Angst hartaanval

  • #1

    Ik schaam me een beetje ik maar ik ga het toch vragen.

    Ik begin met zeggen dat ik al 2 jaar last heb van deze angst sinds een eerste paniekaanval. Maar de angst is verergert door waarschijnlijk nieuwsartikels en omgevingsverhalen.

    Ik heb dus een zware angst voor hartaanvallen. Als ik maar iets hier over lees ( hier komt ie) denk ik dat het door her corona vaccin komt omdat veel mensen dit zeggen online / omgeving.

    Ik ben dus ook gevaxt in 2021 en ben dus ook zeer bang dat ik ook ga sterven.
    Ik zit continu in angst/stress ervoor en ben bang dat die angst me juist fataal gaat worden.

    Ik krijg mezelf maar niet onder controle.
    ( uiteraard al onderzoeken gehad en loop al 2 jaar bij psycholoog) maar ik geraak er niet van af.

    Iemand tips of logische redenaties die mijn mindset een beetje kunnen veranderen?

    Reageer
    #2

    Hartklachten en angststoornissen

    Waarom veel mensen met een angststoornis denken dat ze hartklachten hebben

    Angststoornissen kunnen een complexe en verwarrende reeks symptomen veroorzaken die niet alleen mentaal, maar ook fysiek van aard zijn. Een van de meest voorkomende misinterpretaties bij mensen met een angststoornis is het verwarren van hun symptomen met hartklachten. Dit fenomeen staat bekend als 'hartkloppingen', een ervaring waarbij het gevoel van een snelle of onregelmatige hartslag wordt waargenomen, wat vaak verband houdt met angst en paniek. Maar waarom denken mensen met een angststoornis vaak dat ze last hebben van hun hart?
    1. Fysieke symptomen van angst: Angststoornissen gaan vaak gepaard met intense fysieke sensaties. Hartkloppingen, snelle ademhaling, duizeligheid en druk op de borst zijn veelvoorkomende symptomen, veelal veroorzaakt door hyperventileren, die mensen ervaren tijdens een paniekaanval. Deze symptomen kunnen zo overweldigend zijn dat het lijkt alsof er daadwerkelijk iets mis is met het hart, terwijl het eigenlijk een reactie is op de angstgevoelens.
    2. Overgevoeligheid voor lichamelijke sensaties: Mensen met angststoornissen zijn vaak hyperbewust van hun lichamelijke sensaties. Elke kleine verandering in het lichaam, zoals een snellere hartslag of een lichte pijn op de borst, kan worden uitvergroot en geïnterpreteerd als een teken van een hartaandoening. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van angst, waarbij de angst voor hartproblemen de symptomen verergert en de angst zelf in stand houdt.
    3. Gedeelde symptomen: Veel van de fysieke symptomen van angst, zoals kortademigheid en druk op de borst, overlappen met symptomen van hartproblemen. Dit maakt het voor mensen met een angststoornis nog moeilijker om onderscheid te maken tussen wat wordt veroorzaakt door angst en wat mogelijk een reëel medisch probleem kan zijn.
    4. Eerdere ervaringen of ervaringen van anderen: Mensen met angststoornissen kunnen eerdere ervaringen hebben gehad waarbij ze dachten dat ze een hartaanval hadden, terwijl het eigenlijk om een paniekaanval ging. Ook verhalen van anderen met gelijkaardige ervaringen kunnen de overtuiging versterken dat de fysieke symptomen daadwerkelijk wijzen op hartproblemen.
    5. Behoefte aan geruststelling: Het constante gevoel van angst en bezorgdheid kan mensen aanzetten tot het zoeken naar bevestiging van hun gezondheidstoestand. Dit kan resulteren in herhaalde medische controles en bezoeken aan zorgverleners om te controleren of het hart gezond is, zelfs na eerdere geruststelling
    6. Psychologische Belasting: De continue aanwezigheid van intense angst en zorgen kan een enorme psychologische belasting vormen. Individuen met angststoornissen ervaren vaak constante bezorgdheid, paniekaanvallen en ongecontroleerde angstgevoelens die hun gedachten domineren. Dit kan leiden tot een verhoogd stressniveau, slaapstoornissen en concentratieproblemen, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijk uitvoerbaar worden.
    7. Sociale Terughoudendheid: Angststoornissen kunnen sociale interacties beïnvloeden, wat kan resulteren in sociaal isolement en terugtrekking uit sociale activiteiten. Het vermijden van situaties die angst veroorzaken, kan leiden tot een afname van sociale contacten en het gevoel van eenzaamheid vergroten, wat op zijn beurt de mentale gezondheid verder kan aantasten.
    8. Zelfbeeld en Zelfvertrouwen: Voortdurende angst kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Mensen met angststoornissen kunnen zichzelf gaan zien als zwak of ontoereikend, wat kan leiden tot gevoelens van wanhoop en hulpeloosheid. Deze verstoring van het zelfbeeld kan andere aspecten van het leven beïnvloeden, zoals werkprestaties en relaties.

    Internet, de valkuil
    Het internet fungeert als een dubbelzijdig zwaard als het gaat om gezondheidsinformatie. Aan de ene kant biedt het toegang tot een schat aan kennis en ervaringen van anderen, wat mensen kan helpen begrijpen dat ze niet alleen zijn in hun symptomen. Aan de andere kant kan het ook zorgen voor overmatige zelfdiagnose en angst.
    Mensen met angststoornissen hebben vaak de neiging om op internet op zoek te gaan naar informatie over hun symptomen. De zoektocht naar geruststelling. Helaas kan deze zoektocht leiden tot het vinden van verontrustende verhalen, onjuiste of overdreven informatie en zelfs angst zaaiende forums waar mensen hun ervaringen delen zonder professionele medische achtergrond.
    Het probleem wordt verder gecompliceerd door de fenomenen van cyberchondrie (de neiging om online gezondheidsinformatie te zoeken en te interpreteren op een manier die angst en zorgen vergroot) en selectieve aandacht voor informatie die de angst bevestigt. Wanneer iemand angst ervaart en vervolgens online op zoek gaat naar symptomen, kunnen ze vaak terechtkomen bij verhalen die hun angsten bevestigen, waardoor hun bezorgdheid en angst toeneemt.

    Het is belangrijk op te merken dat hoewel de symptomen van een angststoornis zeer reëel zijn voor de persoon die ze ervaart. Het kan helpen om een multidisciplinaire aanpak te volgen, waarbij zowel mentale als fysieke gezondheid in overweging worden genomen.
    Mensen met angststoornissen die denken dat ze hartklachten hebben, kunnen baat hebben bij therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), ontspanningstechnieken en mindfulness om beter om te gaan met hun angst en de bijbehorende lichamelijke symptomen. Een goede communicatie met zorgverleners en het begrijpen van de relatie tussen angst en lichamelijke sensaties kan ook helpen om de angst voor hartproblemen te verminderen.
    Het erkennen en begrijpen van het verband tussen angststoornissen en de interpretatie van fysieke symptomen kan een belangrijke stap zijn naar een effectievere behandeling en een betere kwaliteit van leven voor mensen die hiermee te maken hebben.

    Reageer
    #3

    na 2 jaar bij een psycholoog zou er toch wel wat verbetering moeten zijn. Wat je in ieder geval zou kunnen doen:
    Vermijd artikelen en berichten die hierover gaan. Zoek niet naar symptomen/klachten op internet.
    Ga naar een psychsomatisvh fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen en onspanningsoefeningen

    Reageer
Reageer op: Angst hartaanval


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief