet doen of geloven. Ik wil met dit bericht mijn ervaring delen, wellicht dat anderen er iets aan hebben of mij kunnen voorzien van [geruststellende] tips en adviezen.

    Sinds februari ben ik eigenlijk al aan het kwakkelen met mijn gezondheid. Aan het einde van die maand ben ik naar de huisarts gegaan. Op dat moment had ik 1 week griep gehad, gevolgd door een fikse voorhoofdholte-ontsteking die nog een week, met afwisselend verhoging en koorts, doorsudderde. De huisarts in kwestie constateerde geen bijzonderheden, enkel een wat rode keel. Ik moest rust houden, en kreeg een neusspray mee.

    Begin maart was ik weer enigszins opgeknapt, op een aanhoudende verhoging na. Na ongeveer een week werd ik weer grieperig, dit keer werd ik benauwd, werd ik zeer snel moe bij [trap-]lopen, moest ik veel hoesten en had ik een overvloed aan slijm in mijn keel. De huisarts vertelde me dat ik vermoedelijk corona onder de leden had en dat ik per direct mijn doses astmamedicijnen moest verdubbelen[flixotide]/verviervoudigen[ventolin]. Ik woon in het midden van de Brabantse brandhaard, dus het is een vrij aannemelijke diagnose. Na 4 weken heftig ziek te zijn geweest, ging het weer goed genoeg om weer wat te kunnen doen qua (thuis)werk, echter bleef ik tot de dag van vandaag veel slijm in mijn keel houden. Dat is nu inmiddels een week of 10 geleden. Er kwamen de afgelopen weken weer klachten bij. Zo ervaar ik nu een hinderlijk brokgevoel in mijn keel, al heb ik het idee dat dit echt slijm is. Mijn stem is 2 weken hees/weg geweest en ik heb moeite om te slikken [met name wanneer ik erop let, en dan blijf ik erop letten, lastig uitleggen. Je probeert dan te slikken zonder speeksel, omdat je al in overvloed hebt geslikt, en dat faalt dan]. De verhoging [37,8]  en roodheid van mijn keel (denk ik, zie bijlage) zijn ook nog steeds aanwezig.

    Uit voorzorg heb ik op 2 juni een coronatest laten doen, welke negatief was. Met andere woorden; op dit moment zou ik niet besmettelijk moeten zijn, echter geeft het geen garantie of ik het heb gehad of niet.

    Zelfs met deze negatieve uitslag wil de huisarts enkel telefonische consulten doen. Ik begrijp het wel, het is ook ergens bescherming voor de patiënt zelf om in de praktijk niets op te lopen, echter begin ik me in mijn hoofd steeds gekker te maken waarom ik slikklachten, gepaard met een brokgevoel in de keel, ondervind. Ook kan ik mijn stem nog steeds niet veel belasten, ik heb het gevoel dat deze dan weer een week hees wordt. Volgens de huisarts is het 'maar' een globusgevoel, echter ben ik van mening dat die diagnose pas gesteld kan worden als andere voor de hand liggende diagnosen uitgesloten zijn. Daarnaast geven dergelijke uitsluitingen een gevoel van gerustheid, waardoor de klacht, in het geval van een globusgevoel, sneller zou kunnen verdwijnen. Een verwijzing naar de KNO-arts wil mijn huisarts niet geven, ondanks dat ik hierop aandrong. Zij zouden de opdracht hebben gehad om niemand meer door te verwijzen, tenzij er een hoge mate van spoed is. De wachttijd zou daarnaast 6 maanden zijn en bij mij geldt er geen spoed.

    Ik wil best geloven dat ik een globusgevoel heb, echter maakt mijn hoofd me iedere keer gek wanneer ik weer moeite heb met slikken door het brokgevoel/slijm in mijn keel. Zijn mijn klachten 'slechts' overblijfselen van de Corona? Zijn het bijwerkingen van mijn [opgehoogde] astmamedicijnen? Komt het door veelvuldig schrapen/kuchen van de keel, stress, of heb ik gewoon pech dat ik nu ook een globusgevoel heb ontwikkeld?

    Ik begrijp dat het ook voor buitenstaanders een kwestie is van gissen, maar ik vroeg me af of er misschien mensen zijn die zich herkennen in mijn verhaal, die eventueel zelf ook een vermoedelijke coronabesmetting hebben gehad? Heeft iemand tips hoe ik mijzelf gerust kan stellen dat het niet iets ernstigs is? Of heeft iemand tips hoe ik toch een doorverwijzing kan regelen bij mijn huisarts, of eventueel een andere manier om dit te bewerkstelligen?

    Wat algemene info:

    • ik ben een man van 29 jaar
    • ik heb sinds geboorte astma [longfunctie van 70-80]
    • ik voel mij niet 'ziek' op dit moment, echter ervaar ik wel klachten
    • ik heb een gezond gewicht, echter ben ik niet heel sportief
    • ik rook en drink niet
    • ik val niet af, ik kom eerder aan
    • ik heb een normale eetlust
    • ik heb nek-schouder-rugklachten
    • telefonisch zijn mij maagzuurremmers aanbevolen. deze neem ik nu een week braaf in, de verschillen zijn tot nu toe marginaal, dan wel toevallig

    Ik heb nog een foto bijgevoegd hoe mijn keel er op dit moment uitziet. Ik zie wat bultjes rechts voor mijn amandel, en mijn keel is wat roder dan gebruikelijk heb ik het idee. Ik denk niet dat het wat zorgwekkends is, echter geeft het mogelijk een geruststellend gevoel als iemand hier zijn of haar mening over geeft.

    Bedankt!

    Bijlagen:
    Reageer
    #2

    Hallo ik heb precies hetzelfde, mijn klier in de hals is daarbij ook pijnlijk en opgezet, echo wijst op een vergrote lymfklier. Wat heb ik? Ook bij mij dezelfde bultjes, pijn in hals nek, schouder. En globusgevoel en benauwd.

    Reageer
    #3

    Ik herken mij zo erg in dit verhaal! Ik was in februari 2020 ziek geworden, heel erg veel hoesten en steeds slijm ophoesten en dit heeft uiteindelijk wel 3 maanden geduurd! Dus 3 maanden lang slijm opgehoest.

    ik heb nu exact dezelfde klachten die jij omschrijft en ook van die bultjes in mijn keel, ook heb ik het gevoel dat mijn rechteroor dichtzit en ik hoor daar ook minder door. Ook zie ik slechter met mijn rechteroog.

    ik ben een tijdje terug ook bij de dokter geweest en je raadt het al.. ik kreeg ook te horen dat ik en globusgevoel heb en ook ik heb toen maagzuurremmers/ maagbeschermers gekregen, wat overigens niet geholpen heeft.

    mijn vraag aan jou is hoe het nu met je gaat? Heb je nog altijd last van je klachten? En ben je nogmaals bij de huisarts geweest of heb je een doorverwijzing gekregen?

    Ik wil zelf namelijk ook weer een afspraak maken bij de huisarts en dan om een doorverwijzing vragen naar de kno-arts.

    ik hoor graag van je.

    Mvg. Sas

    Reageer
    #4

    Hi SlimyBird,

    Ik heb al een tijdje "brok gevoel" in me keel alleen voor mijn gevoel is het nadat ik ook corona kreeg erger geworden. (Heb vorige jaar Helicobacter pylori (bacterie) gehad in me maag. En daarbij kreeg ik na een tijdje ook zulke klachten. Heeft iemand hier ervaring mee? Zoals je op de foto misschien kan zien is mijn keel ook rood. Het gaat maar niet eerlijk keel is heel gevoelig geworden. Daarbij heb ik ook nek/hals klachten, voelt alsof iemand mij bij de keel grijpt. Mijn dokter zegt dat het door stress komt en globusgevoel is en dat het hoogwaarschijnlijk maagzuur is dus ik slik elke dag pantaprazol 40mg elke dag. Het voelt ook alsof het na eten of na bepaalde voeding erger wordt. Ik heb ook sinds 2 dagen rode vlek op mijn gehemelte.. heeft er iemand toevallig het zelfde klachten? Ik wordt namelijk heel erg gek en ik google maar elke dag.. Ben bang dat ik keelkanker ofzo heb of misschien wat anders  Ben een jonge vrouw van 26 jaar. Ben echt bang dat ik een keer echt ga stikken is echt een kutgevoel.. dat in me keel.

     

    Groetjes

    Bijlagen:
    Reageer
    #5

    Zo ziet mijn keel er momenteel uit, en het vastzittende slijm in mijn keel word steeds erger ik geloof echt niet dat het een globusgevoel is zoals de huisarts zei want soms moet ik kuchen en dan komt er slijm mee

    Bijlagen:
    Reageer
    #6

    Dan moet je teruggaan naar de huisarts

    Reageer
    #7

    Hoi allemaal,

    Ik heb precies de zelfde klachten nu ook al een week geen stem meer.

    Wel last van maagzuur gehad(maar ik ben ook hoogzwanger).

    En ik blijk dus wel corona te hebben mijn keel ziet er nagenoeg  hetzelfde uit als die van jullie.

     

    Ik vraag me af of die corona testen allemaal wel zo goed gedaan worden.

    Reageer
    #8

    Bij mij is het begonnen met een haartje in de keel, toen een brokje en toen alsof er iets in me luchtpijp zat, net onder het strottenhoofd, het kuiltje zegmaar. Hier kom ik niet aankomen zonder te kokhalsen. Bij de kno arts( waar ik trouwens de dag na aanmelding al terecht kon) zag niks bijzonders op een uitgedroogde keel Na. Na een ct scan ook geen bijzonderheden zit ik nu nog met het zelfde probleem, de rest van de klachten zijn verdwenen op de het benauwde gevoel in de keel na met in ademen via de mond. Als ik me hoofd naar links of rechts draait lijkt alsof er een rietje word dicht gedraaid. Naar links erger als naar recht. Strottenhoofd is nog wel steeds gevoelig En ook mijn stem is weg geweest, de hoge tonen zijn nog steeds weg. Gister uitgebreid met een logopedist hier over contacts gehad ik deze klachten zijn bij hun meer als bekend. Dus ik die kant op proberen.

    het is bij mij ontstaan na dat we in quarantaine zweten 2 weken omdat mijn dochtertje Corona had, ik heb me meerde malen laten testen toen omdat ik dacht dat ik dit keer wel Corona zou hebben maar, nog steeds niet gehad

     

     

    op een bepaald punt word het een obsessie en dan zit je er in vast

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ook ik heb dit al vanaf februari toen heb ik corona gehad en had ik het nog niet eens zo erg als nu ik loop de hele dag te keelschrapen en en slijm wat dan omhoog komt is soms moeilijk weg te slikken.

    Zuig ook heel vaak op salmiak snoepjes dan voelt het even iets beter,maar komt daarna gelijk weer terug,ik ben me zeg maar de hele dag heel erg bewust van het slikken en het voelt dus ook steeds dat er wat zit maar er is niet echt iets te zien ,ik google inderdaad ook vaak of er een middeltje tegen is maar ben nog niet iets echt nuttigs tegen gekomen,wie weet een goed middel dat echt helpt?

    Reageer
    #10

    Hierbij ook mijn verhaal, ik ben een vrouw van 32.

    Ik heb sinds afgelopen december al last van het gevoel alsof er iets in mijn keel zit. Dit is in combinatie met een rare verkoudheid en zure oprispingen erger geworden en naar mijn rechter oor getrokken. Het lijkt of er water of slijm achter in mijn oor zit.

    Ik ben doorverwezen naar de KNO arts waar ze een gehoortest hebben gedaan en een CT scan van mijn hoofd hebben gemaakt. De gehoortest gaf aan dat ik inderdaad minder hoor rechts maar geen zorgwekkend verschil, over een half jaar nog een keer om te kijken of het erger is. De CT scan was gelukkig helemaal goed.

    De KNO arts heeft toen naar mijn amandelen gekeken en we hebben besloten deze te verwijderen. Ik heb mijn hele leven al last van die dingen gehad dus was hier erg blij mee. Een maand geleden zijn ze verwijderd en het heeft voor mij zeker verschil gemaakt. Het leek ook goed te gaan met het gevoel in mijn oor.

    Nou heb ik een week geleden mijn corona vaccin gekregen en mijn oor en keel zijn weer op komen spelen. Niet zo heftig als eerst gelukkig maar wel weer die rode bultjes achterin mijn keel en water achterin mijn oor. Ook heb ik last van aften en dus weer het gevoel alsof er slijm vastzit.

    Het kan natuurlijk ook dat ik het nooit niet heb gehad maar het gewoon niet opviel omdat ik twee enorme wonden in mijn keel had.

    Ik heb ook een pollen en huisstofmijt allergie maar dat was altijd anders. Dan kreeg ik jeuk achterin mijn keel en in mijn ogen en moest ik steeds niezen. Ik heb hier pillen en neussprays met ontstekings remmers voor gebruikt maar dat heeft niks aan mijn klachten gedaan. Verder moet ik bijvoorbeeld ook niet hoesten. Ook heb ik maagzuurremmers geslikt wat wel heel erg heeft geholpen met de zuurtegraad van het slijm en dat lijkt nu stabiel.

    Ik stel mezelf gerust met het idee dat het in ieder geval niet erger aan het worden is en dat het waarschijnlijk gewoon veel tijd nodig heeft om uit mijn systeem te gaan. Het is een heel erg vervelend gevoel waar je constant mee bezig bent en het verziekt veel maar er is gelukkig niks gevaarlijks gevonden. Ik heb denk ik onderbewust ook veel stress ondervonden en probeer wat meer los te laten en gezond te eten.

    Helaas kan ik verder dus ook niet helpen. De 22ste is de controle voor mijn amandelen, de dokter is ontzettend begripvol waar ik heel blij mee ben aangezien ik begin te denken dat ik gek wordt. Ze heeft me ook geopereerd en kwam na de operatie even langs om te vertellen dat mijn amandelen er echt slecht aan toe waren en er allemaal pus en groene stukjes uit kwamen. Ze drukte me toen op het hart dat we ook een oplossing gingen vinden voor mijn oor.

    Wordt vervolgd.

    Reageer
    #11

    ik heb het ook nu weer na corona gehad te hebben veel slijm af en toe vald de stem weg .

    maar ook veel stress nu weer.

    lijkt of er iets in de keel zit soms, benauwd .

    maar ik heb het 3 jaar geleden ook gehad iets in mijn keel, dacht ik ik werd er gek van twee,

    onderzoeken laten doen endoscopie, niks te zien toen was ik gerusgesteld, andere dag was het gevoel weg . door de stress en spanning zweld de klier op, en je blijf er maar aan denken dat het iets is, wat er in de keel zit zit. dus stress en doordat je stress continu aanwezig is zakt de zweling niet. probeer te ondspannen . dit is mijn ervaring

     

     

    Reageer
    #12

    Hallo allemaal, ik herken mezelf ook in jullie verhalen en wil daarom ook mijn ervaring delen:
    Ik ben een vrouw van 23 jaar, een zware allergie voor huisstofmijt en allerhande bomen en grassen.
    Toen ik nog heel jong was, heb ik mijn amandelen reeds laten trekken. Ik klink ook al heel mijn leven vrij nasaal/hees en heb altijd wel al NKO-klachten gehad (ook vele operaties aan mijn oren, buisjes, neusschelpen die verwijderd werden en noem maar op…). Voor mij is het dus ook niet abnormaal meer om last te hebben van slijmen en zo’n brokgevoel, maar dit is sinds september toch wel erger geworden. Ik heb continu slijmen (vaak groen) in mijn keel die precies blijven zitten, ze voelen taai aan en ik rochel ze ook vaal op. Soms lijken ze vanuit mijn neus naar mijn keel te gaan. Daarnaast heb ik er precies meer last van als ik in de buurt ben van iets stoffig, zoals in de zetel of mijn bed (maarja, huisstofmijt), dan voelt mijn tong ruwer aan en mijn mond en keel droger. Als ik dan iets eet, dan ervaar ik dat niet zo prettig, het maakt mij wat angstig. Ook in mijn hals voelde ik vergrote klieren die leken te drukken en mij een benauwd gevoel gaven waardoor ik angstig werd en paniekaanvallen kreeg. Uiteindelijk naar de huisdokter gegaan en die sprak ook van ‘het globusgevoel’ omwille van stress (ik ervaar ook wel continu stress en dit zal er ongetwijfeld ook mee te maken hebben). Op zijn aanraden naar de psycholoog gegaan omwille van de angst en de paniekaanvallen, maar toch ook besloten om bij een nieuwe NKO-arts te gaan (waar ik super tevreden over ben en die mij eindelijk serieus neemt). Op zijn aanraden een CT-scan laten doen, hieruit bleek dat ik inderdaad vergrote lymfeklieren had in mijn hals. Het Corona vaccin zou hiermee te maken kunnen hebben aangezien het lichaam reageert op het “dode virus” dat ingespoten wordt, maar mijn lichaam reageert er eens zo hard op waardoor mijn klieren in overdrive gaan om tegen dat virus te vechten. Hij wil dit verder onderzoeken en daarom ga ik midden december nog een echo/punctie laten doen van mijn klieren, alsook bloed laten trekken en krabtesten voor mijn allergieën. Naast de NKO-arts ben ik ook nog langs de longarts geweest om te testen of ik eventueel astma had (zit wel in mijn gezin ook), maar de longtesten lukte niet bij mij waardoor ik een puffer (Symbicort) op proefperiode diende te gebruiken. Momenteel ben ik nog bezig met deze puffer te gebruiken en zal ik pas resultaat ondervinden in januari-februari. Daarna ga ik weer bij haar op consultatie. Ik wil misschien ook nog langs een hematoloog gaan… Het is veel allemaal en het begint enorm zwaar door te wegen, mentaal als fysiek. Ik slaap er slecht van, het vraagt enorm veel energie om niet mee te gaan in de angst dat ik ineens zou stikken, … ik herken mezelf echt waar in jullie en dat doet ergens wel deugd. Vandaar de vele onderzoeken, ik wil echt tot de kern komen van wat ik nu juist heb omdat mijn kwaliteit van leven erop achteruit gaat…
    Ook mijn tip aan jullie, de moed niet opgeven, alles wordt uiteindelijk wel beter! Laat je grondig onderzoeken, ga op zoek naar tweede opinies wanneer je voelt dat je niet serieus genomen wordt, vertel het tegen je naasten, draag je problemen niet alleen, maak er een gedeelde “last” van… dit allemaal doet al veel! Maar hopen op een positievere en gezonde toekomst, veel succes allemaal ☺️

    Reageer
    #13

    Zelfde klachten (oor en keel) gekregen twee weken voordat ik corona kreeg. Na herstel corona bleef ik deze klachten houden. Huisarts kon alleen zien dat mijn gehoorgang rechts wat rood was. Oordruppels gekregen. Hielp echter niet. Week later (Vorige week) heb ik een hersenembolie gekregen, uitval linkerkant (arm en been). Speod naar ziekenhuis (trombolyse). Gelukkig goed gegaan. Alles functioneert weer. Vanaf nu bloedverdunners slikken.
    De klachten (oor en keel) zijn er helaas nog. Er is ook niets gevonden op de CT-scan.
    Nu last van mijn nek en ga maar eens naar de fysio.
    Stress kan ik me wel iets van voorstellen. Er zijn momenten overdag dat ik er geen last van heb en lekker aan het klussen ben. Ik ga me maar vooral richten op ontspannen.

    Reageer
    #15

    Wordt heel vaak met een droge mond wakker worden is Niet fijn

    Reageer
    #16

    Beste allemaal
    Herkenbaar de klachten en de gang baar huisarts gemaakt
    Niets te zien behoudens de longen wat rommelde ,Prednison kuur gekregen maar deze verhielp mijn klacht niet.
    Ik zing al jaren ,soms in een band of met geluidsband mijn lust en mijn leven.
    De klacht dat ik snel schor was werd afgedaan met keelontsteking oke had gekunt,maar vier
    weken dat ging er bij mij niet in en ben zelf op onderzoek gegaan en vond al snel aanwijzingen wat er eventueel aan de hand kon zijn.
    Door Carona welke ik begin april heb mogen ervaren word de weerstand minder en ben je vattelijker dan normaal.Oke dat is goed mogelijk dat je weerstand stuk minder is geworden.
    Weerstand verhogen daar hoefde ik niet lang over na te denken,masr hoe?
    Door te googlen kwam ik op een zeer oud middel welke doir de eeuwen heen al gebruikt word om ontstekingen te remmen of tegen te gaan.
    Honing me kumkuma!
    Dit schijnt beter te werken als elk medicament hierbij wil ik wel vermelden dat het een volks uitspraak betreft .
    Stel dat het werkt ? ik soedr mij naar reform winkel welke kukuma verkovht en honing bij de supermarkt.Recept is 100 ml honing en 10 gram kurkuma mixen ,nachte in de ijskast in afgedekt schaaltje.Elke avond voir het slapen gaan en smorgen's voor het ontbijt een eetlepel van de mix nuttigen. Ben inmiddels twee dagen geleden begonnen maandag 12 september dus afwachten eerst.
    Verder nog ontdekte ik witte stipjes achter in de keel en na veel gegoogle weer kwam ik de candida schimmel tegen,deze candia schimmel heeft elk mens in het lichaam
    Normaal gesproken zorgt je afweersijsteem dat candia schimmel niet de overhand krijgt .
    Mocht deze schimmel wel de overhand krijgen ,kan deze diverse klachten veroorzaken waar in principe nooit aan gedacht worden. Keelklachten,diareen,maagklachten,hoofdpijn,misselijkheid enz enz.
    Nadat ik eigenwijs als ik ben de huisarts gebeld had tijdens tekefonisch spreekuur en hem mede gedeeld had dat candia sterk aanwezig was was zijn vrasg hoe weet je dat ? Nou eenvoudig genoeg glas water en dasrin wat speeksel en wanneer deze als en kwal met draden een spoor last zien dan heb je candia !
    Zonder gemekker schreef de arts Daktarin mond gel voor helaas alleen op recept te verkrijgen.
    Sinds vanmorgen bemerk ik verbetering van de stem en hoeveelheid taai slijm wat los komt.

    Ik hoop dat ik hiermee mensen een remidie kan geven baad het niet dan schaad het niet !

    Beterschap allemaal

    Reageer
Reageer op: Corona – Brok-in-keel gevoel – Moeite met slikken


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief