Kans op longkanker en keelkanker?

 • #1

  Goedenavond. Ik worstel de laatste tijd met wat vraagstukken. Ik ben nu 20. Longkanker/keelkanker komt best veel voor in mijn familie ondanks dat niet iedereen van de mensen die longkanker heeft gekregen daadwerkelijk heeft gerookt of echt veel alcohol heeft gedronken. Ik heb toen ik 14 was een kleine periode gerookt, circa 1 maand uit stoerdoenerij. Toen ik zag dat mijn ouders teleurgesteld in mij waren ben ik gelijk gestopt. Ik had ook totaal niet het imago voor een roker. Ik sportte en sport nog steeds bijna elke dag. Minimaal 3 keer in de week basketbal en 3x in de week de sportschool. Daarnaast loop ik ook best vaak hard. Nu weet ik dat sporten gezond voor je is en ik doe het ook omdat ik het heel erg leuk vindt. Maar verlaagt het ook de kans op bepaalde type kankers zoals longkanker en keelkanker? Verder eet ik tegenwoordig ook heel gezond. Noten, yoghurt, bananen een goede balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten allemaal omdat ik een breder lichaam wil, maar nu las ik ook dat het eten van noten het risico op longkanker met 30% verlaagt. Is dit per definitie waar?

  Samenvattend heb ik 3 vragen

  1. Is het roken van 1 pakje per week, voor 1 maand op jongere leeftijd erg schadelijk? Heb ik een risico op bepaalde type kankers gekregen?
  2.verlaagt sporten ook de kans op bepaalde type kankers zoals longkanker en keelkanker?
  3. Verlaagt het eten van (ongezouten) noten het risico op longkanker?

  Het klinkt misschien wat paniekerig maar ik maak mij op recht zorgen. Ik hoor graag van jullie wat jullie denken. Alvast dank

  Reageer
  #2

  Vraag 1: Nee.
  Vraag 2: alleen sporten? Nee
  Vraag 3: Nee.

  Reageer
  #3

  Het risico van het 1 maand roken is dus als ik het goed begrijp praktisch verwaarloosbaar. Zijn deze stoffen (na 6 jaar) uit mijn lichaam?

  -> Terugkoppeling op vraag 2 en 3: Verlaagt een combinatie van sporten en een gezonde levenstijl de kans op kanker en bepaalde type kankers als long en keelkanker?

  Laatste vraag: Ik hoef mij dus (zeker op deze leeftijd) totaal geen zorgen te maken op kanker?

  Reageer
  #4

  Inderdaad verwaarloosbaar. Dat is er allemaal al weer uit.
  Sporten en een gezonde levensstijl verlaagt de kans en nee op jouw leeftijd moet je je daar zeker geen zorgen over maken

  Reageer
  #5

  Oke dat is erg mooi om te horen. Dankuwel, fijne avond en alvast een fijn weekend.

  Reageer
Reageer op: Kans op longkanker en keelkanker?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief