Anticonceptie zonder hulpmiddelen

Online ZorgZus
 • #1

  De “Natuurlijke methode “ om niet zwanger te worden lijkt steeds minder bekend te worden. Bij de beschrijving boven in dit forum wordt deze methode niet eens meer genoemd. Vaak wordt er lacherig over gedaan, en denkt men dat deze methode hetzelfde is als “ na het zingen de kerk uit”. Dit is onjuist. De natuurlijke methode berust op ochtendtemperatuurmeting gecombineerd met slijm-waarneming. Men noemt het ook wel de “ temperatuur methode “ of “ de methode Billings”. Dezelfde temperatuurmeting, soms vervangen door een ovulatie test, wordt gebruikt om het gunstigste moment te bepalen om een zwangerschap tot stand te brengen.
  De basis voor deze methode ligt in het feit dat de vrouw slechts op 1-2 dagen per maand vruchtbaar is. Omdat het sperma wel langer levend kan blijven, en omdat het moment van ovulatie nooit met zekerheid te voorspellen is, is de totale onveilige periode langer. Maar als eenmaal het taaie, rekbare slijm is verschenen en enkele dagen voorbij is( als teken van de naderende ovulatie) en als de temperatuur gestegen is , dan is de vrouw tot aan de menstruatie niet meer vruchtbaar. Zie de symptothermal methode: dus de methode die zowel de temperatuur als de waarneming van het slijm gebruikt.
  Lees hierover ( in het Engels): https://www.naturalcycles.com/cyclematters/the-symptothermal-method

  Reageer
  #2

  Die methode is gewoon niet betrouwbaar. Je lichaamstemperatuur kan door te veel oorzaken beïnvloedt worden.

  Reageer
  #3

  Mijn ervaring is dat de methode wèl betrouwbaar is. Je moet wel bereid zijn om grafieken te maken en je kunt pas beginnen als deze grafieken stabiel zijn. Het moment van ovulatie is nooit exact te voorspellen. Dit moment kan inderdaad erg variëren ( zelfs tot 7 dagen na begin menstruatie, terwijl de ovulatie normaal gesproken bij een 28-dagige cyclus na 14 dage, dus midden tussen de erste en de volgende menstruatie in, te verwachten is). De conclusie is dat de echt veilige periode pas begint NA de ovulatie, hetgeen betekent dat slechts ca. 10-14 dagen per maand ( dus de dagen VOOR de volgende menstruatie) echt veilig zijn. Bij de morning-after pill wordt ovaal gevraagd in welk deel van de cyclus de gemeenschap heeft plaatsgevonden. Als dit vlak voor de verwachte menstruatie was, dan is de morning-after pil eigenlijk niet nodig. Echter niemand weet ZEKER dat de menstruatie snel zal volgen. Als de cyclus van slag is, kan het ook zijn dat de ovulatie nog moet komen , dus dat er wel degelijk een risico is op een ongewenste zwangerschap. Maar als je je ochtend temperatuur ( nog niet opgestaan!) hebt gemeten EN het kippe-eiwit-achtige slijm hebt genoteerd, dan kun je zeker zijn dat de ovulatie al geweest is.
  Kennis van het moment van ovulatie is ook van belang als je juist zwanger wil worden. Je kunt dan geholpen worden door een ovulatie test. Als je zelf via de temperatuur methode en de slijm methode ook je ovulatie punt kunt ontdekken, dan is dat even veilig.

  Reageer
Reageer op: Anticonceptie zonder hulpmiddelen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief