ziekte van Kahler stadium 3 : nooit preventieve bloedanalyse huisarts

 • #1

  Dag,

  Mijn schoonmoeder heeft vorige week diagnose van kanker (Kahler botkanker) gekregen. Het was dadelijk zichtbaar in het bloed en urine. Daarna nog CT en PET scan en punctie ter staving.
  De kanker is veel te laat vastgesteld, stadium 3.

  De vraag aan de oncoloog : u heeft dit direct in het bloed en de urine gezien, waarom onze huisarts niet 4 maanden geleden en zopas 3 weken geleden, toen was de bloedanalyse normaal.

  De oncoloog antwoordde dat de huisarts pas zo'n bloedanalyse vraagt nadat er genoeg aanwijsbare symptomen zijn.  Anders voert hij enkel een basischeck uit.

  Symptomen waren er al ruim 1 jaar , pijn rug en heupen, kortademigheid,...
  De huisarts zei dat dit volkomen normaal is op 75 jarige leeftijd. Hang maar in de arm van uw echtgenoot.

  De jaarlijkse bloedanalyse is bij iedere huisarts uitermate basic.

  Nu is het te laat.

  Waarom doet men niet deze belangrijke onderzoeken (bloed en urine) preventief?  Zeker vanaf een bepaalde leeftijd ,het moment waarbij het kankerrisico toeneemt.
  Veel ouderen hebben de meeste symptomen van kanker sowieso op leeftijd, zonder kanker te hebben (artrose, vermoeidheid, gewichtsverlies, minder eetlust,...). De huisarts gaat er vanuit dat 99% van de klachten bij ouderen leeftijdsgebonden zijn en/of psychosommatisch, en zo worden er geen preventieve labo testen gedaan.
  Veel mensen zouden toch tijdig kunnen gered worden.

  Is het een kwestie van kosten ?  Ik snap het niet.

  Alvast bedankt voor uw begrip.

  Mvg

  Reageer
  #2

  Heel vervelend voor jullie en vooral voor je schoonmoeder dat het zo is gelopen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de huisarts ook maar enig vermo3den van een onderliggende ernstige aandoening had gehad, hij/zij je schoonmoeder had doorgestuurd. Een van de redenen waarom dit wel eens mis kan gaan is de reden die je zelf al aangeeft.
  "Veel ouderen hebben de meeste symptomen van kanker sowieso op leeftijd, zonder kanker te hebben (artrose, vermoeidheid, gewichtsverlies, minder eetlust"
  Je omschrijft dit als symptomen van kanker, maar dat is niet helemaal juist. Dit zijn toch vooral algemene ouderdomsverschijnselen. Die dus zoals je zelf al aangeeft, veel ouderen hebben. En dan is er niet meteen een reden om uitgebreid onderzoek naar mogelijke kanker te doen.

  Als je een druk leven hebt met een stressvolle baan en je hebt regelmatig hoodpijn, is dat niet meteen een reden om een hersenscan te maken op zoek naar een hersentumor. Tenzij er specifieke klachten of aanwijzingen zijn.
  Het maakt het natuurlijk niet beter of makkelijker, maar dat is wel de reden waarom het soms mis gaat. De huisarts zou het beslist anders gewild hebben als hij/zij het geweten had of een vermoeden had gehad.

  Voor jullie blijft het natuurlijk verschrikkelijk en kan me de frustratie en het onbegrip best wel voorstellen. Je zou overigens het gespek hierover met de huisarts kunnen aangaan.

  Meer preventieve onderzoeken bij risicogroepen zou overigens niet verkeerd zijn. Maar of we met z'n allen bereid zijn de prijs daarvoor te betalen is nog maar de vraag.

  Ik kan aan de situatie voor jullie helaas niets veranderen, alleen maar heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd.

  Reageer
  #3

  Bedankt voor de reactie.

  Heel belangrijke zin.

  Meer preventieve onderzoeken bij risicogroepen zou overigens niet verkeerd zijn. Maar of we met z'n allen bereid zijn de prijs daarvoor te betalen is nog maar de vraag.

  Onze familie heeft een groot vermogen.

  Preventieve bloed- en urine onderzoeken waar bvb 5000 EUR jaarlijks per persoon zou moeten worden betaald worden stelt geen probleem.

  Het ergste is dat het niet spontaan geïnformeerd wordt aan patiënten.  Geen enkele dokter weet trouwens hoeveel vermogen een patiënt heeft, tenzij het een media figuur of zo is.

  Mijn vader heeft op zijn 60ste ook Non Hodgkin gehad.  Ik heb dat al vaak tegen de huisarts gezegd. Niets preventief, niettegenstaande ik het al op internet heb opgezocht.  Bij het woordje internet is het gesprek bij de meeste huisartsen dadelijk op stop.

  Gevoel van onmacht.  Jammer toch anno 2020.

  Reageer
  #4

  Goede gezondheidszorg moet voor iedereen gelijk toegankelijk zijn, niet alleen voor vermogende mensen. Dus ook doormiedereen gedragen en betaald. Het Klassensysteem hebben we achter ons gelaten.

  Reageer
  #5

  Als we betalen dragen we toch ook bij aan de economie.  Sociale verdeling.

   

  Reageer
  #6

  Veel mensen zouden kunnen gered worden voor dat er symptomen zijn (stadium 1).  Symptomen die dan nog voor interpretatie vatbaar zijn.

  Ik snap de maatschappij niet meer.

  Reageer
  #7

  Het gaat niet om de economie maar om een betaalbare voor iedereen gelijke en toegankelijk zorg,
  "Als we betalen dragen we toch ook bij aan de economie. Sociale verdeling." Met sociale verdeling heeft dit helemaal niets te maken.

  Reageer
Reageer op: ziekte van Kahler stadium 3 : nooit preventieve bloedanalyse huisarts
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief