Erfelijkheid

  • #1

    Beste,

    Mijn vraag gaat over de mogelijkheden omtrent deelname erfelijkheidsonderzoek.

    De situatie is als volgt;

    Toen ik 8 was kreeg mijn moeder borstkanker. Ze was destijds eind 30. Daarna kreeg ze alvleesklier kanker en andere uitzaaiingen . Toen ik 10 was is zij hier helaas aan overleden.

    Mijn vader heeft prostaatkanker gehad en is uiteindelijk overleden door melanoom kanker.

    Ook mijn opa (moeders kant) is overleden door prostaat kanker.

    Kortom, een hoop van deze vervelende ziekte in mijn naaste omgeving.

    Ik zou mij daarom ook graag laten onderzoeken op het BCRA gen.

    Ik lees dat de ouder die kanker krijgt eerst getest moet worden op het gen voordat kinderen worden onderzocht. Helaas is dit bij mijn moeder niet gedaan. Wellicht werd dit destijds nog niet gedaan.

    Mijn vraag is dan ook of ik in aanmerking zou kunnen komen voor een erfelijkheidsonderzoek met deze geschiedenis. Ondanks dat mijn ouders niet zijn getest.

    Alvast bedankt!

    Reageer
    #2

    WANNEER KOMT IEMAND IN AANMERKING VOOR DNA ONDERZOEK? Bij erfelijkheidsvragen over BRCA kan de huisarts je doorverwijzen naar een klinisch geneticus. Een klinisch geneticus is een arts gespecialiseerd in erfelijkheid. Er wordt dan gekeken of er mogelijk sprake kan zijn van erfelijke aanleg.
    https://brca-mutatie.nl › brca-en-te...
    BRCA EN TESTEN - BRCA

    Je zou deze vraag beter bij je huisarts neer kunnen leggen.
    Dat is degene die je kan verwijzen naar een instantie waar men je verder helpen kan.

    Reageer
    #3

    Ja je komt zeker in aanmerking zonder dat de ouders eerst getest zijn. Mijn broertje, zus en ikzelf zijn eerst getest en daarna pas 1 van onze ouders.

    Reageer
    #4

    Ik moet het anders zeggen. Mijn zus kreeg deze ziekte. Toen heeft ze een DNA test laten uitvoeren. Toen ze dragen bleek te zijn van het gen kwamen mijn broertje, vader en ik automatisch in aanmerking voor het de dna test. Dus mijn zus is eerst getest zonder dat een van onze ouders is getest

    Reageer
Reageer op: Erfelijkheid


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief