Vergrote milt ontdekt

  • #1

    Beste ,

    Ik ben co assistent en vandaag is bij echo oefening ontdekt dat mijn milt 15cm is waar hij normaal iets van 12cm mag zijn. Radioloog heeft het vandaag herhaald en bevestigd.

    Ik heb vandaag een volledig bloedbeeld aangevraagd met AlAT en ASAT. het bloedbeeld was volledig in orde en ik heb geen afwijkingen. ALAT was met 42 iets op de bovengrens.

    Ik heb absoluut geen symptomen en voel prima. Ook geen pijn oid. Dit zit me toch niet helemaal lekker. Een anatomische variatie van 3 cm verschil in grootte? Moet ik een hematoloog bezoeken of hierbij laten?

    Iedereen zegt dat ik me niet te druk moet maken, maar zijn mijn zorgen terecht?

     

    Groeten

    Reageer
    #2

    Vergeten te vermelden: ik ben bang dat er een lymfoom gemist zou worden. Ik heb verder echter geen lymfeklieren oid.

    Reageer
    #3

    Er kunnen meerdere redenen zijn waarom de vergroot is.  Als coassistent zou je dat eigenlijk moeten weten. Je had ook niet alleen je Alat en Asat moeten laten controleren, maar een uitgebreid bloedbeeld moeten vragen met een differentiatie van de witte bloedcellen.  De functie van de milt, zou na 3 jaar opleiding bekend moeten zijn. Ik zou wel een hematoloog raadplegen

    Reageer
    #4

    Ik heb ook een differentiatie aangevraagd, deze was in orde. Ik bedoelde met een vbb leucos differentiatie, trombos, erys, hematocriet, hb.  Ik weet de redenen wel, mononucleosis, lymfomen, all, cll, syst infecties, enzovoort.

    De functie is me ook bekend. Het is meer dat ik een leuk leven had en nu dit op m'n dak krijg. Nu ben ik oppeens van co assistent naar mogelijk kanker patiënt verhuisd.

    Reageer
    #5

    dat had je er niet meteen bijverteld...

    Maar niet meteen zo somber gaan denken, dat is gezien de bloeduitslagen ook weer wat overdreven.

    Een simpele EBV infectie kan al voor een vergrote milt zorgen.

    Doorgaans is het zo, dat wanneer er sprake is van een vergrote milt, dit ontstaat omdat de milt bloedlichaampjes aan de bloedstroom onttrekt. Een eerste indicatie is dan een afwijkend bloedbeeld (differentiaal).  Maar ook druk van buitenaf op de aders van de milt of naar de lever kunnen een oorzaak zijn. Zo ook een anatomische variatie.

    Je zou een bloedeiwitbepaling kunnen laten doen om te kijken of er onderliggende aandoening is. Ook de doorbloeding van de milt zou bekeken kunnen worden.

    Raadpleeg ook eens de Merck Manual

    Reageer
    #6

    Bedankt Tandor,

    ik heb het ook met een huisarts overlegd, maar deze zegt dus dat hij niet eens wist dat een groter dan 12 cm milt vergroot was. Hij zei dat als de diff enz goed was ik me geen zorgen hoefde te maken. Maar ik weet niet of dat betrouwbaar is.

    Maargoed een lymfoom kan primair in de milt zitten. Dan is m'n diff ook gewoon goed. Ik heb echter geen B symptomen, als die echo niet gemaakt zou zijn zou ik nu een vrolijke co zijn zonder zorgen.

    Een lymfoom kan dus nog altijd. De radioloog vond mijn milt op echo groter dan normaal maar niet abnormaal van structuur of verdikt, ondanks dat defecten wel zichtbaar zou kunnen zijn op een CT.

    Ik ga gewoon m'n werkleven tegemoet Tandor en dan wil ik niet nadenken over het hebben van een lymfoom, zoals natuurlijk ook voor andere mensen geldt.

    Ik voel.me verder dus echt uitstekend, nu alleen nerveus door dit gedoe.

    De radioloog belde me nog net en ze hebben het overlegd en gezegd dat ik me niet druk moet maken. Maar toch zegt iets in me dat 3 cm flink is.

    Reageer
    #7

    Als een lymfoom de oorzaak zou zijn van het vergroten van de milt, was de functie ook vermindert en zou je verwachten dat je nog andere klachten had. Ik zou me zelf ook geen zorgen maken, zonder klachten en zonder een afwijkend bloedbeeld. Er zijn nog wat onderzoeken die je zou kunnen doen via een hematoloog, als je het niet van je af kunt zetten.

    Zie het als leermoment:  zo heb je zelf ervaren, wat de impact voor een patiënt is, als er zo'n vaststelling wordt gedaan en gelanceerd in de vrije ruimte ook al is die onschuldig...

     

     

    Reageer
    #8

    Bedankt Tandor,

    Maar zou het niet kunnen dat ik er erg vroeg bij ben? Ik zit vandaag al hele dag in zak en as en ben van mijn coschap ontheven vandaag.

    Morgen ga ik weer verder maar ik heb moeite om het inderdaad van me af te zetten. Een vergrote milt is toch niet idiopatisch?

    Op internet lees je uiteraard alleen maar worst case scenario ervaringen. Een lymfoom kan toch ook vaak symptoomloos zijn?

    Het is zeker een leermoment, je wilt de molen wel zo goed mogelijk verzorgen waar de patiënt in komt maar als je er zelf in komt is het verschrikkelijk. Beetje hypocriet maargoed.

    Ik kan wel zeggen dat ik last heb van acne op m'n rug, al heel m'n leven. M'n rug zit dan vol duizenden ontstekingen. Verder heb ik een hidranitis gehad onder mijn oksel. Was een flinke bal maar is nu bijna weg. Ik heb wel wat overgewicht. (100kg bij 185cm).

    Ik kan makkelijk 3 wedstrijden spelen (Scheidsrechter) op een dag. Daar ben ik niet vermoeid voor.

    Milt was niet palpable bij de huisarts.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Zoals ik al schreef:  Er zijn nog wat onderzoeken die je zou kunnen doen via een hematoloog, als je het niet van je af kunt zetten. Bespreek het met een hematoloog...Voor jou makkelijk toegankelijk.

    Reageer
    #10

    Ik ben bij de hematoloog geweest tijdens mijn coschap. Hij zat al ruim 25 jaar in het vak. Hij vond mijn 15 cm milt niet groot en zei ook dat ik Fors was als verklaring. Verder geen symptomen en toevalsbevinding. Lab was ook niet direct dus aanwijzend voor iets zei hij. Toen ik zei dat hij alleen groot was een verder niks bijzonders op de echo te zien was zei hij dat ik me niet druk om moest maken. Was niks aan de hand volgens hem.

    Reageer
    #11

    Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

    Reageer
    #12

    Beste Tandor,

    We zijn inmiddels bijna 10 maanden verder. Ik heb mijn coschappen prima doorstaan, natuurlijk af en toe moe maar dit kan natuurlijk.

    Ik heb verder geen klachten die bij leukemie of lymfoma horen (dwz de klachten die je zou uitvragen in anamnese). Mijn bloedbeeld is niet opnieuw getest.

    Ik voel me verder niet ziek en op zich prima gedurende het jaar ook geen koorts gehad o.i.d.

    Ikheb een foto van mijn torso aan het einde van deze post gedaan, het lijkt alsof links onder ribbenboog wle anders is als rechts. Dit is echter al maanden onderveranderd zo, misschien had ik het altijd wel. Zou naar jouw mening de foto kunnen wijzen op een zichtbare vergrote milt of zou het eerder bij m'n (vooral links) scoliose kunnen passen?

    https://ibb.co/heOBMc (links op de foto is ook links in werkelijkheid)

    Tandor, ook jouw mening gezien mijn beeld na 10 maanden, hoe waarschijnlijk is een lymfoom of leukemie nu nog?

    Groeten

     

    Reageer
    #13

    Het is moeilijk om er zonder fysiek onderzoek iets over te zeggen. Ik kan me niet voorstellen dat het van de milt is. Dan zou je milt toch echt fors moeten zijn gegroeid en zou je toch een serie van andere klachten hebben. Ik denk dat je je er geen zorgen over moet maken

    Reageer
    #14

    Bedankt Tandor. Welke klachten zou ik snap naar jouw mening op moeten letten?

     

    Groeten

    Reageer
    #15

    Buikpijn in je bovenbuik aan de linkerkant. Deze pijn kan uitbreiden naar je linkerschouder.
    Een zwelling in je buik ongeveer ter hoogte van je ribbenboog.
    Snel het gevoel hebben dat je vol zit, ook al heb je maar weinig gegeten. De reden hiervoor is dat de vergrote milt tegen de maag drukt.
    Bloedarmoede.
    Vermoeidheid.
    Regelmatig last hebben van infecties.
    Gemakkelijk bloeden en blauwe plekken krijgen. Dit komt door een vermindering van het aantal bloedplaatjes.

    Reageer
Reageer op: Vergrote milt ontdekt


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief