Borstkanker; zo verklein je de kans

Borstkanker; zo verklein je de kans - Dokter.nl

In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker. Dat is veel. Welke stappen kun je zelf ondernemen om de kans op borstkanker te verkleinen?

Wat is borstkanker?

Wanneer er een kwaadaardige tumor in de borst zit, dan spreken we van borstkanker. In ons lichaam vinden miljoenen celdelingen per dag plaats. Cellen vernieuwen en groeien daardoor. Wanneer er een fout in zo’n celdeling plaatsvindt, dan kan deze cel zich ongecontroleerd blijven delen. Hierdoor ontstaat er een tumor. Een tumor is hetzelfde als een gezwel. Een gezwel kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Wanneer de tumor binnen een kapsel blijft, dan is deze goedaardig. Wanneer de cellen buiten het bestaande gezwel groeien en daarbij in omliggende organen en weefsel kan groeien, dan spreken we van kanker.

Zo verklein je de kans op borstkanker

In sommige gevallen spelen genen een rol in het krijgen van borstkanker of is het gewoon pech. Zaken waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Maar er zijn ook factoren waar je zelf wél invloed op hebt. Hoe kun je proberen om de kans op het krijgen van borstkanker te verkleinen?

Houd je gewicht in de gaten

Het is bewezen dat overgewicht het risico op het krijgen van maar liefst 12 soorten kanker verhoogt. Borstkanker is daar één van. Daarom is het belangrijk om op je gewicht en de omvang van je taille te letten. Gezond eten en meer bewegen helpen je gewicht gezond te houden. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Bereken nu snel en eenvoudig je Body Mass Index via onze BMI test.

Beweeg voldoende

Door voldoende te bewegen verklein je de kans op kanker en dus ook op borstkanker. Regelmatig bewegen helpt mee aan een gezond gewicht, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam sneller afvalstoffen via de dikke darm afvoert. Ook zorgt regelmatig bewegen voor gezonde hoeveelheden hormonen. Te hoge hormoonspiegels verhogen het risico op kanker. Iedere vorm van beweging is goed. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, tuinieren en het huishouden, Natuurlijk is het ook erg goed om regelmatig intensief te bewegen. Hiermee bedoelen we dan onder andere: hardlopen, zwemmen of voetballen. Intensief bewegen kan namelijk beschermen tegen borstkanker voor de menopauze.

Borstvoeding

Wanneer het mogelijk is geef je kindje dan borstvoeding. Door borstvoeding te geven verlaag je het risico op het krijgen van borstkanker. Het is nog niet helemaal duidelijk wat het mechanisme achter dit beschermende effect is. Eén van de verklaringen zouden zijn de wijzigingen aan de structuur van de borsten en een verminderde blootstelling aan bepaalde hormonen tijdens het leven van de moeder.

Rook niet

Veel mensen denken dat roken enkel longkanker veroorzaakt. Door te roken heb je inderdaad veel meer kans op het krijgen van longkanker. Echter, roken veroorzaakt ook andere soorten van kanker waaronder: alvleesklierkanker, baarmoederhalskanker, blaaskanker én borstkanker. Dus wanneer je rookt, probeer daar dan mee te stoppen. Zodra je stopt nemen de risico’s namelijk weer af.

Eet gezond

Een inkopper, maar door vooral te kiezen voor volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen en een beperkt aantal calorieën. Let ook op het eten van te veel rood vlees. Dit verhoogt de kans op dikkedarmkanker. Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor rood vlees is om per week niet meer dan 350 tot 500 gram te eten.

Drink gezond

Voldoende drinken is goed voor je. Het advies is om dagelijks gemiddeld 1,5 á 2 liter aan vocht binnen te krijgen. Echter, drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers. Deze zorgen er snel voor dat je in gewicht aankomt. Ondanks dat ze soms weinig calorieën bevatten, geven ze nauwelijks een vol gevoel, waardoor je er al snel te veel van drinkt. Voorbeelden van dranken met toegevoegde suikers zijn frisdranken, sport- en energiedrankjes en aanmaaklimonades.

Beperk alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op borstkanker verhoogt. Zelfs één glas alcohol zorgt al voor een groter risico. Drink het dus liever niet. Ook bevat alcohol veel calorieën en hierdoor kun je er gemakkelijk van aankomen.

 

Bronnen: Alexander Monro Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden en Kanker.be

Delen:  
3 reacties op “Borstkanker; zo verklein je de kans
 1. Het klopt allemaal, heb het zelf ondervonden, borstkanker gehad op mijb 57ste, ben nu, gelukkig, al 73, mijn gewicht is ook al afgenomen van 79.8 kg naar 66.5 kg en voel me energieker als ooit. Ik rook al 35 jaar niet meer, gebruik geen alcohol meer, let beter op mijn voeding, en ben meer gaan wandelen en fietsen, en ik let meer op water drinken zodat ik aan 1,5 ltr. kom.
  Groetjes,

  Geschreven door Anoniem op
 2. Erfelijke factoren mis ik in dit verhaal: het kan zijn dat er in de familie een erfelijk gen voorkomt (BRCA gen) laat je dan als hele familie testen op dit gen. Dit geeft kanker ook met name al op relatief jonge leeftijd.

  Geschreven door Els op
 3. @Els. Correctie. Geeft geen kanker op jongere leeftijd maar geeft een verhoogd risico op kanker. Aanleg is geen noodlot. Zelf kan je heel veel doen om het risico te verkleinen.

  Geschreven door C. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief