zwelling sleutelbeen/borstbeen/borst

 • #1

  Hallo allemaal,

  Ik loop nu ongeveer 3 weken rond met een bultje op mijn borstsleutelbeen gewricht tot aan de helft van mijn (rechter)sleutelbeen.

  De dokter heeft bij mij in eerste instantie de diagnose ontsteking gesteld, waarvoor ik medicijnen heb gekregen.

  Deze hebben de zwelling echter niet doen afnemen en ik kreeg last van jeuk, waarschijnlijk ivm overgevoeligheid voor het medicijn. In ieder geval geen zin meer om daar mee door te gaan!

  Toen heeft de dokter me voor een rontgenfoto gestuurd, waar geen afwijking op het bot of kraakbeen te zien was maar waar wel als notitie bij stond: raadzaam om echo te laten maken.

  Wat zou dit betekenen?? Heb ik toch een ontsteking?? Of betekent het dat het gewoon opgezette klieren zijn, of zullen ze soms iets gezien hebben op de rontgenfoto? Ik maak me redelijk zorgen maar gelukkig kan ik (vergeleken met andere echo's) redelijk snel terecht.

  Het lastige is alleen dat de klachten zich uitbreiden en ik geen verband zie tussen de pijnaanvallen en mijn houding of omgeving..

  Reactie
  #2

  Mijn naam is trouwens tamara.

  Reactie
  #3

  Tamara ik wens je veel sterkte.
  ik hoop dat het allemaal meevalt, maar zo'n zwelling moet goed nagekeken worden, het kunnen inderdaad opgezwollen klieren zijn, maar dan willen de artsen wel graag achter de oorzaak zien te komen.
  is er al bloedonderzoek gedaan?
  groetjes, Brenda

  Reactie
  #4

  Klieren zwellen meestal als gevolg van een ontsteking. Toch vond de huisarts deze klier verdacht. Supraclaviculaire klieren worden soms gevonden als gevolg van een metastasen.

  Reactie
  #5

  Het is fijn dat de röntgenfoto negatief is want bij erg grote klieren wordt toch ook gedacht aan kanker. En dat moet verder onderzocht worden. Eerst een echo, later misschien een CT, en als het dan nog niet duidelijk is een punctie om het weefsel onder de microscoop te beoorelen. Een onzekere situatie dus.

  Reactie
  #6

  Hallo,

  Dank jullie allemaal voor de reacties.
  Begin november heb ik een afspraak voor een echo in het ziekenhuis, het ziet er naar uit dat ik tot die tijd maar gewoon moet afwachten.

  In reactie op Brenda:
  Omdat de huisarts dacht dat het ook wel eens om reuma kon gaan heeft deze een bloedonderzoek naar ontstekingen en reumafactor gedaan. hier kwam niets uit, toen liep ik echter al een week er mee rond. Omdat de medicijnen tegen ontsteking ook niet geholpen hebben heeft ze dat idee maar laten varen.
  Verder is er niets onderzocht in het bloed.

  Reactie
  #7

  Tamara, als er intussen ontwikkelingen zijn, of als je meer weet, wil je dit dan laten weten. Als we je kunnen helpen, graag. En sterkte de komende weken met de onzekerheid.

  Reactie
  #8

  Hallo Els,

  Ik weet niet in hoeverre ik het ontwikkelingen kan noemen, maar ik merk dat de pijn verder gaat dan alleen het knooppunt van het sleutelbeen/borstbeen.

  Tot aan ongeveer de helft van mijn rechtersleutelbeen, waar de verdikking zit is het er omheen vooral gevoelig. Ook lager, bij de borst is het gevoelig. Soms denk ik dat ik iets afwijkends voel, maar dat durf ik niet zeker te zeggen, omdat dat voor mij teveel lijkt op een reden zoeken in plaats van vinden. Omdat alles zo vaag en onzeker is nog.

  Ik ben er over na aan het denken om nog een keer bij de huisarts langs te gaan voordat de echo plaatsvindt maar ben tegelijkertijd bang dat ik me aanstel of juist het tegenovergestelde daarvan.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Het kan zeker geen kwaad je bewustzijn goed op deze plek te richten en proberen te voelen waar de pijn exact zit. Misschien zijn er bewegingen die de pijn doen toenemen, misschien is er een houding waarin je geen pijn hebt of misschien neemt de pijn steeds iets toe.

  Ik denk dat de huisarts op dit moment weinig voor je kan betekenen, behalve spoed te zetten achter de echografie. Wanneer heb je een afspraak voor de echo?

  Reactie
  #10

  Beste Maria,

  Volgende week woensdag heb ik de afspraak voor de echografie.

  De reden waarom ik eerst langs de huisarts langs wilde gaan is omdat ik merk dat de pijn zich uit lijkt te breiden en om door haar er naar te laten kijken.. Ik kan dat gewoon niet meer objectief.

  Reactie
  #11

  Als de klachten toenemen en u maakt zich hier zorgen over, ga dan gerust even naar de huisarts. Daar is de huisarts voor. Bovendien is een week in onzekerheid niet eenvoudig en daarbij kan de huisarts de nodige en juiste steun en informatie bieden omdat de huisarts u als patiënt goed kent.

  Reactie
  #12

  Vandaag ben ik in het ziekenhuis geweest en een echo gehad van het sleutelbeen. Op de echo was volgens de arts echter niets te zien, hij moest mij zelfs meerdere keren vragen om aan te wijzen waar de verdikking zat, omdat hij niks zag op het apparaat. Hij zei er echter bij dat het goed mogelijk is dat er wel iets zit of heeft gezeten aan ontsteking oid, omdat je met een echo ook niet alles kunt zien. In overleg met mijn huisarts moet ik kijken of ik zijn advies opvolg, namelijk een doorverwijzing naar de reumatoloog.

  nu ben ik hier al eens op getest, maar bleek dat ik geen reumafactor in mijn bloed heb. betekent dit dat ik geen reuma kan hebben of is er alsnog een mogelijkheid toe?

  Reactie
  #13

  Er bestaan zeker vormen van reuma waarbij geen reumafactor wordt gemeten. Als de huisarts een verwijzing naar de reumatoloog adviseert, lijkt dat dus de juiste volgende stap.

  Reactie
  #14

  Reumafactoren (RF) is een verzamelnaam van een groep auto-antistoffen. Ze zijn gericht tegen lichaamseigen IgG antistoffen en zijn voor het eerst beschreven in hoge concentraties bij patiënten met reumatoïde of reumatische artritis (RA). Ook bij gezonde mensen kunnen deze reumafactoren aangetroffen worden in het bloed. In het algemeen worden waarden hoger dan 25 IU/ml als afwijkend beschouwd. Patiënten met RA waar deze factoren niet kunnen worden aangetoond hebben vaak een milder ziekte verloop dan wanneer ze wel aanwezig zijn. De hoogte van de spiegels is vaak gerelateerd aan het ziekte beloop. Reumafactor kan een cryoglobuline zijn, en dus neerslaan bij koude. Dat neerslaan kan extra symptomen (zoals vaatwandontsteking) veroorzaken. De fysiologische functie van RF is waarschijnlijk het tot stand laten komen van en het verwijderen van immuuncomplexen van antistoffen. Door deze fysiologische functie en het voorkomen van RF bij gezonde mensen geeft het testen op RF in het bloed maar beperkte informatie: aanwezigheid is geen bevestiging voor het hebben van RA en afwezigheid sluit het hebben van RA niet uit. Het is daarom dan ook dat er vaak meerdere testen meegenomen dienen te worden voor de diagnose RA gesteld kan worden. Eén van de testen die daar bij ondersteund is het meten van anticyclisch gecitrullineerd peptide (CCP).

  Reactie
  #15

  https://scch.nl/over-scch

   

  is dit het misschien? soms heb je er last van en vaak ook niet.

  Reactie
Reageer op: zwelling sleutelbeen/borstbeen/borst
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief