Social media schadelijk voor jeugd

Iedere ouder met tieners heeft er vast moeite mee: hun kroost vanachter een computer- of telefoon vandaan te krijgen. Het sociale leven van kinderen vindt steeds meer online plaats. Toch is het belangrijk dat tieners niet te veel tijd doorbrengen met deze Social media, zo blijkt uit onderzoek van de afdeling epidemiologie van Ottawa Public Health in Canada. Tieners die meer dan twee uur per dag op Social media sites of apps doorbrengen, lopen namelijk een groter risico om mentale problemen te ontwikkelen, zo blijkt.

Mentale problemen

Tieners brengen steeds meer tijd door op Social media websites of apps zoals Facebook, Instagram of Twitter. Uit de studie van de Canadese onderzoekers is gebleken dat tieners die veel tijd, en dan met name meer dan twee uur per dag, doorbrengen op Social media, meer last hebben van mentale problemen.

Precieze oorzaak mentale problemen niet aan te geven

Hoewel de onderzoekers het lastig vinden om precies aan te geven waardoor het overmatig gebruik van Social media mentale problemen oplevert, zijn ze er wel zeker van dat het voor mentale problemen kan zorgen. Overigens is ook gebleken dat deze mentale problemen er vaak weer voor zorgen dat tieners meer gebruik gaan maken van Social media. Dit komt waarschijnlijk doordat ze zich door de mentale problemen alleen voelen. Social media is in dat geval een goede oplossing om snel en eenvoudig met leeftijdgenoten in contact te komen.

Cyberbulling en zelfmoordgedachten

Hoe meer tijd je online, en dan met name op Social media sites doorbrengt, des te groter is de kans dat je met cyberbullying te maken krijgt. De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat dit een oorzaak kan zijn van de mentale problemen waar de tieners tegenaan lopen. Uit het onderzoek is verder ook gebleken dat de tieners die meer dan twee uur per dag gebruik maken van Social media, een groter risico lopen op psychologische stress. Ook zouden deze tieners vaker met de gedachte rondlopen om zelfmoord te plegen.

Anonimiteit van Social media

De onderzoekers denken dat de oorzaak met name terug te vinden is in de anonimiteit van Social media. Dit is namelijk een uitstekende omgeving voor het eerder genoemde cyberbullying. Daarbij zien ze dat veel tieners zich met online vrienden vergelijken en zich hetzelfde proberen voor te doen als leeftijdsgenoten. Dit kan bijvoorbeeld voor die psychologische stress zorgen.

Beperkt gebruik Social media

Al met al blijven de onderzoekers wel van mening dat het in de praktijk niet zo’n vaart zal lopen. Een directe link tussen Social media en mentale problemen bij tieners is nog steeds niet gevonden. Wel is het verstandig om het gebruik van Social media te beperken. Uiteindelijk is het altijd nog het verstandigst, en vaak net zo leuk, om face-to-face met vrienden af te spreken. Als ouder is het dan ook aan te raden om dit zoveel mogelijk aan te moedigen bij kinderen. Een uurtje per dag gebruik maken van Social media, dat kan in principe niet zoveel kwaad. Maar houdt als ouder wel goed in de gaten of er stemmingswisselingen optreden bij je kinderen en of ze te maken hebben met cyberbullying.

Delen:  
13 reacties op “Social media schadelijk voor jeugd
 1. sociaal medium is alleen maar om contacten te leggen weliswaar,maar word door kinderen al gebruikt om sex te hebben,op een of andere manier als het maar sexy is,moest verboden worden voor kinderen, ze kunnen niets anders meer dan met hun mobieltje klooien,ik heb het zelf gezien bij een vrouw die met haar kind op bezoek kwam bij ons,ze gingen op de bank zitten en zaten tegelijkertijd te chatten met elkaar,volgens mij nutteloos op een meter van elkaar, zo zie ik het tenminste,het lijkt wel of ze niet meer kunnen praten

  Geschreven door Piet op
 2. idd kgeef u volledig gelijk, zelfs u eigen lief tegenwoordig vind facebook belangrijker alsge same tijd doorbrengt, ik vin alsge nogmaar 4weke same zijt da ge toch wa meer interesse moogt tonen. na een 6 tal maanden erachter gekomen dat ze borderline had, aandachtsproblemen, laag zelfbeeld…..etc kzeg het u man die wijven of the new generation allemaal fuckt up. en ik ben dan nog nie zoooo new generation want kzen 23 dus een 90’s kid, nie opgegroeit me facebook, twitter enz……… dus daar zoutge toch anders van verwachten, zelf heb ik geen facebook.

  Geschreven door still old ones in the new generation op
 3. Er is de laatste jaren duidelijk geworden dat er veel kinderen door de slechte houding scoleose ontwikkelen, muishand, muisarm, slechte ogen in korte periode, ’n paar jaar, gaat ’t zicht achteruit, migraine . En niet te vergeten het geweld , dat gedeeld wordt op social media. Ik vind t absoluut geen sociale media, maar ’n zeer a-sociale. Het geweld bij de “spelletjes” kan ik ook totaal niet vatten. Moord en doodslag wat de klok slaat. Ik vermoed dat deze kinderen allemaal bijnierfalen krijgen want rustgevend is soc.media niet, veel agressie gaan ontwikkelen, en lichtelijk autistisch en apathisch worden door t gebrek aan echt sociaal contact. Blij dat ik geen kinderen heb ! Hoewel ik gek ben op kinderen, maar deze apparatuur kwam er NIET in. Leren is zowiezo al erg voor de meesten, stilzitten en je kop volproppen, naast leren zou er echt meer lichaamsbeweging nodig zijn i.p.v. soc.media.

  Geschreven door kimberley pex op
 4. Nou, ik vind dat ook! U bent de beste spreker van de Nederlanden. Ik wil graag contact met u opnemen om over een contract te gaan praten.

  Met vriendelijke groet, Jan Harmsen
  0675234954

  Geschreven door Jan op
 5. Nou k vind het niet normaal mijn kind mag doen wat ie wilt

  Geschreven door Gerrit overbeeks op
 6. ik ben het er mee eens

  Geschreven door henk op
  • goede reactie zeg

   Geschreven door ilias op
  • nou ik vind van niet

   Geschreven door henk op
  • nou ik vind van niet

   Geschreven door henk op
 7. ik haat iedereen die dit leest

  Geschreven door elise op
 8. wie wil met me bel 06 30930147

  Geschreven door kim op
 9. wie wil met me bel 06 30930147

  Geschreven door kim op
 10. wie wil met me bel 06 30930147

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief