Honger koolhydraatarm

  • #1

    Hoi,

    Ik eet nog niet zo lang koolhydraatarm omdat ik moet afvallen ivm obesitas en DM2 die net is vastgesteld. Tevens heb ik last van eetbuien waar hulp voor komt.

    Het lukte me even om minder eetbuien te hebben en minder te eten alleen de laatste 1,5  week (ongeveer) merk ik dat ik weer vaker honger heb en nu vooral 's nachts eetbuien krijg. Niet echt bevorderlijk want op deze manier blijf ik langzaam aankomen ipv dat ik afval. Inmiddels ben ik in een maand ongeveer 3,5 kilo aangekomen en zit ik op 88,7 kilo bij 1,64 m. Er moet dus wel iets vanaf maar zo lukt het niet. Zijn er mensen die ook koolhydraat arm zijn gaan eten en merkten dat ze 's nachts honger kregen? Hoe gingen jullie daar mee om?

     

    Andere meningen/tips/adviezen zijn welkom

    Het gaat er dus om dat ik mijn suikers naar beneden krijg en tegelijkertijd afval.

     

     

    Reageer
    #2

    Belangrijkste is zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit doe je door te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Matig met snelle suikers. De geraffineerde suikers zoveel mogelijk laten staan. Verder regelmatig eten maar niet te vaak. Beter ook niet direct ontbijten 's ochtends. Liefst nog lichaamsbeweging voor het ontbijt.

    Bepaalde voedingssupplementen kunnen meehelpen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en om de insulinegevoeligheid te verbeteren. Ook edelgistvlokken, waarin vitamine B, zink en chroom kan helpen. Gistvlokken kan je gebruiken in plaats van kaas maar niet meekoken.

    Reageer
    #3

    Eetbuien zijn in de regel een psychisch probleem. Ook dat is dan een eetstoornis. Daar zou je voor nar een psycholoog moeten gaan

    Reageer
    #4

    Hoi John,

    Ik schreef ook dat daar hulp voor komt en tot die tijd doe ik het met gesprekken bij de huisartsenpraktijk in de hoop nu al wat meer grip op alles te krijgen. Dat lukt al steeds wat beter.

    Maar het gaat mij er juist om dat ik het overdag goed red, me aan de afspraken kan houden en er soms zonder aanleiding, terwijl die er voor de eetbuien overdag wel altijd is in de avond en vooral nacht enorme honger ontstaat. Iets wat ik normaal niet ken. Het is niet dat ik overdag te weinig eet want ik vind het juist veel wat ik moet eten en moet daar echt m'n best voor doen. Maar die hunkering naar zoet  en het hongergevoel wat dat geeft is juist laat in de avond en gedurende de nacht. Na het ontbijt trekt dat weer langzaamaan weg.

    Ik vroeg me dus ook af of er mensen zijn die specifiek dat herkennen

    Reageer
    #5

    Koolhydraatarm eten hielp voor mij niet. Als ik al wat afviel was het erg kortstondig. Dit komt doordat het naar mijn mening erg moeilijk is om koolhydraatarm te eten. De vergelijking met dat de oermensen zo aten, iets wat je vaak hoort, is imo ook niet relevant. We leven nou eenmaal in een heel andere tijd en het voedsellandschap is drastisch veranderd.

    Er waren voor mij simpelweg te veel dingen/recepten die niet meer konden. Het belangrijkste bij een dieet is voor mij dat het vol te houden moet zijn. Wanneer jij elke avond met een ontzettend hongergevoel naar bed gaat, komt er vanzelf een punt waarbij je zal stoppen omdat het mentaal vrijwel niet vol te houden is.

    En daarbij eigenlijk een tweede punt: om af te vallen moet je je levensstijl aanpassen, en niet tijdelijk dat doen in de vorm van een dieet. Daarom helpen diëten voor veel mensen niet. Ze vallen wat af en zodra ze tevreden zijn vervallen ze in oude patronen/eetstijl. Maar het is juist dat oude patroon (van waarschijnlijk teveel eten) wat je dik heeft gemaakt.

    Wat voor mij hielp was simpelweg calorieën tellen en ervoor zorgen dat je meer verbruikt dan dat je binnenkrijgt. Allereerst moet je berekenen wat je dagelijks nodig hebt aan calorieën, hier zijn talloze tools voor te vinden. Wees hierbij eerlijk met je gewicht en lengte.  Daarna zal je je calorieën moeten bijhouden. Hiervoor zijn talloze, gratis apps te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je ALLES bijhoudt. Dus ook de dressing/sausjes, ook je koffie als je daar melk of suiker in doet, ook dat glas wijn, enzovoort. Dit zijn vaak verbogen calorieën die aan het eind van de dag 100-200 calorieën extra kunnen toevoegen.

    Ik ben op deze manier al een hele tijd op een gezond gewicht nadat ik ben afgevallen. Die maximaal 5 minuten die het mij kost per dag om een dagboek bij te houden vind ik het meer dan waard.

    Als je dit doet, dus op de lange termijn minder calorieën eet dan dat je lichaam nodig heeft, zal je afvallen. Mik hierbij wel op een realistisch calorietekort. Als je normaal 2000 calorieën nodig hebt, moet je niet opeens 1000 gaan eten, ook dat is niet vol te houden en daarnaast ongezond. Mik bijvoorbeeld op 1500-1600 per dag en pas dit aan na verloop van tijd indien nodig. Beter langzaam, blijvend gewichtsverlies dan een jojo-gewicht.

    Reageer
    #6

    Bedankt voor je reactie 613

    De reden dat ik het advies kreeg koolhydraatarm te eten was/is omdat ik Dm2 heb gekregen en juist het aantal koolhydraten zorgde ervoor dat m'n glucose enorm steeg en daarna snel weer zakte en ik dus nog meer ging eten en er weer een piek kwam enz. Ze hadden ook gehoopt dat door die grote schommelingen ik minder eetbuien zou krijgen en daardoor ook af zou vallen.
    Ik ben het helemaal met je eens dat het anders belangrijk is om je levensstijl aan te passen en structureel minder te eten en meer te bewegen.
    Ik heb nu therapie voor de eetbuien en hoop dat als dat allemaal wat meer onder controle is en het stuk er achter ook het allemaal wat beter gaat lopen.
    Nogmaals, bedankt voor je reactie!

     

    Reageer
Reageer op: Honger koolhydraatarm


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief