Vrienden gevaarlijker dan ouders

 • #1

  Een tiener die rookt, drinkt of blowt, heeft vrienden die hetzelfde doen. Het voorbeeld van ouders speelt een veel minder grote rol. Doorgaans weten ouders niet eens dat hun kind drinkt of blowt. De school kan dit patroon doorbreken met gezondheidsonderwijs.

  Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum van het UMC Utrecht op de bovenbouw van de Werkplaats Kindergemeenschap (WP) Kees Boeke in Bilthoven naar de leefstijl van tieners. De resultaten worden op 8 april a.s. gepresenteerd op het congres Gezond maakt Slim in de theaterzaal van de WP aan de Kees Boekelaan.

  Aan het onderzoek heeft ruim 90 procent van 1172 leerlingen tussen de 11 en 19 jaar meegedaan. 12,5 Procent van hen zegt te roken. Onder hen zijn vooral havo-, maar het meeste vmbo-leerlingen. Drie van de tien leerlingen heeft die week alcohol gedronken en 23,4 procent heeft ooit hash of wiet gebruikt. Volgens de tieners weten de ouders dat (doorgaans) niet. Daarentegen hebben vrienden grote invloed. Een tiener die drinkt of blowt, heeft ook vrienden die dat doen.

  Ouders spelen, samen met vrienden, wel in andere zaken een rol. Hoe meer zij sporten en gezonder eten, hoe groter de kans dat tieners dat ook doen. Op de WP beweegt 45 procent van de leerlingen voldoende en 82 procent heeft een gezond gewicht, hoewel vooral meisjes (vier van de tien) daar niet tevreden mee zijn en slanker willen worden. Een op de acht leerlingen heeft ondergewicht, 0,7 procent lijdt aan ernstig overgewicht.
  Integenstelling tot de media melden, eten de WP-leerlingen doorgaans goed. Ze ontbijten zes keer per week en eten elke dag een warme maaltijd. Het gemiddelde rapportcijfer voor thuis is 7,8 en voor school een 7. Daarentegen gaat 17 procent niet met plezier naar school.

  Vier procent van de tieners behoort tot een risicogroep die rookt, drinkt en drugs gebruikt. Hun ouders zouden dat, volgens hen, ook doen. 33 Procent gebruikt geen condoom bij het vrijen.

  Volgens het Julius Centrum komt de situatie op de WP overeen met die op andere scholen. De WP is wel de eerste school in Nederland die zelf de ongezonde leefstijlen laat onderzoeken. Dit gebeurt in het kader van het onderwijsprogramma de gezonde school. Onder het motto ‘Gezond maakt Slim’ krijgen de leerlingen gemiddeld twee uur per week gezondheidsonderwijs. Zeven verkeerde leefstijlen komen in dit zogeheten Bravios-project aan de orde: te weinig bewegen, roken, overmatig alcoholgebruik, verkeerde voeding, internet- en spelletjesverslaving, te weinig ontspanning en ongewenste seksualiteit.
  Opzet is dat leerlingen ongezonde leefstijlen afleren of er gewoon niet aan beginnen. Een tweede enquete in het komend najaar moet de effecten van het programma uitwijzen.
  Zorgverzekeraar Agis sponsort het programma. De gemeente Utrecht wil het project ook op andere scholen laten invoeren.

  Reageer
Reageer op: Vrienden gevaarlijker dan ouders
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief