Zo versnel je je stofwisseling

Hoe komt het dat de één kan eten wat hij of zij wilt zonder aan te komen, terwijl de ander alleen al door te kijken naar eten kilo’s aan lijkt te komen. Waar zit dat verschil in en is het mogelijk om je stofwisseling te versnellen?

Wat is de stofwisseling?

De stofwisseling heeft betrekking op alle processen die in ons lichaam plaatsvinden, in de cellen en organismen. Het is een proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen waarbij energie wordt vrijgemaakt. De snelheid van je stofwisseling is bepalend voor hoeveel calorieën je verbrandt. Dus des te sneller je stofwisseling, des te minder snel iemand aankomt.

Wat bepaalt de snelheid van je stofwisseling?

Er zijn allerlei factoren die het stofwisselingsproces beïnvloeden. Op sommige kunnen we geen invloed uitoefenen en op andere weer wel.

 • Fysieke activiteit
  Hier onder verstaan we lichaamsbeweging in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen intensief sporten, maar ook het fietsen naar je werk of het schoonmaken van je huis. Lichaamsbeweging heeft het grootste effect op de totale stofwisseling.
 • Temperatuur van de omgeving
  Het blijkt dat je stofwisseling 5 tot 10% hoger is in een warme omgeving, dan in een koude omgeving. Je kunt je bij koud weer niet heel warm aankleden, waardoor je lichaam harder moet werken om warm te worden. Dat verhoogt je BMR (basaal metabolisme).
 • Geslacht
  Een man heeft meer spiermassa dan een vrouw, waardoor mannen meer calorieën verbranden.
 • Leeftijd
  Jonge cellen vernieuwen zich vele malen sneller, dan oudere cellen en daar is energie voor nodig. Naarmate je ouder wordt neemt je BMR dus ook af.
 • Lengte
  Iemand die lang is heeft meer oppervlakte en daardoor meer energie nodig om onder andere het lichaam warm te houden.
 • Hormoonhuishouding
  Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet speelt de schildklier een grote rol bij de stofwisseling. Daarnaast neemt het basaal metabolisme bij vrouwen af vlak voor de eisprong en menstruatie. Tijdens de overgang neemt de BMR ook af.
 • Erfelijkheid
  Onder dit kopje verstaan we dat de één van nature nu eenmaal een iets snellere stofwisseling heeft dan de ander en ook dat bepaalde stofwisselingsziektes erfelijk kunnen zijn.
 • Zwangerschap en borstvoeding
  Vooral gedurende het tweede en derde deel van de zwangerschap is de stofwisseling verhoogd net als bij het geven van borstvoeding. Door borstvoeding te geven, verhoog je de energiebehoefte met meer dan 33%.

Hoe kun je dan je stofwisseling versnellen?

 • Drink veel water
  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat iemand die 8 glazen water per dag drinkt meer calorieën verbrandt, dan iemand die 4 glazen water per dag drinkt.
 • Eet regelmatig en voldoende
  Het advies is om 6 keer per dag te eten, te verdelen in 3 kleine maaltijden en 3 gezonde tussendoortjes. Hierdoor zorg je ervoor dat je stofwisseling actief en efficiënt blijft werken, met als gevolg dat de calorieën direct worden verbrandt. Het ontbijt is hiervan misschien wel de belangrijkste maaltijd en deze zorgt ervoor dat je stofwisseling niet vertraagd en het lichaam geen vet opslaat.
 • Kweek spieren
  Spieren houden de stofwisseling bezig, doordat ze continue energie nodig hebben. Dus doe regelmatig aan krachttraining om spiermassa te kweken. Wanneer je veel spieren hebt, dan wordt ook je stofwisseling gestimuleerd wanneer je languit op de bank ligt. Eén kilo spieren verbrandt 100 calorieën ten opzichte van één kilo vet wat 10 calorieën verbrandt.
 • Maak slimme voedingskeuzes
  Wanneer je kiest voor complexe koolhydraten, vezels en eiwitten, dan moet je stofwisseling harder werken dan wanneer je kiest voor wit brood, pasta en koekjes. Dus kies voor volkoren producten, kip, vis, bonen, noten en peulvruchten, want die versnellen de stofwisseling.
 • Slaap genoeg
  Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die 4 uur of minder slapen, een langzamere stofwisseling hebben dan zij die meer slapen. Daarnaast kan vermoeidheid er toe leiden dat je meer gaat eten omdat je lichaam de signalen van vermoeidheid en honger door elkaar haalt.

Conclusie

Er bestaan dus geen wondermiddelen om je stofwisseling te versnellen. Maar je kunt wel voldoende sporten, gezond eten en een gezond leefpatroon volgen. Je stofwisseling zal dan sneller zijn dan wanneer je dit niet zou doen.

 

Bronnen: WebMD en zowerkthetlichaam.nl

Delen:  
9 reacties op “Zo versnel je je stofwisseling
 1. Is het goed om een raw food diet te doen?

  Geschreven door gracita op
 2. leuke rubriek, maar wat onduidelijk is het niet altijd begrijpelijk wat er bedoeld wordt. bv in het stukje ‘Temperatuur van de omgeving’: “… je kunt daarentegen je bij koud weer, niet heel warm aankleden waardoor je lichaam harder moet werken om warm te worden, wat je BMR (…) verhoogt.” geen idee hoe dit te lezen, als advies om je heel warm te kleden of juist niet.
  Zoals gezegd onduidelijke taal.

  Geschreven door hermine op
 3. Dit is toch gewoon een kwestie van je zelf in de hand houden….
  Gewoon stoppen met snacken en wijn drinken… Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon..

  Geschreven door Tandor op
 4. wa kunde gij zagen man, wajouuuuuuuuuuu.

  Geschreven door easy going op
 5. Ja dat vond ik ook heel onduidelijk…..

  Dus ik begrijp als t koud is moet je lichaam harder werken om warm te blijven dus meer calorieen verbranden?

  Geschreven door van der waaij op
 6. Bedoeld wordt, dat wanneer je je niet te warm aankleedt, je lichaam harder moet gaan werken om warm te krijgen, waardoor je BMR verhoogt.

  Geschreven door Tandor op
 7. Zijn er niet gewoon pilletjes of drankjes die de stofwisseling versnellen… biologisch spul of zo..

  Geschreven door Enkel op
 8. Zijn er niet gewoon pilletjes?
  Volgens mij niet echt de juiste manier om met gezondheid om te gaan!
  Misschien dan ook gewoon een pilletje nemen waardoor je niet meer moet sporten en bewegen, nog een pilletje waardoor je naar hartelust ongezond kunt eten en ook nog een pilletje waardoor je lichaam denkt dat het 2 liter water heeft gedronken?
  Gemakzucht zal echt niet lonen!
  Het kan toch niet zo moeilijk zijn om een respectvol om te gaan met je eigen lichaam en gezondheid?
  De tips die hier staan lijken me duidelijk, makkelijk en haalbaar met een minimum aan inspanningen!
  Een goede gezondheid is iets wat je krijgt door er actief mee bezig te zijn en eventueel je levensstijl wat aan te passen maar niet door passief een pilletje in te nemen!
  En zodra je wat actiever met gezondere levenswijzes begint om te gaan zul je merken dat je resultaat en ook energie krijgt en dat het heel motiverend werkt om ook op andere vlakken wat gezonder te leven!
  Succes dus, en actie!

  Geschreven door Elize op
 9. Zoek eens op YouTube naar: Freelee the Bananagirl. Zij heeft ook een digitaal boek en legt haarfijn uit wat je allemaal kan en moet eten.

  Geschreven door Isa op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief