Hard knobbeltje op teelbal/zaadbal

 • #1

  Aan iedereen die dit leest die zich momenteel enorm druk maakt, omdat hij een knobbeltje op een van zijn ballen voelt.

  Ik had hetzelfde, een aantal dagen geleden stond ik onder de douche en voelde ik ineens een hard klein bultje op mijn linker bal. Meteen was ik enorm geschrokken. Toen ik op internet ging kijken bleek het bultje voor mijn gevoel PRECIES te voldoen aan de omschrijving van teelbalkanker. Het was een klein, hard bultje zo groot als een erwtje dat voelde alsof het half in mijn bal zat. Ik zag ook de andere opties: het zou een verkalkinkje kunnen zijn, of een cystetje. Daarnaast zijn er zelfs nog meer opties. Maar voor mijn gevoel was het al bijna zeker dat het kanker was, en ik kon alleen maar denken dat ik mijn bal ging kwijtraken en daarna chemokuren en bestraling en alles. Toen ik met spoed naar de huisarts was gegaan zag deze hoe bang ik was en zorgde dat ik direct de volgende dag naar het ziekenhuis kon voor een echo van mijn ballen. Ik was enorm bang, maar in het ziekenhuis bleek het een onschuldige cyste te zijn. Dit soort cystes komen erg vaak voor (veel vaker dan teelbalkanker), en voelen ook als harde bultjes. De radioloog vond het wel goed dat ik zo snel het had laten checken: je kan het maar beter weten!

  Dit goede nieuws was natuurlijk fantastisch! dit terwijl ik mezelf had overtuigd dat het in ieder geval geen cyste kon zijn, dat het 'anders aanvoelde'. Wat ik hiermee wil zeggen: maak je zelf alsjeblieft niet té bang! je kan op basis van internet info niet weten wat het is of hoe het precies voelt, ookal lijkt het nog zo echt en duidelijk. Doe gewoon wat je moet doen als je een hard bultje of een gekke vergroting of verharding in je bal(len) voelt:

  1. Ga z.s.m. naar de huisarts
  2. Zorg dat er een echo gemaakt wordt

  Verder: wees niet te bang. Denk in al je angst ook eventjes over de statistieken na: veruit de meeste bultjes die in het ziekenhuis worden onderzocht (dus dat zijn allemaal bultjes die verdacht voelen), blijken iets anders te zijn dan kanker. Vaak is dit iets onschuldigs. Ik las gisteren op de website van een Amerikaans ziekenhuis dat van de 2000 bultjes die ze daar per jaar onderzoeken op testikels, slechts 3 tot 5 keer de diagnose kanker wordt gesteld. Hoe bang je ook bent, blijf onthouden dat de kans echt heel klein is dat jouw bultje kanker is. Zorgt dat het gecheckt wordt, en in de tussentijd: blijf rustig en ga niet de hele tijd op internet kijken, want je hebt er niks aan om jezelf zo bang te maken.

  Als laatste: blijf je ballen checken, want hoe sneller je iets voelt hoe eerder je kan uitsluiten dat het gevaarlijk is. En als het wél wat blijkt te zijn, scheelt het echt enorm veel als je er snel bij bent.

  Succes en maak je niet te druk!

  Reageer
  #2

  Held! Jij kan mensen ten minste op een beredeneerde manier gerust stellen zodat zij de stap durven zetten naar de huisarts... Heb hetzelfde aan de hand, naar de uroloog geweest, echo genomen, en alles bleek onschuldig... Voor mensen die nog twijfelen: daar is geen enkele reden voor!

  Reageer
  #3

  Hey gozer,

  Ik wil je heel erg bedankt voor dit bericht, mocht je het lezen. Ik zelf ben ook naar de huisarts geweest en ik moest toch een echo laten maken, dat duurt nog een paar dagen. Hopelijk ben ik daarna weer stressvrij. Het vreet toch aan je. Maar dit bericht stelde mij althans, best gerust. Thanks!

  Reageer
  #4

  ik had vorige week tijdens wandelen pijn in mijn onderrug/buikspier aan de rechterkant. Later voelde ik dat het kwam doordat mijn rechter teelbal pijn deed. Later zakte het, maar sinds een dag of 2 had ik het weer. Ik ging eens voelen en voel nu een klein bobbeltje op mijn rechter teelbal, maar ik lees dat het in het geval van kanker vaak geen pijn doet. Toch maak ik me een beetje zorgen. Wat zou het kunnen zijn?..

  Reageer
  #5

  Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. Ga naar de huisarts en laat ernaar kijken

  Reageer
  #6

  wow, dit is waar ik naar op zoek was, al die andere sites gaan je steeds meer aan het twijfelen brengen,. Je denkt inderdaad dat je kanker hebt. Je gaat zonvakantie aan dat bultjes waarvan je niet weet of het aan je bal of bijbal zitten voelen dat het haast wel zeer moet gaan doen. De ene dag denk je dat alles goed is en dan lig je alla al bundy op de bank en voel je een bultje inderdaad.. Nou dan begint de twijfel en het voelen..  ik laat het voor de zekerheid inderdaad checken. Yuankoers voor je support

   

   

   

  Reageer
  #7

  Maar moet je gelijk naar de huisarts als je ineens een klein hard bultje voelt bv aan de achter/onderkant? hoe weet je nou of het een cyste is of dat het een tumor is? gaat hij groeien? ik voelde ook tijdens een grondige controle een hard bultje (normaal kijk ik alleen, nu ging ik ook echt goed voelen), iets kleiner dan een erwt en doet niet pijn. geen idee hoe lang die er al zit.

   

  ik heb last van hypochondrie en weet dat je bij de huisarts bij twijfel een paar dagen moet wachten op een resultaat, die dagen zijn killing voor mij 🙁

  Reageer
  #8

  Ga naar de huisarts en laat er dan naar kijken. Moeilijk om daar zo zonder enige vorm van onderzoek iets over te zeggen

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Fijn om te lezen dat er meer mannen zijn met dit probleem. De tekst hier lucht enorm op, want inderdaad als je gaat zitten zoeken op internet vind je alleen maar slecht nieuws en dan ga je je zorgen zitten maken. Ik heb 2 kleine bultjes links op m'n bal zitten. Vandaag ermee naar de huisarts geweest, die zegt niks ernstigs te voelen, niet eens iets van een cyste en hij heeft me om me gerust te stellen doorverwezen naar de uroloog om een echo te maken. Die heb ik dinsdag, hopelijk weet ik daarna wat het dan wel is en ben ik stressvrij. Proberen dit weekend niet al te veel druk te maken, de huisarts zei dat druk maken absoluut niet nodig is.

  Reageer
  #10

  Dank. Nuttige info. Bij mij doet het knobbeltje wel erg pijn, maar enkel het knobbeltje. Dus niet de bal oid. Had jij dat ook?

  Reageer
  #11

  Als je erin knijpt doet alles pijn, haha. Je ballen zijn nou eenmaal gevoelig. Ik had niet echt pijn, ik voelde alleen een knobbeltje. Ben je al bij de huisarts geweest?

  Trouwens, uit de echo bleek dat het niks ernstigs was, maar ze hebben ook niet gezegd wat het dan wel is dat ik voel. Echt raar, het blijft toch een beetje in mijn hoofd spoken. Tips daarvoor?

  Reageer
  #13

  @Geralt1 : Beetje laat misschien maar wel een tip. Ghostbusters bellen. Die weten wel raad met spoken. Op echo kunnen ze ongetwijfeld goed zien wat het is. Ik heb nooit een echo gehad maar een vrouwelijke huisarts die 'hem' grondig heeft geinspecteerd en gevoeld en ik had toch ook nog wel een beetje twijfels maar toch maar op haar expertise vertrouwd. Nu al aardig wat jaartjes verder en nog steeds knobbel maar niks geks verder. Maar ga nu toch maar wel echo laten maken gewoon om even echt helemaal zeker te zijn.
  Verder heb ik begrepen dat het ook een soort spermaophoping/balletje kan zijn. Met name als hij niet helemaal vast aan de zaadbal lijkt te zitten. Of inderdaad een cyste of dergelijke. Maar als je het nog steeds niet vertrouwd gewoon weer naar huisarts gaan en om betere uitleg of verdere controle vragen. Dat is het probleem tegenwoordig een beetje met de huisartsen dat ze je niet zomaar meer doorverwijzen terwijl zij toch ook niet alle wijsheid in pacht hebben. Maar opkomen voorjezelf totdat je zelf gerust genoeg bent.

  Reageer
  #14

  Ik zelf merkte een vergroting van mijn linkerbal en een knobbeltje. 4 dagen later laten checken bij de huisarts. De huisarts zei niets te voelen maar ik was te bezorgd om zo naar huis te gaan dus had ze een echo ingepland. Deze vond alleen wel 4 WEKEN later, vanwege corona. De echo gehad, zo gespannen dat ik liep te huilen op het bed. de man die de echo afnam zei geen onregelmatigheden te zien. Hij liet de echo checken/bevestifen door de aanwezige specialist. Ook hij zei niets onregelmatigs te zien. Ik mocht dus naar huis. De echo is doorgestuurd naar de huisarts en moest na 4 dagen bellen over officieel resultaat. Het bleek dus niets te zijn. Ze hebben me niet verteld wat het dan wel had kunnen zijn. Nu is het inmiddels weer een maand later en voel ik nog steeds een knobbeltje op de zelfde plek. een hard klein knobbeltje die door de dag heen elke meer verder naar links en rechts meedraait met de bal. Ik wil graag de huisarts wederom bellen maar ben bang dat ze me niet serieus gaan nemen gezien de echo al resultaat heeft gegeven. Ik ben zo gestrest dat ik niet kan slapen. ik denk morgen de huisarts op te bellen om nogmaals het te laten checken. Ik heb alle info sites opgezocht de laatste twee maanden en je vindt alleen maar slecht nieuws.

  Reageer
  #15

  Goed geschreven, niet alleen maar doom scenario’s.

  Reageer
  #16

  Bedankt voor deze berichten. Het heeft me erg geholpen en gerust gesteld.
  Mocht je iets voelen hoeft het niet direct iets "slechts" te zijn. In de meeste gevallen is het niks verontrustendst.

  Zelf voelde ik ook een klein knobbeltje op mijn teelbal ongeveer ter grote van erwt, in alles wat ik las dacht ik het k-woord al te hebben. Na een nacht slecht slapen en alle mogelijke senario's in je hoofdt halen, direct de volgende dag de huisarts gebeld. Gelukkig kon ik diezelfde dag nog langskomen. Na een bezoek bij de huisarts gelukkig al heel erg gerust gesteld, voor de zekerheid ook nog een echo gemaakt en ook deze bleek goed te zijn. Het was een kleine goedaardige Cyste.

  Het belangrijkste is heb je twijfels over iets blijf er niet mee rondlopen.
  Neem contact op met je huisarts en laat het nakijken.

  Het is jou lichaam en jij moet leven met de eventuele gevolgen. Dus bij twijfel ga naar een arts en laat je nakijken, het is zonde als je weken onzeker bent terwijl er wellicht niks aan de hand is.  En mocht het wel wat zijn ben je er optijd bij.

  Reageer
Reageer op: Hard knobbeltje op teelbal/zaadbal
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief