Te laat vetpercentage ivm kinderwens

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Geachte lezer,

  Ik ben een gezonde vrouw van 25, ik ben 153 cm en weeg rond de 45 kilo. Ik ben het afgelopen jaar onbedoeld afgevallen van 50/53 kilo naar 45. Bij de dokter geweest, schildklier e.d. onderzocht, niks aan de hand. Waarschijnlijk omdat ik gestopt ben met antipsychotica..

  Nu had ik met een gewicht van 50 kilo al een vetpercentage van 18%, gemeten met vierpunts huidplooimeting door een professional. Ik zie er een stuk magerder uit en kan mijn ribben zien, zelfs boven mijn borsten. Nu ik nog 5 kilo kwijt ben (meegerekend dat ik klein van stuk ben is dat nogal wat), ben ik bang dat mijn vetpercentage nog een stuk lager ligt.

  Nu voel ik me in principe goed, ik eet regelmatig en redelijk gezond. Ben wel gestopt met krachttraining dus ik zal ook wel wat spieren verloren zijn, maar in de spiegel zie ik voornamelijk afname van vet en zie ik er pezig uit..

  Waar ik me zorgen om maak is het feit dat mijn man en ik een kinderwens hebben. En ik vrees dat mijn lage vetpercentage ertoe kan leiden dat ik minder vruchtbaar ben. Ik heb geen cyclus, al jaren niet meer, omdat ik een implanon gebruik. Hier kan ik dus niets aan afleiden... bvd voor de reacties.

  Reactie
  #2

  Je moet je niet zo focussen op dat vetpercentage. Je gewicht past heel goed bij je lengte. Het belangrijkste is dat je je goed voelt en geen klachten hebt. Je vetpercentage was al lager door de krachtsport. Essentieel lichaamsvet, het vetpercentage dat een mens nodig heeft, is ongeveer 13% voor vrouwen

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je reactie, Tandor. Voor mijzelf maak ik me daar ook niet druk om, ik voel me verder gewoon goed.

  Ik lees echter op verschillende zwangerschapspagina's dat een laag vetpercentage nadelig is voor je kansen op een zwangerschap, maar nooit heel duidelijk hoe dat zit en wat de bron zit. Mocht dit een factor zijn dan wil ik harder gaan werken om mijn vetpercentage op een gezonde manier omhoog te krijgen. Zo niet dan hoef ik me daar mooi niet druk om te maken en kan ik doorgaan met waar ik me goed en gezond bij voel!

   

   

  Reactie
  #4

  Je vetpercentage zal ongetwijfeld weer toe gaan nemen. Je hoeft in ieder geval niet zo op vetinname te letten....zo nu en dan een beetje meer kan dus in ieder geval geen kwaad

  Reactie
  #5

  Antipsychotica remmen de aanmaak van melatonine; naast dat ze ervoor zorgen dat je tekorten krijgt aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen. Een tekort aan melatonine kan gewichtstoename geven dus dat je na het stoppen afvalt is niet zo vreemd. Ik zou me meer druk maken om de implanon die je eigen hormoonhuishouding platlegt. Daarbij zorgt hormonale anticonceptie ervoor dat je tekorten krijgt aan diverse vitaminen en mineralen.

  Reactie
  #6

  Vetpercentage laten meten en die zit nu op 16.4 procent. Ik heb een afspraak gemaakt bij de HA of het raadzaam is om aan te komen of om te stoppen met de hormonale anticonceptie om te kijken wat daarvan komt.

  @Catootje; het klopt dat gewichtstoename nogal een 'dingetje' was met die medicijnen. Gewichtsafname is daardoor goed te verklaren. Dat is de vraag ook niet, het gaat erom of mijn vetreserves misschien te weinig zijn wat invloed zou kunnen hebben op mijn vruchtbaarheid.

  Daarnaast vind ik het jammer dat je hormonale anticonceptie zo de grond in boort. Voor mij en voor vele anderen is dat de beste optie. Bijna alle reguliere geneesmiddelen komen met bijwerkingen. Dat jij er persoonlijk iets op tegen heb kan, maar bij mij was het uit medisch oogpunt op dat moment de beste keuze.

  Reactie
Reageer op: Te laat vetpercentage ivm kinderwens
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief