Stofwisseling veranderd?

  • #1

    Hoi john, jaren lang heb ik moeite gedaan om bij te komen ik at de verkeerde dingen had door stress geen honger etc sinds 2 jaar heb ik me dieet omgeggooid en ben ik 7 kilo bijgekomen. Nu merk ik dat ik helemaal geen moeite meer hoef te doen om bij te komen of op gewicht te blijven? Kan het komen dat doordat ik een lange periode veel heb gegeten moeite heb gedaan mijn stofwisseling is veranderd ik ben 26

    Reageer
    #2

    Volgens mij geef je zelf het antwoord al:
    Eerst at je verkeerd en te weinig,nu eet je voldoende en goed.
    Dan lijkt het mij toch een logisch gevolg dat je nu makkelijker op gewicht blijft.
    Als dat niet zo was, zou er iets mis zijn met je stofwisseling

    Reageer
    #3

    Nee maar is het omdat ik in een korte tijd ben aangekomen dat ik beetje een buikje heb! Ik ben 1.75 en weeg 58 kilo

    Reageer
    #4

    Dan ben je nog echt niet teveel aangekomen hoor, ik ben 1.77 en blij dat ik op 60 kg blijf.
    Zou er liever nog 5 bij krijgen,maar dat lukt niet.
    Je bent van te licht naar een gezond gewicht gegaan,dat is juist prima als dat zo blijft!

    Reageer
    #5

    Dat zou kunnen

    Reageer
    #6

    In jouw vraag zit de logica van hoe ons lichaam reageert.

    Als je stress hebt en weinig gezond eet, dan leert je lichaam met zeer weinig voedingstoffen toch te 'functioneren'. Het lichaam is ontzettend goed in het aanpassen van de energie/voedingsbehoefte aan wat je haar geeft. Ze is daar zo goed in omdat het jouw overleving dient.

    Op het moment dat jouw lichaam eindelijk voldoende energie in voeding binnenkrijgt, gebeuren er 2 dingen.
    Ten eerste heeft jouw lichaam geleerd te functioneren met minder voeding en onder stress. Dus je geeft je lichaam (relatief gezien!) te veel voor hoe jouw stofwisseling zich heeft aangepast (deze is vertraagd geworden).

    Ten tweede heeft jouw lichaam vanuig oogpunt van overleving als veiligheidsgedrag om extra voeding op te slaan als vet voor het geval dat je opnieuw in zo'n zware tijd beland. Vet wordt in zo'n geval standaard opgeslagen als buikvet.

    Klinkt dit logisch voor je?

    Als je van je buikvet af wilt, zul je je lichaam moeten geruststellen dat er niet weer zo'n zware periode terugkomt. Dus ga niet minder eten om je buikje kwijt te krijgen!
    Daarnaast zul je je stofwisseling langzaamaan op gezonde manier moeten verhogen. Dat doe je door vaker per dag gezonde maar kleinere maaltijden te nemen, zo'n 6 keer per dag. En daarnaast moet je je spieren (die bij stress en ongezond eten wegteren) weer wat moeten opbouwen. Ook dat helpt met een betere stofwisseling en gezonder energieverbruik.

    Ik herken het overigens wel, dus het is ook een reminder voor mezelf!

    Reageer
    #7

    Door een onevenwichtig voedingspatroon krijg je schommelingen in je bloedsuikerspiegel en ontregeling van je hormoonhuishouding en ook je schildklier kan door allerlei factoren ook ontregeld raken. Het eten van teveel snelle suikers kan deze ook ontregelen. Bij mensen die neigen naar een snellere schildklierwerking kan dat zorgen voor afvallen.
    Het beste is om te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en voldoende vezels bij elk eetmoment, zodat de suikers langzamer opgenomen worden. Regelmatig eten maar niet te vaak. Beter drie maaltijden en hooguit een of twee keer tussendoor eten. Zeker door een slecht eetpatroon kan je tekorten ontwikkelen dus zou ook zorgen voor wat extra stoffen en een goed probioticum voor je darmflora.. Beter geen multi van de goedkope drogist maar van een beter merk met betere samenstelling.

    Reageer
Reageer op: Stofwisseling veranderd?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief