• #1

  Hallo,
  Ik ben een man (57jr) en sinds vorig jaar heb ik last van hartritmestoornissen. Maart 21 en januari 22 ben ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht per ambulance. ze hebben toen een cardioversie gedaan door adenosine via een infuus in te spuiten.

  De cardiologe gaf me 2 keuzes:

  Niets doen, aangezien deze hartritmestoornissen niet dodelijk zijn. Je weet alleen nooit wanneer ze optreden.

  Ablatie uitvoeren, met als doel, dat je er voor zeker 10 jaar vanaf bent.

  In maart heb ik een poli afspraak met de cardiologe, een van de vele specialisten op het gebied van EFO.

  wat is jullie advies / ervaring.

  gr. Fuchs

  Reageer
  #2

  Beste Fuchs,

  Als de ritmestoornis inderdaad een AVNRT betreft, zoals de titel omschrijft, dan kan een aanval vaak ook verholpen worden door het toepassen van zogeheten Valsalva-manoeuvres. Voorbeelden hiervan zijn hoesten, persen of een sinus carotis massage (dit laatste kan echter beter aan zorg professionals worden overgelaten, tenzij je weet waar de sinus carotis zit). Een AVNRT is namelijk gevoelig voor dit soort prikkeling, die de AV-knoop "reset" en de sinusknoop weer ruimte geeft om het normale hartritme op te pakken. Op deze manier zou u dus eens kunnen proberen of het een optie is om qua behandeling niks aan de AVNRT te doen, en enkel de Valsava-manoeuvre toe te passen op het moment dat er een AVNRT ontstaat. Dan is er namelijk geen noodzaak voor een invasieve behandeling, maar kunt u wel voorkomen dat er heftige klachten ontstaan. Mocht dit niet voldoende helpen dan is het wel verstandig om alsnog een ablatie te overwegen.

  Dit is echter enkel mijn medische kennis, ik ben geen arts maar nog student. Ik kan dus mijn mening uitspreken aan de hand van wat ik weet en geleerd heb, maar ben niet in staat definitieve uitspraken te doen, al helemaal niet zonder verdere informatie over een specifieke situatie. U zou echter deze optie wel eens kunnen bespreken met uw cardioloog.

  Veel succes nog! Ik hoop dat dit u iets geholpen heeft.

  Reageer
Reageer op: AVNRT
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief