Indirecte hersenschade?

  • #1

    Beste allemaal,

    Ik schrijf dit topic voor mijn vriendin, gezien ik echt niets anders kan bedenken dan eventueel mensen met ervaring op het gebied van hersenschade te benaderen via dit forum.

    Ik zal proberen het kort te houden..

    Mijn beste vriendin is altijd ontzettend vrolijk geweest, altijd erg levendig en enthousiast. Ze maakte werkelijk met iedereen een praatje en was een erg open en vrij zorgenloos mens. Zij is nu net 25 geworden.

    Vorig jaar zomer 2022, begon zij zich plots zonder enige aanleiding erg ongelukkig te voelen. Dit heeft zich eigenlijk van kwaad tot erger ontwikkeld in een vrij rap tempo.
    Het begon met vermoedens van depressie, maar dit zou vreemd zijn, gezien er werkelijk geen enkele aanleiding hiervoor was.

    Klachten:
    - Nut van het leven niet inzien en alles hieromheen. Slapen, eten, praten en communiceren, werk en toekomst.
    - Vergeetachtigheid
    - Verward
    - communicatieproblemen
    - Moeite met onthouden
    - Niet kunnen ‘nadenken’
    - constant Depressief/ongelukkig gevoel
    - Niet kunnen relativeren
    - ‘dom’ voelen, dingen niet meer snappen en berijpen waar ze voorheen geen moeite mee had.
    - Zelfvertrouwen en zelfbeeld is hierdoor compleet weg.
    - Niet weten wat je moet zeggen en waarom, daarom geen gesprek aan willen gaan

    Naar haar eigen zeggen voelt zij zichzelf ‘dom’ worden, alsof er iets mis is in haar hoofd en ze snapt niet waarom.

    Ze is al naar de psycholoog geweest, dit bracht echter geen uitkomst tot nu toe.
    De huisarts heeft er weinig oor naar of neemt het waarschijnlijk niet serieus genoeg.

    Ze is zelf bang dat het hersenschade is, echter lijkt mij dit vrij ongebruikelijk gezien haar leeftijd?
    Nu kon ik mij wel herinneren dat zij in 2019 hard op haar hoofd gevallen is en een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen heeft. Als ik het mij goed herinner is er wat bloed tussen het het hersenvlies en de schedel gekomen. Kan het werkelijk waar zijn dat eventueel dit de aanleiding zou zijn? Na 3 jaar?

    Verder drinkt zij wel elk weekend flink, maar dat doen zoveel (jonge) mensen denk ik dan?
    We zijn ten einde raad en ik weet gewoon niet hoe ik haar kan helpen.

    Ik heb me ingelezen over hersenschade/letsel. Kleine schade is niet waar te nemen via een CT scan. Dit zou dus betekenen dat het uberhaubt niet vast te stellen is?

    Het lijkt me dat zoiets niet ineens uit de lucht kan komen vallen? En als het door de val op haar hoofd komt, is een tijdsbestek van 3 jaar dan niet te ruim?

    Bedankt voor het lezen

    Reageer
    #2

    Of het iets met de val te maken zou kunnen hebben, kan ik zo natuurlijk ook niet zeggen. Daar zou ze dan mee naar een neuroloog moeten gaan. Maar gezien de hoeveelheid verschillende klachten, is een depressie of een burn-out eigenlijk meer voor de hand liggend.
    Je schrijft dat ze in het weekend "flink" drinkt. Wat is volgens jou dan "flink" ? En weet je zeker dat het alleen maar in het weekend is?
    En ja, dat doen meer jonge mensen, maar er zijn ook meer jonge mensen die daar problemen door hebben

    Reageer
    #3

    Bedankt voor uw reactie. Ik zelf drink niet, dus ik vind het al snel veel. Maar mijn vriendin drinkt wel behoorlijk in het weekend ja tijdens het uit gaan. Zou daarvan zo vroeg al merkbare (hersen)schade door opgemerkt kunnen worden met deze klachten?

     

    Reageer
    #4

    Hoi

    Je hoeft door alcoholgebruik niet direct permanente hersenschade te hebben,daar moet je jaren zwaar voor drinken.
    Maar je kunt er wel op dat moment psychische problemenen door krijgen.
    Zeker als je al even wat minder goed in je vel zit.
    Stoppen met drinken in combinatie met hulp om de mentale problemen aan te pakken zou dan de manier zijn om dat aan te pakken.
    Als dat niet helpt, zou ze idd nog naar een neuroloog kunnen gaan. Die kan bepalen of een hersenscan zinvol is.

    Wat ik weet over hersenletsel (heb me er na een zwaar ongeluk van een neef een beetje in verdiept) na een trauma, is dat gedrags en persoonlijkheidsveranderingen eigenlijk altijd meestal direct na het trauma ontstaan. Dit geldt ook voor geheugen problemen.
    Dat kan dan blijvend zijn of na verloop van tijd weer verbeteren.
    Maar dat andersom na zoveel tijd eigenlijk niet voorkomt,zeker niet als er een paar jaar tussen zit en niet weer een trauma geweest is.
    Wel komt het vaak voor dat mensen die na een ongeluk blijvende klachten hebben gehouden, daardoor depressief raken, omdat zij hun oude leven niet meer terug op kunnen pakken.

    Reageer
    #5

    Flink alcoholgebruik werkt natuurlijk op allerlei manieren ontregelend op je lichaam. Zo zorgt het door de snelle suikers voor bloedsuikerschommelingen, waardoor insulineresistentie wordt bevorderd. Ook berooft het je lichaam van vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B, zink en magnesium. Natuurlijk ook slecht voor je lever. Dat stevig drinken kan ook zijn om een leegte op te vullen. Beste is dus om te zorgen voor volwaardige voeding en stoppen met drinken. Misschien ander vertier zoeken dan dat uitgaan. Overigens is frisrank ook niet best voor je lichaam. Misschien wat voedingssupplementen. Toen ik vroeger na mijn eetstoornisbehandeling bij een natuurgenezer kwam, ook enorm opgeknapt door aanpassing voeding en wat supplementen. Dat ik helderder en vrolijker werd. Ik zou wel in eerste instantie bloed laten prikken. Denk aan vitamine B12 en vitamine D.

    Reageer
Reageer op: Indirecte hersenschade?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief