Druk in hoofd/duizelig

 • #1

  Al jaren heb ik last van hyperventilatie. Met name in drukke winkels en straten heb ik er regelmatig last van, het is een benauwd gevoel en je wilt zo snel mogelijk weg. Ik heb mezelf geleerd met deze klachten om te gaan en herken ze ook als 'mijn hyperventilatieproblemen'.

  Echter, een jaartje of vijf geleden begonnen ineens mijn voeten te tintelen, nou dat gaat wel weer over denk je de eerste tijd. Maar het tintelen bleef aanhouden en na een maandje besloot ik naar mijn dokter te gaan. Al gauw werd het op stress en spanning gegooid en ik werd weer naar huis gestuurd, ik moest leren me beter te ontspannen was het advies.

  Om een lang verhaal kort te maken. Het tintelen trok eerst langzaam omhoog naar mijn benen, terwijl mijn voeten maar door bleven tintelen. Later gingen ook mijn handen meedoen. Beetje bij beetje ging het tintelen over op kramp en spierpijn, met name in mijn knieen. Vooral wanneer ik wakker wordt heb ik zere knieen.
  Daarnaast heb ik ook last van mijn hoofd gekregen, vooral de rechterkant boven mijn ogen is een kruising tussen hoofdpijn en een drukkend gevoel. Dit is niet constant, maar komt wel elke dag terug.

  De laastste tijd heb ik ook problemen met mijn ogen. Mijn zicht is goed en op een paar gekke adertjes na is er niks te zien, maar het is net of je met je vinger in je ogen geprikt hebt, zo'n gevoel is het met een soort druk achter je ogen. Daarnaast beweegt (klopt) mijn ooglid om het uur een tijdje.
  Ik voel me vaak duizelig en heel licht in mijn hoofd, alsof je alles wat je mee maakt droomt. Ook heb je af en toe het gevoel van de wereld te geraken. Ook heb ik zo nu en dan last van evenwichtstoornissen.

  In het begin ben ik twee keer naar de neuroloog geweest maar deze kon niks vinden, en mijn bloed is twee keer nagekeken. Ook daar was niks geks aan te vinden. Ik had specifiek gevraagd om mijn B12 waarde te checken, maar die was in orde. Ik zou wel weer naar de dokter/neuroloog willen, maar ik heb het idee dat ik alleen maar krijg te horen dat het wel weer spanning of hyperventilatie zal zijn...

  Ik maak me zorgen, ik zou zo graag willen weten wat er nu mis is met me. Dan weet je in ieder geval wat je hebt....en wellicht weet je dan ook of er iets aan te doen is.

  Reactie
  #2

  Ik vind het vreemd dat de huisarts de diagnose angststoornis vermijdt. Vraag een verwijzing naar een psycholoog die u kan helpen met uw angsten. Anders loopt u hier nog lang mee rond terwijl er goede behandelingen mogelijk zijn die uw klachten kunnen verhelpen. De oplossing ligt niet zozeer in uw lichaam, als wel tussen de oren.
  Doen hoor, neem jezelf serieus!

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je reactie. De term angsstoornis heeft de dokter inderdaad nog nooit laten vallen, wel is vaak stress en spanning genoemd. Maar ik heb er ook last van in tijden waarin ik me helemaal niet druk hoef te maken en ik me ook nergens zorgen over maak, en toch heb ik deze klachten. Ik heb een sterk vermoeden wanneer ik morgen met oogklachten naar de dokter zou gaan, ik weer stress en spanning te horen krijg.

  Maar bij angstoornis denk ik aan klachten die je jezelf maar inbeeld, echter ik zie echt in de spiegel mijn ooglid trillen en ik heb echt last van mijn knieen waarneer ik wakker word. Ik bedoel, het zijn geen klachten welke ik mezelf in praat, of heb ik het fout wanneer ik aan angsstoornis denk? Maar ik zal zeer zeker je tip bij mijn dokter noemen.

  Reactie
  #4

  Hoi Hans,

  Lichaam en geest werken altijd samen. Maar omdat bij jou alles goed onderzocht is, en niets gevonden is, is het logisch te denken aan een psychische oorzaak. Eigenlijk jammer dat de huisarts geen tips en ideeen geeft voor jouw klachten en alleen zegt dat het door de stress komt.

  Koen.

  Reactie
  #5

  Koen, bedankt voor je reactie. Nou ja alles goed onderzocht is, mijn bloed is nagekeken en ik ben twee keer bij de neuroloog geweest. De eerste keer krijg je wat testjes met benen en ogen en er wordt geluisterd, maar hij vond niks bijzonders. De tweede keer werd het tintelen in mijn arm volgens hem veroorzaakt door zogenoemde tunnelvernauwing in mijn arm. Ik kreeg hiervoor een spalk waarmee ik drie weken heb geslapen. Een scan of zoiets heb ik nooit gehad...Ik weet niet wanneer een dokter vindt dat je hiervoor in aanmerking komt, maar de link van hyperventilatie naar stress is denk ik snel gelegd.

  Reactie
  #6

  Uiteindelijk bleek het dus alleen een beknelde zenuw in de arm te zijn. Waarschijnlijk was deze zenuw in de knel gekomen en is met de rust de functie van de zenuw goed hersteld. Fijn.

  Trouwens, waar in je arm voelde je tintelingen? Was het de boven of onderarm, of de hand, en was het aan de pink of duimzijde?

  Reactie
  #7

  Suus,
  Was het maar waar. De tunnelvernauwing in de arm is wat ze daadwerkelijk hebben kunnen vinden, ik heb hiervoor een spalk gehad, maar dit heeft het tintelen niet verholpen.

  Zoals ik zei heb ik allerlei uiteenlopende klachten, ik voel me vaak duizelig, heb een druk in mijn hoofd, heb last van tintelingen in armen, handen, benen en voeten. En daarnaast heb ik recent problemen met mijn ogen gekregen. Het enige wat ik tot nu toe van mijn dokter te horen heb gekregen is dat het stress en spanningen betreft.

  Reactie
  #8

  Hans, waarom ga je niet eens naar een psycholoog? Blijkbaar ben je je onvoldoende bewust van de invloed van je stemmimgen op je fysieke gezondheid. En misschien kun je zelfs beter naar een kliniek gaan die gespecialiseerd is in psychosomatiek. Op deze manier blijf je maar rondjes draaien in het reguliere circuit terwijl onderhand de boodschap wel eens duidelijk zou mogen zijn dat de oorzaak van jouw fysieke klachten tussen je oren zit en dat de behandeling van deze klachten dus bij de oorzaak moet worden opgelost. Bij de psycholoog dus.
  Maar als je nog een aantal jaar wilt zoeken naar een fysieke oplossing, mijn zegen heb je, en ik wens je veel succes met al de medisch specialistische consulten die je de volgende jaren zult hebben waarbij ze uiteindelijk niets objectiefs zullen vinden.
  Nota bene, ik zeg niet dat je gek bent, ik zeg dat je jezelf het beste kunt helpen door te erkennen dat de artsen die jou tot nu toe onderzocht hebben de mogelijke oplossing zien in psychische hulp. Trouwens niets vreemds aan in deze tijd.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ernst bedankt voor je reactie. Ik denk dat je makkelijker zal accepteren dat de klachten psychologisch zijn wanneer je het gevoel hebt dat je voldoende onderzocht bent en er dus niks gevonden wordt. Mijn dokter weet dat ik hyperventilatie heb, dus de link naar stress en spanning wordt gauw gemaakt, terwijl ook mensen met hyperventilatie andere ziektes kunnen krijgen. Zoals ik zei herken ik klachten van hyperventilatie vrij goed, ik loop daar jaren mee rond. Echter, de huidige klachten van last van mijn ogen en rare druk/pijn in mijn hoofd zijn nieuw voor mij.

  Reactie
  #10

  Zo herkenbaar!! Ik heb hetzelfde, eerst een Burn-Out en daarna van het een in het ander gevallen. Voorheen alleen angst om naar buiten te gaan en naar winkels etc. Maar sinds een paar maanden dezelfde klachten als jij. Tot nu toe nog geen andere oorzaak te vinden dan inderdaad die angststoornis. Geloof me zoals voorheen al is geschreven.... lichaam en geest werken samen, en ik denk dat als je nog twijfelt aan andere dingen je eerst erop moet staan een hersenscan te laten maken. Dan kan je van daaruit met psychologische hulp verandering in je leven brengen. Zelf ben ik bij x geweest en daar heel goede resultaten behaald.
  Heel veel energie gewenst de komende tijd!!

  Reactie
  #11

  'en ik denk dat als je nog twijfelt aan andere dingen je eerst erop moet staan een hersenscan te laten maken'.

  Bedankt voor je reactie. Nou, die MRI scan komt er eindelijk aan, de eerste week van November ben ik aan de beurt.

  Ik heb inderdaad zelf nog heel veel twijfels of het nou echt angstoornis is zoals veel mensen zeggen, of dat ik toch echt een ziekte heb.

  Zelf ben ik enorm bang dat het het laatste is, mijn klachten zijn verergerd en gaat geen dag voorbij zonder klachten (constant tintelingen, duizelig, spierpijn etc etc)

  Afwachten en nog even volhouden dus...

  Reactie
  #12

  Sterkte Hans, ik hoop voor je dat je na het aanvullend MRI-onderzoek meer duidelijkheid hebt!

  Reactie
  #13

  Beste lezers,
  ik las op dit forum het berichtje van Hans.
  ik kwam daar op terecht omdat ik opzocht waar de druk op mijn hoofd en last van mijn ogen vandaan zou kunnen komen.
  ik las dat Hans dat ook had en dat het mede kwam door hyperventilatie. wat ik dus ook heb. achteraf gezien heb ik dit al jaren. vorig jaar ben ik geholpen door een goede fysiotherapeut.
  toch vind ik het allemaal maar een beetje eng dat hyperventilatie. dat gevoel net of je droomt ben ik ook echt heel bang voor.
  ik ben vaak ook niet graag alleen terwijl ik vroeger nergens over na moest denken en gewoon deed zoals 5 km gaan hardlopen in de polder. dat kan ik nu niet meer opbrengen.
  heeft iemand misschien een tip om het makkelijker te maken. of wat ik er aan zou kunnen doen om het te verhelpen?
  alvast bedankt!
  Let op, hoewel geen forumcode en smiley knoppen worden weergegeven, kunnen ze nogwel gebruikt worden

  R

  Reactie
  #14

  Vince, heb je de mogelijheid overwogen dat je last hebt van een angstsoornis?

  Je zou dit met je huisarts kunnen bespreken.

  Je kunt ook alvast een onderzoekje of test doen of dit misschien het geval is bij jou.

  Toch zonde dat je leven beperkt wordt door ansgten die zeker reeel zijn maar misschien helemaal niet nodig hoeven zijn.

  Hier heb je een aantal links naar zelftesten voor een angststoornis:
  1. http://www.parnassia.nl/Psychiatrie/Testcentrum/specifieke-testen,/Testcentre/Parnassia/Angststoornis
  2. http://www.adfstichting.nl/Angstendwangstoornissen/Testuweigenangst/tabid/418/Default.aspx

  Er zijn er vast meer, maar let op dat je niet op onbetrouwbare medische websites terechtkomt!

  Reactie
  #15

  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/194667-Druk-in-hoofd/duizelig.html#214065

  Reactie
Reageer op: Druk in hoofd/duizelig
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief