Alvleesklierkanker, sluipt je leven binnen

Alvleesklierkanker, sluipt je leven binnen

De diagnose alvleesklierkanker wordt ieder jaar bij 2500 Nederlanders gesteld. Het komt dus niet zo vaak voor, maar helaas wordt alvleesklierkanker vaak in een laat stadium gediagnosticeerd. Meestal zijn er dan al uitzaaiingen in de rest van het lichaam, of is de tumor doorgegroeid in andere weefsels. Kun je de vroege symptomen van alvleesklierkanker herkennen?

De alvleesklier

De alvleesklier is een langgerekt trosvormige klier, die een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. De medische naam voor alvleesklier is pancreas en deze heeft twee functies. De eerste is de productie van pancreassap. Dit bevat enzymen, die helpen bij de vertering van eiwitten in het spijsverteringsstelsel. Daarnaast zorgen de basische stoffen uit het sap ervoor, dat de zure maaginhoud geneutraliseerd wordt wanneer dit de darm binnenkomt. Hierdoor is de pH van de darminhoud een stuk hoger dan de inhoud van de maag. Dit betekent dat de darminhoud minder zuur is.

Daarnaast produceert de alvleesklier twee hormonen, die belangrijk zijn voor de stofwisseling van suikers en koolhydraten, namelijk glucagon en insuline. Deze hormonen regelen je glucosespiegel (bloedsuikerspiegel). Glucagon en insuline worden geproduceerd in de eilandjes van Langerhans.

Wat is alvleesklierkanker?

Bij alvleesklierkanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) bij de alvleesklier. Er bestaan verschillende soorten alvleesklierkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende soort alvleesklierkanker is kanker die ontstaat in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier. Dit noemt men een adenocarcinoom. Een adenocarcinoom is een kwaadaardige tumor die gevormd wordt uit klierweefsel. In 2/3 deel van de gevallen ontstaat deze tumor in de kop van de alvleesklier. Dit wordt een pancreaskopcarcinoom genoemd.

In en rondom de kop van de alvleesklier kunnen ook tumoren ontstaan die niet afkomstig zijn van het alvleesklierweefsel zelf. Een tumor kan bijvoorbeeld ontstaan in het weefsel van de papil van Vater, het bovenste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) of van het onderste deel van de galweg. De naam van deze tumoren is dan afhankelijk van het soort weefsel waaruit de tumor oorspronkelijk is ontstaan. Zo onderscheidt men een tumor van de alvleesklier, een tumor van de papil van Vater, een galwegtumor of een dunne darmtumor. We spreken van een periampullaire tumor, wanneer er met weefselonderzoek niet precies kan worden bepaald, uit welk type weefsel een tumor is ontstaan.

Oorzaken alvleesklierkanker

De oorzaak van alvleesklierkanker is helaas (nog) onbekend. Van roken is wel bekend dat dit het risico op alvleesklierkanker verhoogt. Naast roken zijn er nog een aantal factoren waarvan men het sterke vermoeden heeft dat ze het risico op alvleesklierkanker verhogen. Factoren die het risico op alvleesklierkanker verhogen zijn:

 • Overmatig consumeren van dierlijke vetten
 • Overmatig alcohol gebruik
 • Chronische alvleesklierontsteking
 • Erfelijkheid speelt in 5% van de gevallen een rol

Symptomen alvleesklierkanker

Meestal is de tumor al enige tijd in de alvleesklier aanwezig, voordat iemand bepaalde klachten krijgt. Vaak ontstaan de klachten dan ook pas nadat de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan, of in de zenuwbanen rondom de alvleesklier. Het soort klachten is afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Misselijkheid
 • Zeurende pijn in de buik
 • Zeurende pijn in de rug
 • Een verstoord ontlastingspatroon zoals verstopping of vettige ontlasting
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Opgeblazen gevoel
 • Ongewoon veel boeren
 • Problemen met slikken

Wanneer de tumor de galwegen dichtdrukt kan er geelzucht optreden. De ontlasting is hierbij vaak lichtgekleurd en de urine is erg donker.

In een later stadium kan; jeuk, braken, ernstige vermoeidheid en vetdiarree ontstaan. Zeer ernstige verschijnselen die kunnen optreden zijn; darmbloedingen, darmafsluiting en vochtophoping in de buik.

Bovengenoemde klachten betekenen niet direct dat je alvleesklierkanker hebt. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door een andere aandoening. Echter, wanneer je deze klachten langer dan drie weken hebt, dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Deze kan je, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist.

Behandeling

Alvleesklierkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. De keuze is afhankelijk van de situatie, maar de meest toegepaste behandelingen zijn:

 • Operatie
  Wanneer de tumor kan worden verwijderd, dan zal men door middel van een operatie verwijderen. De exacte omvang van de operatie is afhankelijk van de tumor.
 • Chemotherapie
  Dit is een behandeling met celdodende of celdelingremmende medicijnen. Soms wordt chemotherapie toegepast voor of na een operatie.
 • Bestraling
  Bestraling is een plaatselijke behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Bij deze behandeling blijven gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard.
 • Coeliacus-block
  Om erge pijn te bestrijden kan er gekozen worden voor een coeliacus block. Bij deze behandeling wordt met behulp van alcohol, maar dit kan ook een andere stof zijn, de zenuwknoop aangeprikt en lamgelegd.
 • Plaatsen van een buisje
  Wanneer de tumor de galwegen dichtdrukt kan een chirurg een buisje (stent) in de galweg plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de galwegen niet langer verstopt zijn. Klachten zoals jeuk en geelzucht kunnen dan verdwijnen.

 

Bronnen: Kennisplatform Pancreatitis, kanker.nl en KWF

Delen:  
49 reacties op “Alvleesklierkanker, sluipt je leven binnen
 1. Ik heb al zoveel operaties gehad, 24 in totaal, waaronder een hersenbloeding, als ik kanker zou krijgen, ik geen behandeling of operatie meer zou willen. Ik zou direct EUTHANASIE aanvragen.
  Ik ben toch ongehuwd, ben 52 jaar, heb tot over 11 jaar, altijd gewerkt als autocarchauffeur,

  Tot dat ik met zware depressie in de psychiatrie opgenomen ben.

  Ik heb al mijn LEIF-kaart en mijn zal naar de wetenschappen gaan. Www

  Geschreven door Bessy12 op
  • Ik was 52 toen men ontdekte dat ik aalvleesklierkanker had, op de avond voor de operatie zei de dokter geef je 5 % ,het lijkt mij beter om man en kinderen dit te zeggen en afscheid te nemen, dat heb ik gedaan ,dat was erg moeilijk. ben na dat er plaats was (2 maanden wachtlijst ) geopereerd ,kop aalvleesklier weg, galblaas , 17 lymfklieren,stuk darm ,stuk maag .het was zeer zwaar ,6 jaar onder controle ,mijn maag zit een gedeelte aan mijn buik vast , nu ben ik weer de oude ,drink ,op zijn tijd biertje ,rook veel ,werk een beetje bij mijn zoon in t bedrijf ,geniet veel ,vakantie enz ,als ik in t ziekenhuis kom zegt de arts jij bent de enige die na zo’n zware operatie ,nog bij mij komt .dan voel ik mij trots ,ben nu 63 dus 11 jaar geleden ,ik denk nu ik maak er wat van want je weet nooit ,en ik geef de moed niet op ,

   Geschreven door Wervelwind op
   • stop met roken, voor jezelf maar ook voor anderen
    je kind en je omgeving en je voorbeeld
    het maakt heel veel uit
    heb je wel eens een doorsnede van longen gezien
    van iemand die rookt? (en een van die niet rookt)
    je maakt er een zootje van.
    je blijft niet een geluksvogel die het kan navertellen
    neem je verantwoording

    Geschreven door Andrea op
    • Inderdaad, stop met roken. de grootste rotzooi die je maar in je lijf kunt hebben.

     Geschreven door José op
    • Helemaal gelijk in. Ook ik, vrouw, 62 jaar rook niet en nuttig geen alcohol en naarmete ik ouder wordt leef ik steeds een stukje gezonder. Wat ik niet snap is : waarom mensen roken;? Collega’s van mij zijn al meerdere malen gestopt en beginnen zo weer op nieuw. Waar is je ruggengraat?

     Geschreven door kitty op
 2. Ook mag men niet meer reanimeren, als ik iets zou overkomen. Nu maar hopen dat er vlug iets gebeurt.

  Geschreven door Bessy12 op
  • Hallo Bessy,

   heftig en ook wel herkenbaar.
   voel je het steeds zo , logisch dat je er depressief van geworden bent.

   Ik hoop dat je af en toe ook even de zon ziet schijnen.

   Mara

   Geschreven door mara op
 3. Kan je dit krijgen als je een diabetes patiënt type 1 bent?

  Geschreven door Lisane op
  • Als je al zolang vecht is het leven temooi om er mee tekappen. Wat u zegt is dus onzin. En niet leuk.

   Geschreven door Topper op
  • Heel mooi dat u nog zoveel tijd is gegund.
   Uw opmerking over veel roken kan ik echter niet plaatsen. Denkt u dat roken onschadelijk is en wilt u anderen aansporen dat ook ye gaan doen ?

   Geschreven door Ron op
 4. Hoi Lissane,
  Diabetes is geen extra risico voor alvleesklier kanker. De oorzaken en gevolgen van een bepaalde levensstijl en congenitale aanleg is in het artikel goed beschreven.
  Met vriendelijke groet,
  Marinus
  Verpleegkundigen

  Geschreven door Marinus op
  • Wel een gevolg, denk ik? De alvleesklier regelt immers je bloedsuikers? (Ik bedoel dus: als je voor deze kankersoort wordt behandeld, is de kans groot dat je diabetes krijgt)

   Geschreven door Bea op
 5. Gebruik biologische middelen aan
  voedingsproducten.
  Gebruik ook kruiden om je weerstand te verhogen doordat veel voeding uit de winkel teveel toxische stoffen bevatten.
  Kurkuma is een krachtig middel tegen alvleesklierkanker en schaadt ook niet.

  Geschreven door hamala op
  • Slaat nergens op.
   Geen enkel bewijs.

   Geschreven door Wim op
   • Reactie van iemand die niet verder kijkt als zijn neus! Neef van mij gebruikt Wietolie met CBD en Kurkuma, nu ca 3/4 jaar.( via natuur Arts)Is wel regulier op controle. Artsen begrijpen er niets van, tumor bijna verdwenen. Maar zij mogen er ook geen onderzoek naar doen , onder druk van farmaceuten.
    Kijk een op Mediwiet.nl naar de reacties!! Belangrijk dat het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

    Geschreven door Hans.L op
   • Wel degelijk inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kurkuma hét geneesmiddel tegen kanker, allerlei ontstekingen én zelfs tegen Alzheimer is!

    Geschreven door VR op
    • Dat curcumine is het bekendste bestanddeel van kurkuma, de gele kleurstof in kerriepoeder. In de traditionele geneeskunde wordt kurkuma al honderden jaren toegevoegd aan medicijnen tegen zo’n beetje alle kwalen, en recent zijn er berichten dat het met name zou moeten werken tegen de ziekte vn Alzheimer. Vrijwel altijd met de aanname dat curcumine het geneesjrachtige bestanddeel van het poeder is, al maakt het maar een paar procent van de samenstelling uit.

     Maar een meta-analyse van duizenden wetenschappelijke publicaties over curcumine laat nu zien dat er geen enkele dubbelblind, placebo-gecontroleerd klinisch onderzoek tussen zit dat de werking van curcumine bevestigt. Wel een hoop klinische tests die aan alle kanten rammelen en die hooguit suggereren dat curcumine een béétje zou kunnen helpen.

     Terwijl er wel aanwijzingen zijn dat curcumine te slecht in water oplost om makkelijk door het lichaam te worden opgenomen, en onder fysiologische condities instabiel is. Dat zou inhouden dat het eigenlijk helemaal niet kán werken als medicijn. De farmaceutische R&D zou zo’n molecuul in elk geval meteen afserveren als kansloos.

     Geschreven door wim op
     • In india wordt curcuma veel verwerkt in voeding, het schijnt ook dat het vloeibaar veel beter wordt opgenomen.

      Geschreven door evita op
 6. Fijn om te weten Hamala!

  Geschreven door activerunner op
  • Met kurkuma moet je erg oppassen

   Geschreven door diros op
   • Waarom moet je met kurkuma oppassen?

    Geschreven door Anoniem op
 7. Geloof dat alle bewerkte voeding niet goed is voor de ‘lange’ duur van leven.
  Daarom onderstreep ik nogmaals het belang van biologische op natuurlijke wijze verbouwde groentes een must is voor de onthaastte mens.
  Gun jezelf rust en verdiep je in de cittaslow van gezond leven!

  Geschreven door bbR-W op
  • Dat vind ik altijd xo mooi ,U moet biologisch gaan eten.
   De hele voedingsindustrie is naar de kloten geholpen.
   Daarbij ,vroeger was alles biologisch en veelal onbespoten.
   Maar het moet allemaal sneller groeien en al die dieren die allerlij medicijnen krijgen.
   Het ligt voornamelijk aan het eten dat mensen ziek worden. Door alle middelen die gebruikt worden om ons voedsel op te pompen.En niet te vergeten stress dat het werk met zich mee brengt de druk het pensioen en noem maar op.
   Rust is het beste medicijn.

   Geschreven door Pedro op
   • Hier lees ik de juiste conclusie. Als de voedingsindustrie niet zo met geld verdienen te maken had. Zouden weer een stuk gezonder door worden.

    Geschreven door Omakoe op
 8. ik heb sinds half jaar op gezette buik en moeilijke ontlasting en kan heel weinig eten verdragen bij mdl arts geweest maar ze denken aan een ontstekking maar is niet zeker te zeggen wat nu graag reactie groetjes chris

  Geschreven door danger op
  • Hoi Chris, het kan ook vitamine b12-gebrek zijn! Ik had een ‘rare’ buik en moeilijke ontlasting die gewoon niet liep zeg maar. En nog veel meer irritante klachten die ik en mijn dokter al jaren normaal vonden. Na een aantal injecties met b12 was dat (bijna) allemaal over. Ik wist niet wat me overkwam. Ook stonk mijn poep niet meer zo abnormaal.

   Geschreven door Silvia. op
 9. Danger niet aarzelen maar als het niet goed voelt onderneem actie! Je lichaam geeft aan wat wel en niet juist is. Mensen leer eens naar je lichaam luisteren,Helaas is onze maatschappij zo materialistisch dat alles draait om werken werken en geen welzijn! Dit gaat zich vroeg of laat wreken. Er zijn landen waar mensen het materieel minder hebben, maar wel leven en in NL is het geleefd worden! Zelf zat ik aardig aan de grond en zie het nog steeds niet zitten geestelijk dan, na een hartinfarct in 2013 waar ik pas later achterkwam 3 vernauwde vaten door stress en daar blijf ik bij, dokter beweert cholesterol, yeah my ass. Belangrijkste is dat ik mijn gezondheid behoud, maar ja de k*^tgemeente : werken werken werken. Nee zorg goed voor je lijf, er is meer dan werk in het leven, en niets uit verpakking maar vers eten klaarmaken. Is niet makkelijk om te overleven in NL en ben het aardig spuugzat, maar klein krijgen ze me niet aan allen sterkte!

  Geschreven door Albert op
  • Hallo Danger, ik lees in je bericht dat, je dokter (huisarts) beweerd dat het aan je cholesterol zou liggen, ik heb de uitleg van Professor Dr. Walter Hartenbach gelezen in zijn boek ”De cholesterol Leugen”.
   Misschien kun je hem dit dan ook laten lezen.

   Geschreven door Kennis maakt weerbaar. op
  • Magnesium capsules of voetbad helpt echt heel goed voor de stoelgang, zelf ondervonden.

   Geschreven door Martina. op
 10. Mijn vriendin is helaas vier maanden geleden overleden aan alvleesklier kanker. 48 jaar oud. Als er 1 gezond leefde, was zij het wel. Had een winkel in biologische producten en reformprodukten. Het zal allemaal best heel gezond zijn, maar helaas geen garantie.

  Geschreven door Margriet op
  • Hallo Margriet,
   Wat vreselijk zuur dat je vriendin nog niet heeft geweten van de nieuwste ontdekking van de eeuw op het gebied van kanker.
   Er is een nieuwe ontdekking gedaan in Frankrijk door een bekende oncoloog/onderzoeker waarmee we op een simpele en niet giftige manier kanker te lijf kunnen gaan. Het zijn twee voedingssupplementen die helpen om het motortje wat ieder celletje in ons lichaam heeft, ( mitochondrie) weer te helpen repareren. Het heet metabolische behandeling en iedereen kan het vrij kopen in de biologische winkels of bestellen op internet en innemen als kanker geconstateerd wordt. Plus geen suikers meer eten! Daar groeien en vermenigvuldigen kankercellen namelijk van!!
   Dat heb ik eind oktober 2016 ook gedaan nadat ze bij mij 4e stadium longkanker constateerden met uitzaaiingen in de hersenen, ruggewervel en bijnier. N paar maanden had ik nog. Chemo dus geweigerd en bestraling ook. Ik koos voor kwaliteit van leven voor die korte tijd die me restte. Gelukkig ontmoette ik de ontdekker van deze nieuwe behandeling in Parijs en daar ben ik daar toen mee begonnen, plus het dieet natuurlijk want ik wilde die kanker ook afremmen. Nu 14 maanden later heb ik een leven als n prins, voel me goed en doe alles wat ik leuk vind. Er zijn bijna geen uitzaaiingen meer (eentje nog bij de laatste scan) en de longtumor is grotendeels afgestorven!!
   Het werkt dus!!! En ik ben inmiddels een van de honderden overlevenden met zijn methode.
   Er zijn nog maar enkele mensen in Nederland die weten van deze laatste ontdekking.
   Dr. Laurent Schwartz heeft de ziekte kanker grondig bestudeerd ( ruim 20 jaar) en ontdekte dat het een metabolische ziekte is die eigenlijk goed te behandelden is als men het immuunsysteem van het lichaam in tact laat en juist verbetert ( metabolische behandeling) in combinatie met een glucoseloos dieet.
   Daarover heeft hij een boekje gepubliceerd waardoor iedereen het kan begrijpen en toepassen. Helaas is het nu alleen nog in het Frans beschikbaar, maar er wordt gewerkt aan een Engelse uitgave en ik ben bezig te helpen om het in het Nederlands uitgegeven te krijgen.
   Google of YouTube anders maar op dr Laurent Schwartz , traitement metabolique of metabolic treatment of op een conferentie van zijn collega-wetenschapper en onderzoeker Thomas Seyfried (rethinking cancer op YouTube).

   Ik wens je in ieder geval veel sterkte met het verlies van je vriendin!

   Geschreven door Edo op
   • Alhoewel ik uw verhaal niet in twijfel wil trekken, ben ik zelf het levende bewijs van het feit dat de stelling van deze arts niet altijd klopt. Ik heb een auto-immuunziekte en ben daarnaast 6 jaar geleden geconfronteerd met borstkanker. Mijn immuunsysteem werkt goed, eigenlijk te goed zodat mijn lichaam tegen zichzelf gekeerd is, dat zou met uw bewering in mijn geval dus onmogelijk zijn!
    Een dergelijke ontdekking(en contra onderzoek) zou altijd in medische bladen moeten verschijnen waarvan ik zeker weet dat dit hier niet het geval is. Dat U er persoonlijk baat bij heeft gevonden is fijn maar omdat u allerlei irrelevante zaken zoals bevestiging van collega’s en conferenties daaromtrent opvoert als bewijs vind ik stuitend..Commerciel belangen inzake vertalingen hebben mijn inziens hier ook helemaal niets mee te maken!

    Geschreven door heart of lupus op
 11. November 2007 Ik had al een paar dagen lang een zeurend gevoel in de buik. Op een vrijdag avond werd het plots zo heftig dat niet meer wist wat te doen. Een vriend van me heeft me naar de hap gebracht. De arts had de diagnose snel gesteld een acute pancreatitus met loeiende sirenes naar het Erasmus MC gebracht. het was al snel duidelijk het was geen acute maar een chronische pancreas ontsteking. Deze werd veroorzaakt door een vernauwing. Ik begon met 2 maal 5 mg morfine in 2012 gebruikte ik soms 800 mg per dag. Ik lag meer in het ziekenhuis dan ik thuis was. OP 13 Augutus werd er een groot gedeelte van de pancreas verwijderd. natuurlijk gelijk diabetisch patient Nu ben ik pas op de goede weg en ben ik 2 weken gestopt met de morfine. Nu gaan we de rest afbouwen nl de Amitrptiline, de Arxocia en de methadon. Ik hoop ook binnen kort weer aan het werk te gaan. Maar mijn gedachten is bij iedereen die een alvleesklier probleem hebben. Sterkte allemaal maar blijf vechten met een sprankje humor.

  Geschreven door Renevh57 op
  • Heb ik ook gehad.
   Bij mij kwam die ontsteking door de alcohol.
   Mijn ontlasting verschilde elke dag qua kleur.
   Ik weet nu waar dat vandaan komt : ” ik schijt zeven kleuren “.
   Op een dag kon ik niet meer van de pijn, en bracht me moeder mij naar het Beverwijkse Rode kruis ziekenhuis.
   Was best druk, maar mensen op de Spoedeisende hulp met buikpijn gaan meteen voor…
   Gelijk allerlei onderzoeken gekregen en kreeg al snel de diagnose. Pancreatitis .
   Geen idee wat dat was, maar na snelle uitleg kreeg ik meteen twee zaken vocht.
   Sinds die dag ( 7-2015 ) geen druppel meer aangeraakt.

   Geschreven door Michel op
 12. Hallo dat vind ik echt zielig hoor.. Ik snap u wel dat u beu van alles word. Maar blijf positief.
  Ik ben ook hartstikke ziek, zoveel operaties ondergaan. Nu moet ik gaan dyaliseren, ben opzoek naar een donor. Ik hoop dat er ook een wonder voor mij bestaat dat er een donor zich meld. Heb teveel operaties gehad en nu doen mijn nieren het niet meer, dat ik soms denk ik laat die tas vol met medicijnen en neem niksmeer in. Is goed zo. Ben wel nog erg jong 53 jaar.
  maar dan denk ik misschien kan er nog een wonder gebeuren.

  Geschreven door Capten op
 13. mijn man heeft al anderhalf jaar last van opgezette buik vette ontlasting slik problemen misselijk valt af soms bloed in zijn ontlasting
  We zijn direct naar huisarts gegaan daar kreeg hoj dirrct de stempel pds.
  Nu zijn we eindelihk in het mc rotterdam terrcht gekomen daar gaan ze een woensdag een mri scan doen ik hou me hart vast denk zelf aan alvleesklierkanker.

  Geschreven door gerda op
  • ik heb in april 2010 alvleesklierkanker gehad.

   ben in het Radboud geholpen met een whipple operatie daarna 6 maanden chemo.

   en ik doe nu weer alles,
   werken en veel sporten en ben nu 53 geworden

   Geschreven door Huub op
   • wat doet het deugd dit te horen, een vriendin van ons start volgende week ook met direct zwaarste chemo, dus ik zie dat het bij jou nu 7 jaar geleden is, dank we hebben terug hoop.

    Geschreven door marie op
    • Hallo,
     Er is een nieuwe ontdekking gedaan in Frankrijk door een bekende oncoloog/onderzoeker waarmee we op een simpele en niet giftige manier kanker te lijf kunnen gaan. Het zijn twee voedingssupplementen die helpen om het motortje wat ieder celletje in ons lichaam heeft, ( mitochondrie) weer te helpen repareren. Het heet metabolische behandeling en iedereen kan het vrij kopen in de biologische winkels of bestellen op internet en innemen als kanker geconstateerd wordt. Plus geen suikers meer eten! Daar groeien en vermenigvuldigen kankercellen namelijk van!!
     Dat heb ik eind oktober 2016 ook gedaan nadat ze bij mij 4e stadium longkanker constateerden met uitzaaiingen in de hersenen, ruggewervel en bijnier. N paar maanden had ik nog. Chemo dus geweigerd en bestraling ook. Ik koos voor kwaliteit van leven voor die korte tijd die me restte. Gelukkig ontmoette ik de ontdekker van deze nieuwe behandeling in Parijs en daar ben ik daar toen mee begonnen, plus het dieet natuurlijk want ik wilde die kanker ook afremmen. Nu 14 maanden later heb ik een leven als n prins, voel me goed en doe alles wat ik leuk vind. Er zijn bijna geen uitzaaiingen meer (eentje nog bij de laatste scan) en de longtumor is grotendeels afgestorven!!
     Het werkt dus!!! En ik ben inmiddels een van de honderden overlevenden met zijn methode.
     Er zijn nog maar enkele mensen in Nederland die weten van deze laatste ontdekking.
     Hij is niet persé tegen chemo, simpelweg omdat de totaaloplossing er nog niet is, maar bewezen is nu zeker dat een metabolic treatment met Hydroxycitrate en Sodium-R-Lipoate een groot deel van de genezing op zich neemt et tevens vele akelige neveneffecten van chemo verkleint omdat het het lichaam sterker helpt maken.
     Dr. Laurent Schwartz heeft de ziekte kanker grondig bestudeerd ( ruim 20 jaar) en ontdekte dat het een metabolische ziekte is die eigenlijk goed te behandelden is als men het immuunsysteem van het lichaam in tact laat en juist verbetert ( metabolische behandeling) in combinatie met een glucoseloos dieet.
     Daarover heeft hij een boekje gepubliceerd waardoor iedereen het kan begrijpen en toepassen. Helaas is het nu alleen nog in het Frans beschikbaar, maar er wordt gewerkt aan een Engelse uitgave en ik ben bezig te helpen om het in het Nederlands uitgegeven te krijgen.
     Google of YouTube anders maar op dr Laurent Schwartz , traitement metabolique of metabolic treatment of op een conferentie van zijn collega-wetenschapper en onderzoeker Thomas Seyfried (rethinking cancer op YouTube).

     Geschreven door Edo op
     • Hebben die supplementen ook een naam waaronder je ze kan kopen ?

      Geschreven door Jannie op
 14. Kurkuma en wiet olie plus kokos olie zijn aan te raden tegen kanker, zijn goedkope middelen en overal te koop, de werking er van is al lang bewezen maar de pillen draaiers geven liever chemo of andere troep wat dus je lichaam kapot maakt, uit eindelijk gaat het allemaal om geld en niet om de mens.

  Geschreven door charly op
  • Inderdaad zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar middelen die niet in de reguliere geneeskunde worden gebruikt. Er zijn ook middelen bewezen als werkzaam. Ik ben het helemaal zat dat de reguliere geneeskunde alternatieve wegen afdoet als: niet bewezen. Hoeveel chemotherapie wordt er wel niet gegeven? Chemotherapie is ook niet wetenschappelijk bewezen. Die wordt je door de strot gedrukt door uit te gaan van statistieken. Bovendien gaat men uit van de “gemiddelde mens” , terwijl de meeste mensen niet de gemiddelde mens zijn. Dat maakt het voor ieder individu weer anders.

   Geschreven door Charley op
   • Beste Charley,
    Wat u schrijft is deels waar en deels inmiddels ontrafeld door een pientere oncoloog uit Parijs die het beu was mensen nog langer te bombarderen met gif. Hij is de laatste 20 jaar vol in research gedoken en ontdekte door het werk van prof. Otto Warburg te studeren dat de medische wetenschap op de verkeerde weg zat!!! Hij doet in zn boek(je), t is geen pil, ook de ware cijfers van de laatste 50 jaar uit de doeken betreffende de werking van chemo en de WARE overlevingen!!!
    Zijn ontdekking is veel simpeler dan we allemaal durven vermoeden. Kanker is een metabolische ziekte en kan redelijk simpel en niet giftig bedwongen worden. We kunnen er prima mee leven en oud mee worden zelfs!!
    Hallo,
    Er is een nieuwe ontdekking gedaan in Frankrijk door een bekende oncoloog/onderzoeker waarmee we op een simpele en niet giftige manier kanker te lijf kunnen gaan. Het zijn twee voedingssupplementen die helpen om het motortje wat ieder celletje in ons lichaam heeft, ( mitochondrie) weer te helpen repareren. Het heet metabolische behandeling en iedereen kan het vrij kopen in de biologische winkels of bestellen op internet en innemen als kanker geconstateerd wordt. Plus geen suikers meer eten! Daar groeien en vermenigvuldigen kankercellen namelijk van, maar dat wordt inmiddels al meer en meer bekend al tref je nog steeds ziekenhuizen aan waar ze kankerpatiënten na een test TEP-scan of biopsy iets zoets aanbieden!!!

    Er zijn nog maar enkele mensen in Nederland die weten van deze laatste ontdekking.
    Dr Schwartz is niet persé tegen chemo, zeker niet als het om een milde doelgerichte ondersteuning van het traitement metabolique gaat, simpelweg omdat de totaaloplossing er nog niet voor alle soorten kanker is, maar bewezen is nu zeker dat een metabolic treatment met Hydroxycitrate en Sodium-R-Lipoate een groot deel van de genezing op zich neemt et tevens vele akelige neveneffecten van chemo verkleint of wegneemt omdat het het lichaam sterker helpt maken.
    Dr. Laurent Schwartz bestudeert de ziekte kanker grondig (ruim 20 jaar) en ontdekte dat het een metabolische ziekte is die eigenlijk goed te behandelden is als men het immuunsysteem van het lichaam in tact laat en juist verbetert ( metabolische behandeling) in combinatie met een glucoseloos dieet.
    20.000 muizen zijn ons al voorgegaan in het genezingsproces en ook op mensen werkt het met prachtige resultaten! Zelfs pancreaskanker kan ermee bedwongen worden!!
    Ik ben inmiddels een van de honderden overlevenden met zijn methode.

    Daarover heeft hij een boekje gepubliceerd “CANCER un treatment simple et non toxique”, waardoor iedereen het kan begrijpen en zelf kan toepassen. Helaas is het nu alleen nog in het Frans beschikbaar, maar er wordt gewerkt aan een Engelse uitgave en ik ben bezig te helpen om het in het Nederlands uitgegeven te krijgen.
    Zelf vertaalde ik veel via het vertaalprogramma DEEPL op internet.

    Google of YouTube anders maar op dr Laurent Schwartz , traitement metabolique of metabolic treatment of op een conferentie van zijn collega-wetenschapper en onderzoeker uit Baltimore, Thomas Seyfried (rethinking cancer op YouTube).
    Dan ziet u de onlangs gepresenteerde officiële conferentie voor oncologen in het nr 1 kankercentrum van Europa , het Gustav Roussy kankerinstituut in Parijs door prof. Dr. Thomas Seyfried!
    De ontdekking van Schwartz samen met een ketogeen dieet en het weglaten van glutamine is nu het laatste succes op weg naar totale genezing!!
    Helaas is er voor de farmaceutische industrie geen stuiver aan te verdienen en wordt dit op dit moment ook zelfs door hen tegengewerkt!!
    Maar dat is een ander en heel lang hoofdstuk….

    In ieder geval is er nu EINDELIJK een nieuwe en gezondere, hoopvolle en helende weg ingeslagen!! Een zeer belangrijk keerpunt in de ontzettend pijnlijke, vaak mensonterende weg van chemo in de afgelopen 60 jaar!

    Geschreven door Edo op
 15. Ik hoop, dat het boekje “CANCER” ook in het Nederlands wordt uitgegeven.
  Mijn vriendin werd gisteren gecremeerd, ze wist 2 weken geleden pas, dat ze kanker had aan de alvleesklier, door `n leverpunctie zagen ze dat!

  Geschreven door Pauline Top op
 16. Ik zie hier sterke aanbevelingen staan over kurkuma, maar er staat niet bij dat dit samen met zwarte peper gebruikt moet worden om opname in het lichaam mogelijk te maken.
  Bij deze.

  Geschreven door Heni op
  • Klopt. Had ik ook geschreven.
   Moet echt samen.

   Geschreven door Martina. op
 17. In Nederland zijn er voldoende gerenommeerde artsen die zeker dezelfde kennis in huis hebben als de genoemde Franse artsen, Dr. Veldhuizen, gepensioneerd patholoog anatoom, zijn columns op Orjana zijn zeer verhelderend.

  Geschreven door Abracadabra op
 18. lieve mensen, mijn ervaring met kurkuma is niet zo prettig; heb namelijk ontdekt dat ik er erg allergisch voor ben, zou mijn aangezicht, armen en benen openkrabben van de jeuk. Mijn huisarts heeft dit in mijn dossier opgenomen zodat hij niet vergeet me nooit meer medicijnen voor te schrijven waar kurkuma in verwerkt zit. Wees dus voorzichtig, veel moed toegewenst aan allen die het nodig hebben!

  Geschreven door inge op
 19. “Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson.Ik laat nu een gezond leven na de afgelopen 1 jaar, ik ben nu vrij van kanker na de toepassing en het gebruik. contact voor uw medicatie via e-mail: [[email protected]] Ik wens u het allerbeste en een gelukkige genezing. Bedankt en God zegene u voor uw hulp, ik zal u blijven helpen bij het bestrijden van kanker in de wereld.
  oprecht
  Brown Kyanne Michelle
  Chicago

  Geschreven door Brown Kyanne Michelle op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief