Klachten die kunnen wijzen op alvleesklierkanker?

 • #1

  Hallo, ik ben een man van 51 die nu een aantal maanden last heeft van rommelende darmen, vaak brijige ontlasting die zuur ruikt en een glucosewaarde van 6,7 nuchter. Ik ben hiervoor al diverse malen bij de HA geweest.

  - bloedonderzoek geen bijzonderheden behalve licht verhoogd glucose. Niet geprikt op lipase volgens mij

  - ontlastingonderzoek ok (geen bloed)

  - gewicht blijft hetzelfde

  - kan gewoon sporten

  - heb wel gemerkt dat ik bij veel suikerinname een droge mond krijg en dan ook meer moet plassen

  Op mijn eigen verzoek ook nog een echo van de bovenbuik gehad waarop niks afwijkends was te zien tav de alvleesklier. De dokter zegt klaar te zijn met mij en dat ik het moet zoeken in het psychische ( ben best hypochondrisch)

  Zelf merk ik nog altijd dat de klachten zeker niet minder worden. Mijn darmen rammelen echt de hele dag door en de ontlasting is na een week normaal te zijn geweest nu weer brijig.

  Eigenlijk zou ik terug willen naar de ha en vragen om een doorverwijzing zodat er een ct scan kan worden gemaakt.

  Draaf ik nu door of vindt u dat ik een punt heb?

   

  Alvast bedankt!

  Reageer
  #2

  Ik vind dat u doordraaft. Het is uiterst, uiterst onwaarschijnlijk dat u iets aan uw alvleesklier mankeert.

  Maar helpt zo'n antwoord u?

  Hypochondrie is een lastige aandoening die een chronisch (levenslang) beloop kan krijgen als er vaak geruststelling gezocht en gegeven blijft worden.
  Zorgconsumptie is vaak torenhoog en huisartsen horen eerder af te kappen en naar de ggz te verwijzen om achteruitgang in de kwaliteit van leven tegen te gaan.
  Medicatie in de vorm van antidepressiva kan werken, cognitieve gedragstherapie ook. Maar de prognose voor herstel wordt lager/klachten erger als ziektegedrag niet kan worden gestopt.

  Reageer
  #3

  Bedankt voor uw snelle reactie! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in eerste instantie een geruststellend antwoord vind.

  Ja, ik weet helaas ook van mezelf dat het " ja maar" ook hier weer op de loer ligt.

  Van nature kan ik slecht met veranderingen tov het normale (wat ik gewend ben) omgaan.

  Op het gebied van gezondheid is dat extreem. Vind daarom nu ook alweer gelijk dat ik avk kanker heb gezien de symptomen. Blijft een valkuil, mijn vrouw wordt gek van mij.

  Toch eea maar een tijdje aankijken dus..

  Reageer
  #4

  Zijn er meer mensen die de eerder genoemde symptomen ervaren?

  Hoe gaan die daarmee om?

  Wat zijn/waren hun ervaringen mbt onderzoeken?

  Reageer
  #5

  "Maar de prognose voor herstel wordt lager/klachten erger als ziektegedrag niet kan worden gestopt"

  Reageer
  #6

  Kunnen alle bovengenoemde symptomen dan echt iets met hypochondrie te maken hebben? Ik hoop het zeker wel hoor🤔

  Wil ook zeker de zorg niet onnodig belasten, echter wil ik ook niet graag achteraf moeten zeggen: had ik maar...

  Hier heb ik echt last van

  - mijn darmen klinken echt als een afvoerputje. Heel de dag door en vaak beginnend na toiletbezoek in de ochtend . Het is echt een hard geluid

  - ontlasting is mengeling van kleine vaste drolletjes en brijige ontlasting. Met een erg zure geur.

  - tegen de avond krijg ik vaak droge mond en soms moet ik kort na elkaar ineens vaak en veel plassen. Ik krijg dan ook droge handen.

  - ik ben ook bekend met koude handen en voeten. Worden pas warm na intensief bewegen. Handen vaak blauw in winter en zelfs met dikke handschoenen ijskoude handen.

  Ook al wordt er soms een spiegel voorgehouden, ik vind elke reactie waardevol!

  Reageer
  #7

  Bij veel suikerinname zeg je. Zou in eerste instantie eens heel goed kijken naar je voedingspatroon. Beste is zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elke maaltijd. Matig met de snelle suikers en de geraffineerde suikers zoveel mogelijk laten staan. Beter dus geen brood als hoofdmoot van de maaltijd maar erbij. Beter ook de oplosbare vezels van groente dan de onoplosbare van brood. Door al die snelle suikers kan insulineresistentie ontstaan, wat kan leiden tot allerlei klachten. Een orthomoleculair therapeut kan kijken naar je hele gezondheidssituatie, zoals voedingspatroon, darmflora, hormoonhuishouding en adviseren over voedingssupplementen. Maar zelf kan je je ook verdiepen in wat goede voeding is. Zonder dan een of andere methode te volgen. Dit alles beter dan je zorgen maken om je gezondheid en van het ergste uit te gaan.

  Reageer
  #8

  Dankje Catootje,

   

  Ik heb afgelopen twee jaar ook meegedaan aan "project gezond" om wat kg kwijt te raken. Dit was erg fijn om te volgen met de meest lekkere recepten. Hiermee ook uiteindelijk 20 kg afgevallen in ca 1,5 jaar

   

  Toen had ik eigenlijk ook nergens last van. Volgens mij is het een paar maanden daarna begonnen. Of toen pas echt opgevallen en erger geworden omdat ik me er druk over ben gaan maken?

  Ik weet het niet en probeer me er overheen te zetten. Dat valt niet mee en ik betrap me erop dat ik het soms overdrijf (veel suikers eten en vette dingen) in de hoop dat de klachten dan niet erger worden..ik hoef denk ik niet toe te lichten dat ik een enorme controlefreak ben🙃😁

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Klachten die kunnen wijzen op alvleesklierkanker?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief