Wat zijn schimmelnagels?

Wat zijn schimmelnagels

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd. Wat zijn schimmelnagels nu eigenlijk en waardoor worden ze veroorzaakt? Is het eigenlijk besmettelijk of niet?


Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels worden, zoals de naam al zegt, veroorzaakt door schimmels die de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. Dit kunnen dezelfde schimmels zijn die ook voetschimmel veroorzaken. De wetenschappelijke benaming van schimmelnagels is onychomycose en ze zijn te herkennen aan witgele, groen of bruin verkleurde nagelranden. Uiteindelijk wordt de nagel vaak dik en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelnagel gaat dus niet altijd vanzelf over en soms is behandeling noodzakelijk.

Schimmelnagels kunnen zowel aan de nagels van de tenen als aan de vingernagels voorkomen. Dat laatste is echter zeer zeldzaam. In de meeste gevallen ontstaat een schimmelinfectie aan de teennagels.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmels zitten bij iedereen op de huid en dus ook onder de nagelranden. Dat is dan ook geen probleem, tenzij de schimmel de huid of nagels binnendringt. Als dat gebeurd, ontstaat er na verloop van tijd een infectie.

De schimmels die deze infectie veroorzaken worden voelen zich met name thuis in vochtige en warme ruimtes, zoals de badkamer, sauna of een kleedkamer in een sporthal of zwembad. Met name beschadigde nagels raken gemakkelijk geïnfecteerd. Het is dus belangrijk om er een goede voethygiëne op na te houden. Zo kun je schimmelnagels voorkomen.

Andere oorzaken

Een verdikte nagel wordt vaak geassocieerd met een schimmelinfectie, maar schimmel is niet altijd de boosdoener. Een verdikte nagel kan ook wijzen op een groeistoornis door bijvoorbeeld een huidziekte als psoriasis. Soms ontstaat een schimmelnagel bij ouderen mensen of bij mensen met slechte vaten. In sommige gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Schimmelnagels zijn besmettelijk. De schimmel kan worden overgedragen via huidschilfers van mensen (of van een dier) met een schimmelinfectie. Als je eenmaal een schimmelnagel hebt, kan de infectie zich ook verspreiden naar de naastgelegen nagels. Toch resulteert het niet al het contact met schimmels in een infectie. Of er een infectie ontstaat, hangt van verschillende factoren af. Je loopt meer kans om een infectie te ontwikkelen wanneer:

  • De nagels beschadigd zijn.
  • Je een lage weerstand hebt door ouderdom, ziekte of chemokuur.
  • Je suikerziekte hebt.
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief