Vitamine tekort

  • #1

    Hallo,

    Ik heb al een lange tijd last van (draai)duizeligheid. In mijn geval kan het veel verschillende redenen hebben waarom ik (draai)duizelig ben. Ik ben oververmoeid door slaap tekort en ik ervaar momenteel veel stress, dit kan uiteraard (draai)duizeligheid veroorzaken.

    Ik heb vorige week een bloedonderzoek gehad voor mijn (draai)duizeligheid klachten. Hier is uitgekomen dat ik een te lage foliumzuur heb en een te lage fosfaat. Fosfaat moest de arts over overleggen met wat het precies doet, dit wist de arts namelijk zelf niet precies.. Wellicht dat iemand het wel weet? Voor de foliumzuur ga ik nu tabletjes slikken. Klopt het dat je door een te lage foliumzuur ook last kan krijgen van (draai)duizeligheid? Maar wat doet en is Fosfaat? En hoe krijg je hier een tekort van? Het was namelijk al eerder gemeten, maar toen is er niks mee gedaan..
    Hiernaast ben ik vermoeider dan normaal en heb ik last van spierpijn.

    Ik hoor graag meer. Ik wil er namelijk graag vanaf! Voel me echt er akelig door.

    Reageer
    #2

    Een fosfaat tekort kan door verschillende dingen komen, bepaalde aandoeningen aan darmen of nieren, erfelijke aandoeningen waardoor het niet goed opgenomen wordt, een streng dieet waardoor je te weinig binnen krijgt, het kan samen gaan met een vitamine D tekort.
    Wat bij jou de oorzaak is, zal je arts dan verder uit moeten (laten) zoeken.
    Je behandelend zal je meer kunnen vertellen na overleg, dat kun je beter afwachten, voordat je misschien conclusies gaat trekken die niet nodig zijn of je onnodig ongerust maken.
    Ik begrijp alleen niet helemaal dat een arts niet weet wat de werking van fosfaat in het lichaam is, ik als para veterinair heb dat geleerd en je kunt het zelf op internet vast ook vinden.
    Misschien dat de arts niet precies kon zeggen wat bij jou het tekort veroorzaakt en zich wat ongelukkig uitdrukte. Google maar eens op, ik noem maar wat, " fosfaat, werking lichaam", dan weet ik zeker dat je informatie gaat vinden.
    Ook dat een fosfaat tekort idd voor vermoeidheid kan zorgen.

    Reageer
    #3

    In principe kan alleen door overmatig gebruik van geneesmiddelen, waaronder maagzuurremmers, een tekort ontstaan. Te weinig fosfaat leidt tot vermoeidheid, slechte botgroei, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, nervositeit, onregelmatige ademhaling, geheugenverlies, pijn in spieren en botten en het ontstaan van nierstenen.

    Reageer
    #4

    Ik ben beperkt in mijn eet keuzes, dus moet mij aan een behoorlijk streng dieet houden. Ik las op het internet dat fosfaat ook veel zit in eiwitrijke producten en dit mag ik over het algemeen niet hebben. Aan wat voor erfelijke aandoeningen moet ik dan denken? Mijn vitamine D is ook vaak aan de lage kant. Helaas heeft ze deze niet meegenomen in het bloedonderzoek, maar ik gok dat dat deze vrij laag is.

    Ik heb het een beetje verkeerd verwoord. Ze wist wel de werking van fosfaat, maar ze wist inderdaad niet precies waarom ik hier een tekort aan heb. Ze zou hier nog over evalueren met een arts, en dan zou ze er later weer op terugkomen. Ik heb al eens eerder een te lage fosfaat gehad, dit was toen gemeten door een internist en zij raden mij aan om meer eiwitten te eten. Helaas gaat dit dus moeizaam.. Toen nog hulp gehad van een diëtiste, maar helaas zonder resultaat. Zij stelde namelijk alleen maar dingen voor die ik niet mocht hebben.

    Ik heb trouwens wel eens vaker met jou gesproken via dit forum, Suus! Over o.a. mijn slaap (waar ik nou druk mee bezig ben) Jouw tip daar ben ik nog altijd dankbaar voor! Is het handiger dat ik het voortaan in één onderwerp zet? Dan is de context misschien duidelijker.

    Ik probeer mijzelf niet gek te maken, maar soms is het best lastig. Ik moet er vaak toch weer achteraan.. En dan zit ik vervolgens eerst zelf te dokteren. Mijn lichamelijke klachten maken mij soms toch wat onzeker. De (draai)duizeligheid blijft maar 24/7 doorgaan en helaas is het niet in een dag verholpen. Ik zou dan het liefste zo snel mogelijk er wat aandoen, maarja hoe? Folimuzuur tekort geeft dat duizeligheid klachten?

    John:
    Ik slik wel een aantal medicijnen, dus wellicht dat dit ook invloed kan hebben op mijn fosfaat? Ik slik alleen geen maagzuurremmers (wel in het verleden geslikt) Vermoeidheid, pijn in de spieren en soms nervositeit ervaar ik inderdaad.

    Reageer
    #5

    Ik dacht idd al dat jij het was, maar het is idd handig om hetzelfde topic aan te houden.
    Wie weet wat voor puzzelstukjes er dan toch nog op hun plek gaan vallen,als je op een later moment weer met nieuwe informatie of uitslagen komt en dat blijkt bij een eerder topic aan te sluiten.
    Ik kan je helaas niet echt verder helpen met wat voor aandoeningen een fosfaat tekort kunnen veroorzaken, mijn kennis gaat niet verder dan o.a. (chronische) nierklachten en aandoeningen waarbij de darmen het fosfaat niet goed op kunnen nemen uit voedsel.
    Wellicht kan jou internist daar in duiken, omdat je toch meer darmklachten hebt en daarbij beperkt bent in je voeding.
    Is jou B12 en B6 wel goed? Omdat dat in sommige gevallen ook niet door de darmen opgenomen wordt en bijslikken ook niet helpt daardoor. Vitamine D hetzelfde.
    Bij patiënten die slecht vitamines opnemen, zou het tekort per injectie of infuus aangevuld moeten worden.
    Jij bent in het umcg onder behandeling toch? Een vriendin van loopt daar met een complex probleem bij orthopedie en revalidatie, als zij heeft sparred met haar fysio, of andere mensen die inzichten hebben of ik heb hier vragen gesteld ,stuurt ze alle ideeën in de berichten app van het umcg naar haar behandelaars. Dan vergeet ze niet dingen te vragen bij de volgende afspraak en haar artsen kunnen er over nadenken voor ze komt.
    Misschien doe jij dat ook al, maar anders dit even als ideetje

    Reageer
    #6

    Ik zou dan in het vervolg hetzelfde topic aanhouden.

    Ik heb het geregeld in mijn darmen, dit door mijn HIT. Ik heb inmiddels geen contact meer met de internist, dit omdat zij helaas niet meer veel voor mij kon betekenen. Ze wou mij in eerste instantie testen op mastocytose, maar het onderzoek hiervoor was erg pijnlijk en de verdenkingen op mastocytose waren vrij laag. De internist vond mijn HIT erg interessant, maar zag ook wel in dat ik niet zo’n zin had om een ‘proefkonijn’ te worden voor vele verschillende onderzoeken. Wel had zij mij doorverwezen naar een diëtiste voor mijn HIT en voor de te lage fosfaat (dacht ik). Helaas kwam de diëtiste dus alleen maar aanzetten met voedselproducten die ik niet mag hebben en ook was het begrip ver te zoeken.

    Ik ben inderdaad onder behandeling in het umcg. Ik word nu al behoorlijk wat jaren geholpen door de arts, die mij geregeld ook wel eens doorstuurt naar een andere specialist. Mijn huidige arts blijft dan altijd wel in contact met mij (ook als er een andere specialist bij komt kijken). Helaas is het voor haar ook allemaal erg complex. Ik heb wel altijd goed mail en bel contact met mijn arts, dus ik kan haar altijd mailen voor informatie of vragen. Ook kom ik geregeld langs in het ziekenhuis. Mijn b12 is helemaal goed en op b6 ben ik nog nooit eerder gemeten.

    Wat ik zelf zo gek vind is dat het al 3 keer gemeten is dat mijn fosfaat te laag is, maar dat hier gewoon op 1 keer na nooit echt wat mee is gedaan. De arts heeft aangegeven hier nog op terug te komen, dus ik ga hier dan ook vanuit en zo niet dan zoek ik zelf weer eens contact. Ik vind het zelf gewoon lastig om te bepalen hoe belangrijk een te lage fosfaat nou is? Ik zou denken als het echt zo erg was geweest, dan hadden ze er wel eerder wat meegedaan.. Maar aan de andere kant moet ik zelf altijd alert blijven, dit heb ik namelijk wel geleerd in de afgelopen jaren.

    Reageer
    #7

    Ik zou het dan met die arts bespreken.
    Misschien voor haar weer een puzzelstukje, misschien ook niet.
    Maar ik denk wel dat zij je het beste kan uitleggen hoe of wat, zij heeft als arts de meeste kennis en dossier kennis

    Reageer
    #8

    Ik heb overleg gehad met de arts. Zij denkt dat het samenhangt met mijn dieet beperkingen bij de HIT. Ik kan er wel degelijk klachten door krijgen die ik nu ook ervaar zoals: trillen, spierzwakte en wellicht wel de duizeligheid. Het is wel een streven om de fosfaat omhoog te krijgen, maar zij vindt het ook moeilijk hoe dat moet. Zij stelde fosfaat drank voor (had zij nog nooit voorgeschreven bij andere patiënten) Wellicht dat iemand ervaring heeft met fosfaat drank? Ik gok dat hier ook weer veel E-nummers inzitten waar ik niet tegenkan. Ze wilt het ook nog weer opnieuw voorleggen aan de dietiste hoe we zo vriendelijk mogelijk de fosfaat kunnen verhogen.

    Als iemand dus ervaring heeft met fosfaat drank vorm, laat het dan even weten! Andere tips om fosfaat aan te vullen zijn ook welkom.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Misschien zou je het in de natuurlijke hoek kunnen zoeken, natuurlijke produkten bevatten geen E nummers.
    Er zijn vast Facebook groepen of websites van mensen die in de alternatieve geneeskunde zitten en je wellicht meer informatie kunnen geven daarover.
    Dan zou je dat weer met je arts kunnen bespreken, als reguliere medicatie voor jou niet werkt.

    Reageer
Reageer op: Vitamine tekort


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief