Anticonceptie, welke past bij je?

Anticonceptie wat past bij je

Anticonceptie zorgt er voor dat je niet zwanger raakt. Er zijn verschillende soorten anticonceptie. Maar hoe beslis je waar je voor gaat? Wat zijn je opties en wat past bij je?

De pil

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiepillen met allemaal verschillende hormonen. Je hebt de keuze uit de combinatiepil, dat is een pil met zowel het hormoon oestrogeen en een progestageen, of een pil met alleen progestageen. Het oestrogeen hormoon zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Bij de pil zonder oestrogenen mag dit wel. Deze pil wordt dan ook vaak gebruikt door vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven.

De meeste pillen hebben 21 pillen op een strip zitten die je gedurende 3 weken slikt. Daarna volgt een stopweek waarin je ongesteld wordt. Echter, ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Je kunt met de combinatiepil je stopweek en dus je ongesteldheid ook overslaan door meteen na de vorige strip, door te gaan met de volgende strip. Ook het verschuiven van de stopweek, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is mogelijk met de anticonceptiepil. Er zijn echter ook anticonceptie pillen zonder stopweek, dus met 28 pillen per strip. De pil slik je dus dagelijks.

De pleister

De anticonceptiepleister is in Nederland beschikbaar onder de naam EVRA. Deze pleister is een wekelijkse anticonceptiemethode. Voor vrouwen die vaak de pil vergeten kan deze pleister een uitkomst zijn.

Net als bij de pil gebruik je de pleister 3 weken en daarna heb je een stopweek van maximaal 7 dagen. Een pleister werkt 1 week, dus per cyclus moet je 3 keer een nieuwe pleister plakken. Dat moet wel op dezelfde dag van de week als de dag waarop je bent begonnen. Dit is zo belangrijk omdat de EVRA ontworpen is om gedurende 7 dagen te werken.

De pleister kan op een willekeurige plek geplakt worden zolang deze maar schoon, droog, intact en gezond is. Maar het mag niet op je borsten. Om huidirritatie zo veel mogelijk te vermijden kun je het beste telkens voor een andere plek kiezen. Ook met de pleister kun je een menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven.

Het is verstandig om elke dag te kijken of de pleister nog goed vastzit. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat EVRA een combinatiemethode is. Als je een combinatiemethode gebruikt, heb je een hoger risico om trombose te krijgen dan als je geen combinatiemethode gebruikt.

Het spiraaltje

Er zijn 2 soorten spiraaltjes, het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en is dus geschikt als je geen hormonen mag of wilt. Het hormoonspiraal bevat progestageen en geeft dit hormoon geleidelijk af aan je baarmoederwand. Het spiraaltje is T-vormig en wordt door een dokter of gynaecoloog ingebracht. Dit inbrengen duurt maar een paar minuten maar kan even pijn doen. Sommige vrouwen hebben er wat bloedverlies bij en in enkele gevallen vallen vrouwen flauw. Na 5 jaar beschermd te zijn tegen zwangerschap zal het spiraaltje verwijderd moeten worden. Wanneer je tevreden bent over het gebruik van een spiraaltje dan kan er direct weer een nieuw spiraaltje ingebracht worden. Het hormoonspiraaltje werkt door hormonen af te geven in je lichaam. Bij het koperspiraaltje worden de zaadcellen inactief gemaakt door het koper. In het geval van het hormoonspiraaltje worden je bloedingen minder erg en kunnen de bloedingen volledig wegvallen. Bij een koperspiraaltje wordt je nog ongesteld en bestaat de kans dat je ongesteldheid langer duurt.

De anticonceptiering

De anticonceptiering is een maandelijkse anticonceptiemethode. Het is een ring die je inbrengt zoals een tampon. Gedurende 3 weken kun je deze ring laten zitten en dan beschermt deze ring je tegen zwangerschap. Na deze 3 weken haal je de ring er uit en las je een stopweek in. Je wordt dan ongesteld. Bij deze maandelijkse methode hoef je dus niet elke dag aan je anticonceptie te denken. Ook met deze ring kun je een menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven.

Ook de anticonceptiering is een combinatiemethode en dan bestaat er een hoger risico op het krijgen van trombose dan wanneer je geen combinatiemethode gebruikt.

De prikpil

De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in twee soorten te weten één met een injectie in de spier en één met een injectie onder de huid. Bij deze vorm van anticonceptie krijg je een injectie 1 keer in de 12 weken en dan ben je gedurende die periode ook beschermd tegen zwangerschap. De injectie dien je niet zelf toe maar dat doet een dokter. Bij de keuze voor een prikpil moet je er wel rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer kan duren. Ook wanneer je klachten van de prikpil hebt, zal je moeten wachten totdat de hormonen zijn uitgewerkt aangezien je de hormonen na de injectie niet uit je lichaam kunt verwijderen. Daarnaast kan het zo zijn dat wanneer je pas begint met de prikpil dat je dan wat onregelmatige en wat langer durende bloedingen kunt hebben.

Omdat verlies van botdichtheid bij een langere gebruiksduur toe zal nemen zal een arts per persoon bekijken of deze vorm van anticonceptie wenselijk is. Het is wel zo dat na het stoppen met de prikpil het bot zich weer, in ieder geval gedeeltelijk, herstelt. Het advies is om tijdens het gebruik van de prikpil voldoende calcium en vitamine D te nemen.

Het staafje

Het anticonceptiestaafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap en wordt net als het spiraaltje door een dokter geplaatst. Het staafje wordt onder je huid in je bovenarm geplaatst en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Dit is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen. Het plaatsen van een staafje gaat makkelijk en snel. Je krijgt een plaatselijke verdoving en daarna wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm met een soort naald geplaatst. Je ziet het daarna niet zitten. Na deze 3 jaar moet het staafje verwijderd worden. Dat kan door je huisarts of je gynaecoloog gedaan worden. Wanneer je tevreden bent met het staafje dan kan er direct een nieuw staafje worden geplaatst.

De mogelijkheid bestaat bij gebruik van het anticonceptiestaafje dat je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal wegblijft. Uitblijven van de bloeding werd gemeld door 1 op de 5 vrouwen, terwijl ook door 1 op de 5 vrouwen herhaalde en/of langdurige bloedingen werd gemeld.

Condoom of pessarium

Het gebruik van een condoom of een pessarium vallen onder de barrièremethode. De betrouwbaarheid van deze methode is erg afhankelijk van een juist gebruik, maar blijft minder betrouwbaar dan de hiervoor genoemde anticonceptiemiddelen. Het condoom voor de man is waarschijnlijk de meest bekende maar er bestaan ook vrouwencondooms. Ook kan een vrouw kiezen voor een pessarium. Een pessarium wordt net als het condoom geplaatst voordat je seks hebt. Om de betrouwbaarheid van deze middelen te verhogen, is het verstandig om tijdens het gebruik ook een zaaddodende crème of pasta te gebruiken.

Sterilisatie

De meest definitieve vorm van anticonceptie is sterilisatie. De keuze voor deze vorm zal toch vaak toegepast worden wanneer mensen zeker weten dat ze geen kinderen meer willen. In principe ben je na sterilisatie dus blijvend onvruchtbaar. Toch biedt een sterilisatie geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden, hoewel de kans op zwangerschap klein is. Het is in ieder geval belangrijk dat je een beslissing tot een sterilisatie weloverwogen neemt.

 

Bronnen: anticonceptie.nl en seksualiteit.nl

Delen:  
2 reacties op “Anticonceptie, welke past bij je?
  1. Wat jammer dat hier niet wordt gesproken over Natural Family Planning.

    Geschreven door J. R. op
  2. Kennelijk weer een vrouwenzaak ? Anno 2016 ? Mannen ken je plicht

    Geschreven door Jan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief