hartspier

 • #1

  Ik heb een verdikking op mijn hartspier
  Wat is hiervan de oorzaak ?

  Reactie
  #2

  Een verdikking op het hart, is als ik uw beschrijving goed begrijp een gevolg van groei van het hart (zoals een spier dikker wordt van training). De medische term is hypertrofie.

  Reactie
  #3

  Hypertrofie of verdikking van de hartspier is een reactie van het hart op een toegenomen druk op het hart. Het betreft meestal een van de onderste kamers van het hart, die bekend staan als de ventrikels.
  De meest voorkomende oorzaken van hypertrofie zijn gerelateerd aan een verhoogde bloeddruk in de longen of het lichaam. De extra druk van het pompen van het bloed tegen de verhoogde druk in heeft als gevolg dat de spierwand van de hartkamer sterker en dikker wordt.

  Hoge bloeddruk of hypertensie, is de meest frequente oorzaak van linker ventrikel hypertrofie (LVH).
  Stenose van de aorta-klep, een aandoening waarbij om uiteenlopende redenen de hartklep niet volledig open kan, is een andere veelvoorkomende oorzaak van LVH.
  Hypertrofische cardiomyopathie en langdurig gebruik van cocaïne zijn daarnaast de meest voorkomende oorzaken van LVH.
  Hypertrofische cardiomyopathie is een erfelijke ziekte in verband met de zwakheid van de individuele spiervezels van het hart. Deze vezels moeten harder werken om het bloed rond te pompen en verdikken in de loop van de tijd. Hypertrofische cardiomyopathie komt voor bij 1 op de 500 mensen.

  Reactie
  #4

  U hebt een verdikking van de hartspier. Ik neem aan dat dit door onderzoek is vastgesteld?
  Waarom vraagt u dit niet aan uw behandelend specialist? Hij stelt u toch vragen om er achter te komen hoe zoiets mogelijk is? Alleen de specialist kan uw vraag beantwoorden in uw situatie.
  Voor de rest is het gewoon theorie en daar hebt u niets aan.

  Reactie
  #5

  Dat is wellicht wat kort door de bocht. Maar misschien is Christine één van de gelukkige patiënten die volledig door haar cardioloog wordt geïnformeerd. In dat geval heeft ze inderdaad niets en niemand nodig. En zeker niet om morele steun te ondervinden.

  Ik vraag mij af waarom Christine hier überhaupt een vraag stelt...?!

  Toch Ano?! Of begrijp ik u verkeerd?

  Reactie
  #6

  Christine heeft gewoon het recht om een vraag te stellen.
  Een cardioloog heeft gewoon geen tijd om alle vragen te beantwoorden. Hij stelt een diagnose en initieert een bepaalde behandeling en moet de patient maar het meedoen.
  Hartspierziekte heeft veel oorzaken, maar als het
  ernstig is dan komen de patieten in aammerking voor een ICD (speciale pacemaker) in combinatie met medicijnen om gevaarlijke ritmestoonissen te voorkomen, als de situatie stabiel is wordt normaliter niet behandeld of wordt gewoonlijk een betablocker voorgeschreven.

  Reactie
  #7

  Ja, Marcella, je hebt me volkomen verkeerd begrepen.
  Natuurlijk mogen hier vragen gesteld worden, maar soms zijn vragen zo specifiek dat er hier op een lekenforum geen antwoord voor is. Die vragen zijn echt alleen door behandelende artsen te beantwoorden.
  Anders kom je op antwoorden: dat zou het kunnen zijn, en dat is dus theorie, want je weet gewoon niets zonder dat er een anamnese en onderzoek is verricht.
  Verder zou ik er voor willen pleiten dat patienten echt vragen gaan stellen aan artsen en tijdgebrek is geen argument om als patient niet ingelicht te worden.
  Zelf heb ik wel eens een nieuwe afspraak gemaakt omdat ik alweer buiten stond voor dat ik maar in de gaten had dat ik bij die arts aan zijn buro heb gezeten.
  En of hij nu zin of tijd had of niet: ik had vragen en hij had ze maar te beantwoorden!
  Vandaar mijn verwijzing naar de arts.
  Snap je?

  Reactie
  #8

  Ook ik heb dit een paar maanden geleden te horen gekregen, je schrikt je rot. Ik had 2mnd ervoor ook een ECG laten maken omdat ik aan mijn knie geopereerd zou worden. Ik heb toen niet te horen gekregen dat er iets niet goed was. Nu moest ik de ECG naar mijn huisarts brengen. Toen ik er zelf in keek zal ik dat er op stond afwijking. Ik denk steeds dat als ik niet gekeken had dan had ik het nu nog niet geweten. Ik heb nu moeten fietsen, (ik fietste 107 %) echo en hartslag meter 24 uur om gehad. De uitslag verdikking linker hartspier. Hoe erg het was? Ik kon er 102 mee worden. Ik heb nu wel micardis tegen hoge bloeddruk(niet dat die nu zoooo hoog is, maar nu wel een stukje lagen met medicijnen. Het is fijn om er met andere over te praten, en als ik vragen heb zou ik ze graag hier willen stellen.

  Joosje

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Als je vragen hebt over Hypertrofische Cardio Myopathie (HCM) dat wordt gekenmerkt door een verdikking (hypertrofie) van de hartspier, kun je die hier stellen. Er zijn altijd wel mensen die je verder willen helpen.

  Reactie
  #10

  Mijn moeder is onlangs een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis i.v.m. hartritmestoornissen ( veel te hoge hartslag)en te hoge bloeddruk ( 220) over een langere periode. Gisteren is zij weer naar huis gestuurd en heeft medicijnen gekregen om de klachten bij te stellen. Zij is 86 jaar. Zij is verder erg benauwd en moe en onlangs is ook een verminderde nierfunctie geconstateerd. Ik vraag mij af of het naar beneden brengen van de hartslag geen symptoombestrijding is, omdat het hart bij een normale harslag niet voldoende zuurstof rond kan pompen omdat er misschien sprake is van een verdikte hartspier en niet goed funcionerende linker hartkamer. Daarmee lijkt mij het corrigeren van de hartslag niet voldoende. Verder vraag ik mij af of er een verband is tussen het hartfalen, de verhoogde bloeddruk en de verminderde nierfuntie.

  Reactie
  #11

  Ik heb linker ventrikel hypertrofie  en een linkerbundeltakblok  ,de hartkamers synchroniseren  niet en een geringe vernauwing van de longslagader vlakbij de hartklep  bovendien is de pompfunctie  van55% naar 46% gegaan ict-d krijg ik bij 35%ook de kleine bloedvaten  zitten dicht vraag me af of een ict-d geen oplossing  is?

  Reactie
  #12

  Dit zul je dan toch met de cardioloog moete bespreken

  Reactie
Reageer op: hartspier
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief